SZTE Info

Kiemelt_SZEM_Multimedia_SZAB_tudomany

A magyar tudomány ünnepén a határok nélküli tudományról

A magyar tudomány ünnepét 15. alkalommal hívták életre Szegeden is. Az MTA SZAB székházában rendezett megnyitót követően a rendezvény idei mottójáról, a „határtalan tudományról” az MTA alelnöke és az MTA SZAB elnöke mondott véleményt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány fontossága talán még sohasem volt olyan nyilvánvaló, mint éppen korunkban. Az emberiség összes globális problémája – például a környezetszennyezés, a fegyverkezés, az egészségügyi kihívások, a járványok, az élelmezés, a vízhiány – megoldását a tudománytól várjuk. A nagybetűs TUDOMÁNYnak valóban nincsenek határai, mert nemzetközisége magától értetődik.

2018. november 6-án a Szegedi Akadémia Bizottság székházában rendezték a „magyar tudomány napjának” megnyitó ünnepségét, amelyről az SZTE Hírportálján is beszámoltunk: Ifjú kutatókat, innovatív cégeket jutalmazott a magyar tudomány napja alkalmából a SZAB címmel.


 

A SZAB fórumán Tráser László is kérdezte Dr. Vékás Lajos jogtudóst, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökét, illetve Dr. Fülöp Ferencet, az SZTE professzorát, az MTA SZAB elnökét.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *