SZTE Info

Kiemelt_SZEM_Multimedia_SZAB_tudomany

A magyar tudomány ünnepén a határok nélküli tudományról

A magyar tudomány ünnepét 15. alkalommal hívták életre Szegeden is. Az MTA SZAB székházában rendezett megnyitót követően a rendezvény idei mottójáról, a „határtalan tudományról” az MTA alelnöke és az MTA SZAB elnöke mondott véleményt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány fontossága talán még sohasem volt olyan nyilvánvaló, mint éppen korunkban. Az emberiség összes globális problémája – például a környezetszennyezés, a fegyverkezés, az egészségügyi kihívások, a járványok, az élelmezés, a vízhiány – megoldását a tudománytól várjuk. A nagybetűs TUDOMÁNYnak valóban nincsenek határai, mert nemzetközisége magától értetődik.

2018. november 6-án a Szegedi Akadémia Bizottság székházában rendezték a „magyar tudomány napjának” megnyitó ünnepségét, amelyről az SZTE Hírportálján is beszámoltunk: Ifjú kutatókat, innovatív cégeket jutalmazott a magyar tudomány napja alkalmából a SZAB címmel.


 

A SZAB fórumán Tráser László is kérdezte Dr. Vékás Lajos jogtudóst, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökét, illetve Dr. Fülöp Ferencet, az SZTE professzorát, az MTA SZAB elnökét.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.