SZTE Info

Bóbita varázskönyve a Weöres-versek életben tartásáért

„Generációk beszélnének rosszabbul nélküle” – mondta Weöres Sándor költőről felesége, Károlyi Amy. De Kodály is idézhető indoklásként, ha bizonyítani szükséges azt, hogy miért kell Weörest olvasni ma és holnap is újra és újra – nyilatkozta az SZTE professor emeritusa, Nagy János nyelvész, mikor új könyvét ismertette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Keveset szóltam önmagamról / és tán még így is túl sokat. / Nem tálalom eléd a lelkem, / ne kopjék szalmán a fogad. / Az örömön, a bánatom? …mind / szóra se méltó valami, / Nem amit érzek: sokkal többet / akarok én elmondani…” Ezt írta egy alkalommal, útmutatásul, Weöres Sándor önmagáról. Nagy János, a szegedi egyetem nyelvész professor emeritusa a Weöres-versek megélését segíti új könyvével. A kicsik színezéssel, a nagyobbak akár rejtvény-fejtéssel is közelebb kerülhetnek a költőhöz. Bóbita varázskönyve a szép magyar kiejtésre is tanít. Nagy Jánossal Tráser László beszélgetett.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.