SZTE Info

Világnap a cukorbetegekért

A nyugtalan életmód és a mozgásszegénység is hozzájárul a cukorbetegek számának növekedéséhez. Probléma az is, hogy az úgynevezett kettes-típusú cukorbetegek fele nem tud a bajáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A cukorbetegség világnapja a figyelemfelhívás globális eszköze. Minden évben november 14-én tartják. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által szervezett világnapokat az is indokolja, hogy a világ lakosságának közel 8 százaléka szenved ettől a bajtól, ami közelítően megegyezik a magyarországi adatokkal. Dr. Holzinger Gábor belgyógyász, az SZTE I. számú Belgyógyásztati Klinika szakvezető főorvosa igen nagy problémának tartja, hogy az úgynevezett kettes-típusú cukorbetegek létszámának legalább fele nem tud meglévő betegségéről. A szakembert Tráser László kérdezte.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.