Bezár

Hírarchívum

kiemelt_jgypk_tesztlaboratorium

Teszt laboratórium minősítést szerzett a JGYPK környezet-toxikológiai egysége

Teszt laboratórium minősítést szerzett a JGYPK környezet-toxikológiai egysége

2018. november 08.
3 perc

TÜV Rheinland InterCert Partner Teszt Laboratórium státuszt szerzett az SZTE JGYPK Környezet-toxikológiai Kutató Műhelyének laboratóriumi egysége. A minősítés hitelessé és nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá teszi a szegedi laboratórium működését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE JGYPK ATTI Környezet – Biológia és Környezeti Nevelési Tanszék kutatási és vizsgáló feladatai ellátására működteti a Környezet-toxikológiai Kutató Műhelyt, amely több helyiséges laboratóriumi egységet képvisel. Ennek a laboratóriumnak a fő feladata a környezeti elemek, így péládul talaj, víz, levegő EDC (endokrin diszruptor vegyületek) és HDC (homeosztatikus diszruptor vegyületek) terheléseinek biológiai és/vagy bio-monitoring rendszerű vizsgálata, kutatása, valamint ehhez alkalmas vizsgáló módszerek kialakítása, standardizálása és mindennek projekt rendszerben történő oktatása.


A JGYPK ATTI Környezet-biológia és Környezeti Nevelési Tanszék Környezet-toxikológiai Kutató Műhelyének Laboratóriumi egységének létrehozása több éves odaadó, elhivatott és magas színvonalú munka eredménye. A több lépésben zajlott akkreditáció utolsó lépéseként az egység megszerezte a TÜV Rheinland InterCert Partner Vizsgáló Laboratórium (TÜV Rheinland InterCert Partner Testing Laboratory) státuszt. A TÜV Rheinland Csoport a világ egyik vezető tanúsító, műszaki szolgáltatásokat nyújtó szervezete. A tanúsítvánnyal a TÜV Rheinland InterCert Tanúsító hely nyilatkozza, hogy a laboratórium és annak szakmai vezetője, munkatársai alkalmasak a TÜV Rheinland InterCert vizsgáló és tanúsító terület kiterjesztett háttér vizsgáló laboratóriumaként működni. Ez lehetőséget nyújt a laboratóriumi egység színvonalas piaci hasznosítására is, hiszen méréseit és eljárásait mindenütt elfogadják, s a tanúsítvány birtokában elvégezhetnek vizsgálatokat a TÜV Rheinland InterCert vizsgáló és tanúsító terület megbízása alapján.


Eddig a Szegedi Tudományegyetemen három akkreditált laboratórium működött, a tanúsítvány megszerzésével a JGYPK-n működhet a negyedik akkreditált laboratórium.


A tanúsítványt 2018. november 6-án adták át az SZTE JGYPK kari tanácstermében. A résztvevőket Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Dr. Döbör András az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja köszöntötte.


JGYPK_tesztlaboratorium_2018


– A tanúsítvány nemcsak az eddigi eredmények elismerése, hanem egy lépcsőfok a további munkához. A különböző tudományos pályázatoknál, publikációs tevékenység során kiemelkedően fontos a hitelesség. A tanúsítvány ezt is biztosítja számunkra, hiszen a környezetet terhelő ágensek meghatározása, azok biológiai hatásának vizsgálata nemzetközileg is elfogadott hiteles módon történhet. Ugyanakkor a tanúsítvány elősegíti a laboratórium innovációs és termelési tevékenységét is – fogalmazott Gálfi Márta, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Környezet-biológia és Környezeti Nevelés Tanszék vezetője.


JGYPK_tesztlaboratorium_2018_3jpg


Hidas Gergely, a TÜV Rheinland InterCert Kft. üzletágvezetője kiemelte a hazai oktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem szerezte meg elsőként a tanúsítványt. Hozzátette: a minősítés a szakmai színvonal elismerése mellett minőségirányítási rendszer üzemeltetését is jelenti, amely nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá teszi a laboratórium működését.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA laboratóriumi munka során használt eszközök beszerzése részben az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 számú "A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében” című projekt keretében zajlott.



SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek