Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Gardi_Dominika

A Junior EB-től a Világjátékokig az SZTE JGYPK gyorsasági görkorcsolyázó hallgatója

A Junior EB-től a Világjátékokig az SZTE JGYPK gyorsasági görkorcsolyázó hallgatója

2019. október 15.
6 perc

Gyorsasági görkorcsolyázó Gardi Dominika. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatójával beszélgetve megtudtuk: gyógypedagógusi tanulmányai mellett naponta kétszer edz, tagja a magyar válogatottnak és külföldre jár nemzetközi megmérettetésekre, ahol rendre fantasztikus eredményeket ér el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Hobbi szinten, nagycsoportos óvodás koromban kezdtem a gyorsasági görkorcsolyát – kezdte Gardi Dominika. – Sok óvodában, így nálunk is lehetett jelentkezni görkoris oktatásra, amit minden héten egyszer tartottak. Az edző később megkérdezte, hogy van-e kedvem edzésekre járni az ovin kívül is, mert úgy látta, hogy ügyesen görkorizok. Belevágtam, és már elsős korom óta versenyszerűen űzöm a sportot. Így kerültem a szegedi Tornádó Team-hez, Garzó Erikához és Kéri Ferenchez, akik már gyerekkorom óta az edzőim.


Gardi_Dominika_4

 

Az „egyetemek Olimpiáján”


Gardi Dominika már elsős korában külföldön versenyzett, azóta pedig sorra zsebeli be a szebbnél-szebb eredményeket. Legfontosabb helyezései közé sorolható a Junior Európa Bajnoki 2 ezüst- és 3 bronzérem, és a Junior Világbajnoki 6. helyezés. Továbbá hétszeres Európa Kupasorozat összetett győztes. Ezen kívül a Magyar Felnőtt Országos Bajnokságon többször a dobogó legfelső fokára állhatott, és a nemzetközi felnőtt mezőnyben is van már Európa Kupa 3., Világkupa 3., Európa Bajnoki 6., és Világbajnoki 8.helyezése. A sikeres sportoló 2017-ben az egyetemek Olimpiáján, az Universiade-n is indult, ahol egyéni számban 6. váltóban pedig 5. lett.


Gardi_Dominika_1


– A jövő évi Világbajnokságon lehet kvalifikálni a 2021-es Világjátékokra, ami a nem olimpiai versenyszámok Olimpiája. Ez most az első cél, utána pedig 2021-ben a legjobb formámat hozni – magyarázta a gyorsasági görkorcsolyás versenyző. – A Világjátékok helyszíne az USA-ban lesz. Ez számomra külön öröm, mivel ott születtem. Másfél éves koromban költöztünk vissza Szegedre. Harmadikos koromban visszamentünk, egy rövidebb ideig kint éltünk, ezáltal több amerikai ismerőssel, baráttal a mai napig tartom a kapcsolatot, így e miatt is nagyon várom, hogy visszalátogassak.


Gardi_Dominika


Hogy néz ki egy verseny vagy egy edzés a gyorsasági görkorcsolyásoknál? A sportolók legtöbbször a Szeged Pláza mögötti pályán edzenek. A versenyszezonban, azaz áprilistól októberig, főleg görkoris edzéseken vesznek részt. Télen, az alapozáskor viszont a lépcsőzéstől kezdve, a futáson és kondizáson át a tornatermi edzésekig minden mozgásforma előfordul. Gardi Dominika általában napi két edzésen vesz részt. Számára egy szezonban megmérettetésként 3-4 Európa Kupa szerepel, ami mellett idén két Világkupa is a program része. Ez év júliusában Világbajnokságon, legutóbb pedig az Európa Bajnokságon vett részt. Közte pedig még „kipipált” egy Felnőtt Országos Bajnokságot is. 2019 nyarán két válogatott edzőtáborban is járt.



Edzés + Verseny = Nyár?


– Számomra az edzésekről és a versenyekről szólt ez a nyár is – összegzett a tehetség, akitől megtudtuk: szakágában ugyanúgy távok szerint tesznek különbséget a sportolók és a versenyszámok között, mint a futóversenyeken. – Én hosszútávosnak számítok, ami azt jelenti, hogy 10 kilométernél kezdődnek a távjaim a maratonig bezárólag. De az 1000 méteres középtávot is szeretem. Rövid távokon sem teljesítek rosszul, de inkább a hosszútávokat szeretem.


Gardi_Dominika_2


A hosszútávok lehetnek pontozásos és eliminációs versenyek. A pontozásos azt jelenti, hogy az, aki minden második körben elsőként halad át a célon, 2 pontot kap, míg aki másodikként jut oda 1 pontot könyvelhet el. A verseny végén az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze.


– Eléggé taktikai a verseny, ahol az állóképesség, az iramjáték, a gyorsaság is fontos, hiszen sprintekben megyünk a pontokért – avatott be a versenyző a részletekbe. – Az elimináció, a hosszútáv másik fajtája, azaz a kieséses verseny. Minden második körben az, aki utolsóként halad át a célvonalon, kiesik a versenyből. Az utolsó körre hárman maradnak és ők versenyeznek a dobogós helyezésekért. A maraton az a táv, amiben a starttól a célig hajtunk, nincs cifrázva a verseny – villantotta föl a gyorsasági görkorcsolyás a szakág különböző megmérettetéseinek titkait.


Gardi_Dominika_5


A napi két edzés és a külföldi versenyek tanulással való összehangolása időnként nagy körültekintést igénylő feladat. Gardi Dominika „trükkje”, hogy levelező képzésben tanul az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon gyógypedagógiát. Úgy véli, hogy így sokkal egyszerűbb összeegyeztetni a versenysportot az egyetemmel. Így a napi két edzést is lényegesen könnyebb megoldania.


Gardi_Dominika_6


– Az sem mindegy, hogy két edzés között tudok-e pihenni vagy sem, így pedig erre is van lehetőségem, nem kell napközben is edzésről órára, vagy óráról edzésre rohanni. Szerencsére azért így a versenysport mellett is jól tudok teljesíteni az egyetemen, úgyhogy számomra azzal nincs baj, hogy tanuljak és sportoljak is egyszerre – hangsúlyozta az SZTE hallgatója. – Szezonban azért még így is előfordul, hogy az óráim ütköznek a versenyekkel vagy edzőtáborokkal. Erre az előző félévben is elég sok példa akadt, de a tanárok és az intézetvezető is nagyon toleránsnak bizonyult, így szerencsére minden problémás helyzet megoldódott.

 


Mozgásfejlesztés a gyógypedagógiában


A harmadéves gyógypedagógus hallgató számára nem ismeretlen a pedagógia ezen ága.


– Anyukám gyógypedagógus, tehát ráláttam arra, hogy mit is csinálnak. Néha megjelentem a munkahelyén is. Emellett nagyon szeretek gyerekekkel is foglalkozni. Jelenleg az SZTE-n értelmileg és tanulásban akadályozottak szakirányon tanulok A másik vonzóerő, hogy szeretném a szomatopedagógiát is elvégezni, ami a mozgásfejlesztést jelenti. Ez a sport kapcsán érdekel, csak sajnos itt, a szegedi egyetemen nincs ez a szakirány. Így ha elvégzem az alapképzést, akkor plusz másfél évet tanulok Pesten – mesélt terveiről a versenyző.


Gardi_Dominika_7


Dominika gyerekkorából hozta a sport és a mozgás szeretetét. Szülei és testvérei is aktívan sportolnak. Sőt: szülei érdeklődése olyan mértékeket öltött, hogy Dominika apukája nemzetközi szintű bíró is a gyorsasági görkorcsolyában.


Gardi_Dominika_3


– Korábban nem ismerték a szüleim a gyorsasági görkorcsolya sportágat, mint ahogy sokan mások sem. Én már profi szinten görkorcsolyáztam, amikor apukám elvégezte a bírói tanfolyamot. Testvéreim kosárlabdáznak, s ebben a sportágban az asztalszemélyzeti képesítést is megszerezte anyukámmal együtt – fejezte be a sporttal kapcsolatos történetét Gardi Dominika.


További részletek: a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó SZTEminárium című ingyenes hallgatói magazin 2019 – 2020 / 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZEM aloldaláról.


A_junior_eb-tol  

 

SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotók: Bobkó Anna

Sportfotók: Mark Russel (European Championship 2019, Pamlona)


További cikkek a SZTEminárium 2019 - 2020 /1. számából:

Az őzeket számolta a vadőrnek vagy vadásznak készülő vásárhelyi egyetemista

A derékfájdalom és a rekeszizom állapota összefügg – Finta Regina ÚNKP ösztöndíjas kutatása

Tapasztalatszerzés diploma előtt

Energiatermelő kerékpárt készítettek a Mérnöki Kar oktatói

Intelligensek-e a növények?

A forradalom és az 1956 utáni megtorlás a MEFESZ-alapító egykori szegedi egyetemista emlékeiben

„A jó zenét minden formában szeretem.”

A jövő mobilalkalmazása zenészeknek

Kabaré és dráma is szerepel a Szegedi Egyetemi Színház műsorán

Fenntartható-e a divat?

Észak-Macedóniát fedezték fel a Mérnöki Kar oktatói és hallgatói

Egy mai tini az 1700-as években – interjú Gimesi Dórával, az Időfutár írónőjével




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek