SZTE Info

Segítsen az elvándorolt munkaerő hazacsábításában!

Az elmúlt években, az európai munkaerőpiac megnyitása óta közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás céljából, közülük több százezer magyar állampolgár. Ezen munkavállalók több mint fele vissza kíván térni hazájába, de problémákba ütközik az újbóli elhelyezkedésnél. Hazatérésüket segíti egy új EU-s projekt, amelynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem kutatói is közreműködnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt jelenlegi szakaszában a kutatók megkérik a külföldre vándorolt munkavállalókat, hogy vegyenek részt egy online kérdőív kitöltésében, mely segíthet itthon a visszatérni vágyók igényei szerinti szolgáltatások kialakításában. A kérdőív elérhető 2011. december 22-étől a http://return.ifl-leipzig.de honlapon. A kérdőívet azok is kitölthetik, akik már visszatértek, és tapasztalatokat szereztek a visszatelepülés komplex folyamatát illetően. A projekt vezetők így szeretnének információhoz jutni a kísérleti akciók és visszatérő migránsokat támogató szolgáltatások kialakítása során.

A kutatómunkában részt vesz a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke is. A kutatómunka eddigi eredményeit a csatolt közlemény részletezi.

Sajtóközlemény letöltése

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.