SZTE Info

Lehet kérdezni: középiskolások vallanak a Nobel-díjasokról

75 éve annak, hogy az éppen akkor Szegeden élő és dolgozó Szent-Györgyi Albert kutatásaiért elnyerte az orvosi Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem, a tudós egykori munkahelye 2012. március 22-25. között konferencián emlékezik meg erről. Több különlegesség is jellemzi a konferenciát. Így például az, hogy 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta a meghívást. További érdekesség, hogy a konferencia programjába illesztve a Nobel-díjas tudósok nyílt fórumon találkoznak középiskolásokkal, egyetemi hallgatókkal. Sőt: a nemzetközi rangú kutatókat 9 dél-alföldi középiskolás mutatja majd be a nagyközönségnek, s a hallgatóság majd kérdezhet is a Nobel-díjasoktól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kongresszus szervezésének kezdetét 2011 augusztusában nagyszabású sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus. A szerteágazó munka most eljutott a középiskolások kiválasztásáig. A Nobel-díjasok nyílt fórumán való aktív részvételre több mint hetven középiskolás pályázott Csongrád, Bács-Kiskun, és Békés megye, illetve a Vajdaság legrangosabb középiskoláiból. A pályázók angol nyelvű meghallgatása elkezdődött, s ma (2012. február 17-én, pénteken 14 órakor) folytatódik. A sajtó képviselőinek érdeklődésére reagálva ma 13 óra 30 perctől lehetőséget adnak a konferencia szervezői néhány interjúra.

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

A Szegedi Tudományegyetemen 2012. március 22-25. között Szent-Györgyi Albert 1937-es Nobel-díja átadásának 75. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferenciasorozatról, a Nobel-díjasok nyílt fórumáról válaszol a sajtó képviselőinek kérdéseire a szervezésben szerepet vállaló, a középiskolás pályázókat meghallgató 3 tudós: Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Végh Ágnes, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, Pálfi György, az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. De arra is alkalom kínálkozik, hogy az újságírók középiskolásokat kérdezzenek Nobel-díjasokkal foglalkozó pályázatukról.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.