Bezár

Sajtóarchívum

szte_nyiltnap_szegy_itb_5

Hova tovább? – új tippek felvételizőknek

Hova tovább? – új tippek felvételizőknek

2012. február 09.

Új tippeket osztunk meg a felvételizőkkel Hova tovább? című sorozatunkban. Magyarországon az egyik leggazdagabb szakkínálattal, és 12 karral rendelkező Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ugyanis számtalan olyan megoldást kínál a hallgató-jelölteknek, amire nem is gondolnának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megváltozott felsőoktatási törvény és keretszámok hatásának korrigálását is lehetővé tevő „kiskapukat” mutatunk azért, hogy az önköltségessé vált képzések is elérhetőek legyenek, de beszámolunk az SZTE-hallgatókat megillető juttatásokról is.

Mi legyen a felvételi taktika?

Ösztöndíjak, támogatások, kedvezmények könnyíthetnek a továbbtanulás költségein

A legjobban teljesítő hallgatók tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak, de mások szociális körülményeik alapján is jogosultak lehetnek támogatásokra a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Fontos mérlegelni ezt, hiszen ezek a juttatások akár az egyetem mellett végzett munkát vagy a diákhitelt is kiválthatják.

 

Állami tanulmányi ösztöndíjban az államilag finanszírozott képzésben tanulók részesülhetnek. E támogatás feltétele a jó tanulmányi eredmény. Logikus, hogy csak az első félév eltelte és az első vizsgajegyek megszerzése után lehet rá jogosult a hallgató. Jó tudni, hogy az eredmények mellett az elvégzett kurzusok száma is számít: minél több órát, minél jobb jeggyel teljesít egy diák, annál nagyobb eséllyel lehet ösztöndíjas. Az azonos szakokon tanulók versenyeznek egymással, szakonként általában a hallgatók 48 százaléka kapja meg a támogatást. A pénzösszeg is a teljesítmény szerint változik, a legjobbak akár havi 30-40 ezer forint körüli ösztöndíjat is kaphatnak. De az alsó határnak számító 8-10 ezer forint is nagy segítség lehet a mindennapi költségekben, például a kollégiumi szállás díját is fedezheti.

Az országban csak a Szegedi Tudományegyetem államilag támogatott hallgatói kapnak minden szemeszterben féléves bérletet, amellyel a város összes tömegközlekedési eszközével utazhatnak. Ez főleg azoknak jó, akik távolabb laknak az egyetemtől, hiszen a diákbérlet egy félév alatt tizenötezer forintjukba is kerülhetne.

A rászoruló hallgatók félévente, az interneten pályázhatnak a rendszeres szociális ösztöndíjra, vagy, ahogy az SZTE-n mondani szokás, a „szoctámra”. Az elbírálásánál szempont az érintett családban az egy főre jutó jövedelem összege, és a jövedelemtől független szociális tényezők is, például a családfenntartó munkanélkülisége vagy tartós betegségek. A pályázáshoz hivatalos igazolások, dokumentumok szükségesek, mégis érdemes rászánni az időt, mert a támogatás összege havi 24 ezer forint is lehet.

Kevesen tudják, hogy a Szegedi Tudományegyetemen az államilag támogatott, nappali képzésben tanuló hallgatók visszaigényelhetik sikeres nyelvvizsgáik díját. A diák ugyanis tanulmányai során tetszőleges számú nyelvvizsgát tehet, melynek a költségeit visszatéríti az egyetem.

A szociálisan rászoruló egyetemista fiatalok támogatása a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer célja. Ezt a hallgatók a lakóhelyük önkormányzatánál igényelhetik. A sikeres pályázók havonta 5-10 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnak. (További információ: www.bursa.hu)

Az egyes karok hallgatói önkormányzatainál pedig kisebb összegű, félévente egyszer elnyerhető juttatások is igényelhetőek. Például tanulmányi kirándulásokra, külföldi áthallgatásra lehet így támogatást szerezni. Ide tartozik az eseti szociális támogatás is, amely azokat a diákokat segíti, akiknek a szociális helyzetében hirtelen változás állt be, ilyen élethelyzet lehet például a munkahely elvesztése vagy egy váratlan betegség.

És ezek csupán a hallgatók szélesebb körét érintő juttatások, az SZTE még számos speciális ösztöndíjjal támogatja a tehetséges és kiemelkedően teljesítő hallgatókat. Ezekről itt olvashat: http://www.u-szeged.hu/tanulmanyaim/osztondijak/

Az önköltségi díjas hallgatók terheinek könnyítésére új ösztöndíjakat alapít az SZTE, illetve több egyetemi kara is – például az SZTE Állam és Jogtudományi Kar: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-februar/szte-nyilt-nap-szuloi, az SZTE Gazdaságtudományi Kar: http://www.eco.u-szeged.hu/hirek/gtk-2012-januar/osztondijak-gtk

A jól teljesítő egyetemistákat külön is segíti az SZTE Tehetségpont. Például a kiválósági lista a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb hallgatóinak kitüntetését és jutalmazását szolgálja. Az arany-, ezüst- és bronzkategóriás Tehetségpont-tagok a szervezet nyújtotta előnyöket – például kedvezményes színházbérletek, mentorálás, Tehetségpont-könyvtár, JATE Klub belépő – vehetnek igénybe. A kedvezmények aktuális listája is a sztehetseg.hu oldalon tekinthető meg: http://sztehetseg.hu/hu/kivalosagi_lista/kedvezmenyrendszer.

Az SZTE Tehetségpont Kiválósági listához társul az SZTE TALENT Ösztöndíj is, ami jelenleg 30-150 ezer forintos egyszeri támogatást jelent hallgatónként. Az ösztöndíj mellett az SZTE Tehetségpont kiváló tagjainak tagsági kártyát is biztosítanak, mellyel jogosultak igénybe venni a kedvezményeket.

 

 

MI LEGYEN A FELVÉTELI STRATÉGIA? VÁLASZD AZ SZTE-T!

Az SZTE 12 dékánja válaszát itt olvashatja:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-februar/mi-legyen-felveteli?

A keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében a szegedi lehetőségekről itt olvashat:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-januar/keretszamok-onkoltsegi?

A továbbtanulásról az SZTE rektorának és oktatási rektorhelyettesének véleményét itt olvashatja:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-januar/miert-szegedi?

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek