SZTE Info

Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – Búcsúztatás Szegeden

Az etiópiai terrortámadásban elhunyt két magyar állampolgár holttestét 2012. február 1-jén reggel hazaszállították. „A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal délelőtt negyed tíz előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását” – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Az etiópiai merénylet két elhunyt áldozata a Szegedi Tudományegyetem két polgára: Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fábián Tamás szegedi búcsúztatását az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi. Fábián Tamástól, a volt munkatárstól, baráttól, ismerőstől 2012. február 8-án 18 órakor a szegedi fogadalmi templomban tartott misén vehetnek búcsút a szegediek; temetési szertartása szülővárosában, Vasváron lesz – várhatóan február 11-én 12 órától.

Szabad Gábor búcsúztatásáról később dönt családja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.