SZTE Info

Együtt kutatnak a szegedi és az újvidéki egyetem geográfusai

A belvíz- és árvízkárok megelőzése, csökkentése a célja annak a kutatómunkának, amelyben a szegedi és az újvidéki egyetem földrajz és geoinformatikai szakemberei vesznek részt. A magyar-szerb projektet március 2-án sajtótájékoztatón mutatják be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az University of Novi Sad földrajz és geoinformatikai szakemberei együtt dolgoznak. A szerb-magyar projekt célja, hogy megértesse a belvíz keletkezésének okát, bemutassa a veszélyeztetettség mértékét, elemezze a probléma előre jelezhetőségét. Ugyanakkor a kutatómunka kitér arra is, miként gazdálkodhat az ember a vízzel.

A belvízveszélyről és csökkentésének lehetőségeiről, a magyar-szerb IPA pályázat indításáról, március 2-án (pénteken) 10 órától sajtótájékoztatón számolnak be a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi Tanszéke (Szeged, Egyetem utca 2.) Jakucs termében. Elmondják – többek között – azt is, hogy a hazai mintaterületeken (Homokhátság, Torontál, Marosszög) tervezett projekt kiemelt feladata lesz a belvizek keletkezésének, lehetséges összegyülekezési helyeinek monitoringja, tudományos feltárása. Ennek a munkának a része a 25 mérési pontból álló kúthálózat kiépítése, egyedi érzékelők fejlesztése és geostatisztikai modellezési módszerek kidolgozása is. Így határozzák meg azokat a helyeket, amelyeken – megfelelő műszaki megoldásokkal – a rövid távú vízkárelhárítás eredményesebb lehet, valamint ahol az elsődlegesen károsnak tűnő vízkészletek hasznosíthatóan visszatarthatóak. Az SZTE adatgyűjtést végez és légifelvételeket készít, valamint nagyfelbontású műholdfelvételek szerez be és elemez. A támogatott terület civil és szakmai közönségének informálása mellett szakmai konferenciákat szervez, valamint WEB oldalt fog működtetni. A projekt eredményeiből, végkövetkeztetéseiből tudományos összefoglaló kiadvány készül.

A projekt honlapjának címe: www.geo.u-szeged.hu/meriexwa

Az esemény magyar nyelvű meghívója innen tölthető le

Az esemény szerb nyelvű meghívója innen tölthető le

 

"Vízügyi beavatkozások: tervezés, kutatás, monitoring, fejlesztések a belvíz- és árvizkárok megelőzésére, csökkentésére" című projekt háttéranyaga

A projekt résztevékenységeinek leírása

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.