Bezár

Sajtóarchívum

szte_nyiltnap_szegy_itb_5

Piacképes az SZTE-diploma - Hova jelentkezzen a gazdasági érdeklődésű diák?

Piacképes az SZTE-diploma - Hova jelentkezzen a gazdasági érdeklődésű diák?

2012. február 09.
6 perc

A felvételi keretszámok változása, illetve a közgazdász- és jogászképzés államilag finanszírozott képzéseinek megszüntetése felveti a kérdést: van-e az SZTE-n olyan szak, ahol hasonló képzések találhatók, ám államilag finanszírozott helyek is betölthetők? Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója hogyan juthat közgazdász diplomához? Milyen szakokra lehet, illetve érdemes a gazdasági érdeklődésű diákoknak jelentkezniük?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Kara (SZTE TTIK) is vizsgálja még, hogyan lehet az új rendszerhez alkalmazkodni. Csendes Tibor, a kar általános és tudományos dékánhelyettese szerint a matematikai, a természettudományos, az informatikai és a műszaki képzést preferálja az új felsőoktatási rendszer, amik mind megvannak a karon. Így a TTIK-n a korábban államilag finanszírozott létszám kétharmada maradt meg, de ezen túl több félig finanszírozott hellyel is rendelkezik..

A karon vannak olyan rokonterületek, amelyek kapcsolódnak egy-egy önköltségessé váló, leginkább GTK-s szakhoz. A TTIK-s gazdaságinformatikus képzés óráinak 30 százalékát például a gazdaságtudományi kar oktatói tartják. Ez alapvetően informatikai képzés, amelynek gazdasági orientáltsága van, szemben a mérnökinformatikus szakkal, amely az informatikai területre koncentrál. Viszont a programtervező szak is rendelkezik olyan szakirányokkal, amelyek kötődnek a gazdaságtudományokhoz.

– Ugyanakkor ha valaki eddigi tanulmányai során például jogásznak készült, és most a TTIK-ra igyekezne – hasonló irányultsággal – az nemigen találja majd meg a helyét. Ezen túl nehéz felismerni olyan TTIK-s képzéseket, amelyek kiválthatják a jogi vagy a bölcsész képzések egy-egy részét – figyelmeztet Csendes Tibor.

Az viszont tény, hogy a közgazdász mesterképzésekre más karok alapszakjairól is könnyen át lehet a későbbiekben menni. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar olyan MA-képzéseket kínál, mint a közgazdálkodás és közpolitika, marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, pénzügy, regionális és környezeti gazdaságtan, valamint Master of Business Administration. Ezekkel a szakokkal az informatikus-oklevél mellé közgazdasági végzettség is szerezhető – államilag finanszírozott keretek között. Mindemellett a Természettudományi és Informatikai karon a tanárszakok szintén átmutathatnak más egységek képzéseire.

Az említett szakok mindegyike – idézett egy 2011-es felmérést a dékánhelyettes – azonnal piacképes: a Szegedi Tudományegyetem minden kara 95 százalékos elhelyezkedést tud felmutatni a végzést követő egy évben; a TTIK-ra pedig a többi karhoz képest még inkább jellemző, hogy az ott végzettek a szakmában helyezkednek el. Az informatikai képzésben résztvevők viszont gyakran még diplomájuk megszerzése előtt találnak állást.


Hova tovább? – új tippek felvételizőknek

Új tippeket osztunk meg a felvételizőkkel Hova tovább? című sorozatunkban. Magyarországon az egyik leggazdagabb szakkínálattal, és 12 karral rendelkező Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ugyanis számtalan olyan megoldást kínál a hallgató-jelölteknek, amire nem is gondolnának.

A megváltozott felsőoktatási törvény és keretszámok hatásának korrigálását is lehetővé tevő „kiskapukat” mutatunk azért, hogy az önköltségessé vált képzések is elérhetőek legyenek, de beszámolunk az SZTE-hallgatókat megillető juttatásokról is.

Mi legyen a felvételi taktika?

Ösztöndíjak, támogatások, kedvezmények könnyíthetnek a továbbtanulás költségein

A legjobban teljesítő hallgatók tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak, de mások szociális körülményeik alapján is jogosultak lehetnek támogatásokra a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Fontos mérlegelni ezt, hiszen ezek a juttatások akár az egyetem mellett végzett munkát vagy a diákhitelt is kiválthatják.

 

Állami tanulmányi ösztöndíjban az államilag finanszírozott képzésben tanulók részesülhetnek. E támogatás feltétele a jó tanulmányi eredmény. Logikus, hogy csak az első félév eltelte és az első vizsgajegyek megszerzése után lehet rá jogosult a hallgató. Jó tudni, hogy az eredmények mellett az elvégzett kurzusok száma is számít: minél több órát, minél jobb jeggyel teljesít egy diák, annál nagyobb eséllyel lehet ösztöndíjas. Az azonos szakokon tanulók versenyeznek egymással, szakonként általában a hallgatók 48 százaléka kapja meg a támogatást. A pénzösszeg is a teljesítmény szerint változik, a legjobbak akár havi 30-40 ezer forint körüli ösztöndíjat is kaphatnak. De az alsó határnak számító 8-10 ezer forint is nagy segítség lehet a mindennapi költségekben, például a kollégiumi szállás díját is fedezheti.

Az országban csak a Szegedi Tudományegyetem államilag támogatott hallgatói kapnak minden szemeszterben féléves bérletet, amellyel a város összes tömegközlekedési eszközével utazhatnak. Ez főleg azoknak jó, akik távolabb laknak az egyetemtől, hiszen a diákbérlet egy félév alatt tizenötezer forintjukba is kerülhetne.

A rászoruló hallgatók félévente, az interneten pályázhatnak a rendszeres szociális ösztöndíjra, vagy, ahogy az SZTE-n mondani szokás, a „szoctámra”. Az elbírálásánál szempont az érintett családban az egy főre jutó jövedelem összege, és a jövedelemtől független szociális tényezők is, például a családfenntartó munkanélkülisége vagy tartós betegségek. A pályázáshoz hivatalos igazolások, dokumentumok szükségesek, mégis érdemes rászánni az időt, mert a támogatás összege havi 24 ezer forint is lehet.

Kevesen tudják, hogy a Szegedi Tudományegyetemen az államilag támogatott, nappali képzésben tanuló hallgatók visszaigényelhetik sikeres nyelvvizsgáik díját. A diák ugyanis tanulmányai során tetszőleges számú nyelvvizsgát tehet, melynek a költségeit visszatéríti az egyetem.

A szociálisan rászoruló egyetemista fiatalok támogatása a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer célja. Ezt a hallgatók a lakóhelyük önkormányzatánál igényelhetik. A sikeres pályázók havonta 5-10 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnak. (További információ: www.bursa.hu)

Az egyes karok hallgatói önkormányzatainál pedig kisebb összegű, félévente egyszer elnyerhető juttatások is igényelhetőek. Például tanulmányi kirándulásokra, külföldi áthallgatásra lehet így támogatást szerezni. Ide tartozik az eseti szociális támogatás is, amely azokat a diákokat segíti, akiknek a szociális helyzetében hirtelen változás állt be, ilyen élethelyzet lehet például a munkahely elvesztése vagy egy váratlan betegség.

És ezek csupán a hallgatók szélesebb körét érintő juttatások, az SZTE még számos speciális ösztöndíjjal támogatja a tehetséges és kiemelkedően teljesítő hallgatókat. Ezekről itt olvashat: http://www.u-szeged.hu/tanulmanyaim/osztondijak/

Az önköltségi díjas hallgatók terheinek könnyítésére új ösztöndíjakat alapít az SZTE, illetve több egyetemi kara is – például az SZTE Állam és Jogtudományi Kar: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-februar/szte-nyilt-nap-szuloi, az SZTE Gazdaságtudományi Kar: http://www.eco.u-szeged.hu/hirek/gtk-2012-januar/osztondijak-gtk

A jól teljesítő egyetemistákat külön is segíti az SZTE Tehetségpont. Például a kiválósági lista a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb hallgatóinak kitüntetését és jutalmazását szolgálja. Az arany-, ezüst- és bronzkategóriás Tehetségpont-tagok a szervezet nyújtotta előnyöket – például kedvezményes színházbérletek, mentorálás, Tehetségpont-könyvtár, JATE Klub belépő – vehetnek igénybe. A kedvezmények aktuális listája is a sztehetseg.hu oldalon tekinthető meg: http://sztehetseg.hu/hu/kivalosagi_lista/kedvezmenyrendszer.

Az SZTE Tehetségpont Kiválósági listához társul az SZTE TALENT Ösztöndíj is, ami jelenleg 30-150 ezer forintos egyszeri támogatást jelent hallgatónként. Az ösztöndíj mellett az SZTE Tehetségpont kiváló tagjainak tagsági kártyát is biztosítanak, mellyel jogosultak igénybe venni a kedvezményeket.

 

 

MI LEGYEN A FELVÉTELI STRATÉGIA? VÁLASZD AZ SZTE-T!

Az SZTE 12 dékánja válaszát itt olvashatja:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-februar/mi-legyen-felveteli?

A keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében a szegedi lehetőségekről itt olvashat:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-januar/keretszamok-onkoltsegi?

A továbbtanulásról az SZTE rektorának és oktatási rektorhelyettesének véleményét itt olvashatja:

http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-januar/miert-szegedi?

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek