Bezár

Hírarchívum

2023. December

1 2 

green_metric_grafi_

2023. december 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2023-as UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE világviszonylatban a 77. helyen szerepel, a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában pedig idén is a legjobb magyar egyetem.

viczian_daniel_nobelhetek

2023. december 06.
4 perc

Hófehérbe és fényekbe öltözött Stockholm, így várja a svéd főváros a Nobel-hétre a díszvendégeket és a kitüntetettek vendégeit. A Nobel-díjas Karikó Katalin 2023. december 4-én érkezett. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora kitüntetettként, az SZTE elsőéves vegyész hallgatója, Viczián Dániel nézőként vesz részt a Nobel-díj átadó ünnepségen. A világ legismertebb tudományos díjával elismert személyiségeket ünneplő rendezvénysorozat „hivatalosan” 2023. december 6-án kezdődik.

Nobel-díjasok

2023. december 06.
5 perc

Hogy mi a közös Karikó Katalinban és Krausz Ferencben? Az elhivatottság, a kitartás, a szorgalom és az alázat, amelyet a tudomány iránt tanúsítottak az elmúlt évtizedekben, és amelynek köszönhetően ma a világ úgy ismeri őket, mint a 2023-as év Nobel-díjasait. Magyarok, akikre egy ország méltán büszke, kutatók, akik szorosan vagy kevésbé szorosan, de kapcsolódnak a Szegedi Tudományegyetemhez. A „Nobel-hetek az SZTE-n” ismeretterjesztő kampány részeként összegeztük, mit kell tudni Karikó Katalinról és Krausz Ferencről.

egyetem bora

2023. december 06.
2 perc

16 pincészet 48 féle borát, ezek közül 5 pincészet 6 féle pezsgőjét is volt szerencséje végig kóstolnia a zsűrinek a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett bor és pezsgő versenyén 2023 októberében és novemberében, a SZAB Székházban. Az eredményhirdetésre 2023. november 30-án, a Magyar Tudomány Ünnepének zárórendezvényén került sor.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. december 06.
9 perc

Klebelsberg Kuno emlegetése Karikó Katalin Nobel-díja kapcsán nem pusztán egyetemtörténeti mementó. Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese szerint a kutatások hálózatos jellege miatt tényleges tudománytörténeti ív mutatható ki a szegedi egyetem nagy biokémiai kutatóműhelyei és az új Nobel-díj között.

Elen_a_fenntarthatosagban_az_SZTE_holtversenyben_a_legjobb_magyar_egyetem_a_QS_friss_rangsoran_cover

2023. december 05.
2 perc

A brit Quacquarelli Symonds (QS) december 5-én megjelent fenntarthatósági felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem megosztott első helyen végzett Magyarországon. A világ intézményeit környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint mérő listán az SZTE a kiváló hazai helyezése mellett nemzetközi téren is remekelt: 122. lett európai, és 259. világviszonylatban.

Az_eddigi_legnagyobb_erteku_iskolafejlesztes_valosult_meg_az_SZTE_gyakorlo_intezmenyeiben

2023. december 05.
5 perc

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola infrastruktúráját és eszközparkját fejlesztette majdnem 1 milliárd forintból az egyetem.

A Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállítás megnyitóján

2023. december 05.
3 perc

Újabb városban, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjének aulájában mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága és az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása.

mefs_dijazottak2

2023. december 05.
3 perc

Az SZTE díjazottak és eredményeik: Bóbis Botond (SZTE ÁJTK), Egyetemi Világjátékok, férfi vízilabda ezüstérem, Európai Egyetemek Kick-Box Bajnokság: Török Dóra Melinda és Miklós Alexandra Gabriella (mindkettő SZTE JGYPK), - ezüstérem, valamint Karácsondi Réka bronzérem (SZTE JGYPK).

CourseRUN_boritokep

2023. december 05.
3 perc

Lezárult az V. CourseRUN, a Coursera for SZTE négyhetes online tanulási bajnoksága. Soha nem látott népszerűségnek örvendett a megmérettetés a hallgatók körében, amelynek a Coursera, a világ legnagyobb online oktatási platformja adott helyet. Az eseményen legjobban teljesítő hallgatók számára egy ünnepélyes díjátadót szervezett a Szegedi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága.

KJA-1496

2023. december 05.
2 perc

Nem kell már minden esetben Szegedre utazniuk a szentesi betegeknek: november elején gyermeksebészeti szakrendelés indult a Kurca-parti város kórházában. A rendelésen a gyermekeket előjegyzés alapján fogadják, sebészeti és urológiai problémákkal. Lehetőség van például műtét utáni kontrollra, varratszedésre, folyamatos gondozásra is az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban.

digitális tudatosság, szte ájtk

2023. december 05.
4 perc

Hogyan legyünk tudatosak az online térben? címmel rendezett előadássorozatot a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete. A középiskolásoknak szóló útmutató eseménynek, amely a digitális világ előnyeire és hátrányaira, veszélyeire és megoldásaira egyaránt felhívta a figyelmet, az SZTE ÁJTK főépületének aulája adott otthont, amely 2023. december 4-én megtelt fiatalokkal, középiskolásokkal és számtalan érdeklődővel.

Kariko_Katalin_SZTE_nobelhetek

2023. december 04.
6 perc

Útjára indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány. „Ahol a tudás és szándék találkozik” – az SZTE jelmondata jegyében szervezett programsorozat Szeged határain is túlnyúlik.

nyilt_nap_SZTE

2023. december 04.
2 perc

Pécs után a nyíregyházi Elixír Rendezvényház ad otthont 2023. december 9-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Nyito_Kariko_Katalin_Stockholmba_erkezik_J-KA

2023. december 04.
11 perc

Karikó Katalin elismerés-sorozata a Nobel-díj-bejelentés után is folytatódik. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora elmúlt két hónapjának történései közül kiemeltünk néhány epizódot: ismét ő a legbefolyásosabb tudós, változatlanul mentor, újabb kitüntetést kap, jeles személyiségekkel találkozik és cikkek jelennek meg sikeres önéletírásáról, az Áttörésekről.

KJA-4644

2023. december 01.
8 perc

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

Zöld Kémia projektzáró

2023. december 01.
4 perc

A kőolaj kitermelés hatékonyságának növelése kémiai módszerekkel, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére egy új analitikai módszer alkalmazása volt a célja a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ kialakításának, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A projekt 5,427 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

Torma_Bianka

2023. december 01.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

ifi konferencia, JGYPK

2023. december 01.
3 perc

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel rendeztek konferenciát 2023. november 29-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az ez évben 11. alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.

SZTE Skywalkers

2023. december 01.
1 perc

Az M5 televízió, Novum című műsora készített riportot a Szegedi Tudományegyetem "SZTE Skywalkers" nevű csapatáról, amely rakétaépítő versenyre készül és hosszú távon egy légkört érintő globális kérdésre is választ adhat.

KJA-3686

2023. november 30.
6 perc

A XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt nyitották meg november 30-án a Szegedi Tudományegyetemen. Nagy tétje van a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek