Bezár

Hírarchívum

Torma_Bianka

Bemutatkoznak a 2023-as év SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Torma Biankával

Bemutatkoznak a 2023-as év SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Torma Biankával

2023. december 01.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Innovációs Díjat 2023-ban 4 kategóriában osztotta ki a szakmai zsűri. Értékelték a leginnovatívabb kutatómunkát a TDK és a PHD területén, valamint a műszaki tudományok és a természettudományok és élettudományok területén.

A Leginnovatívabb TDK munka Torma Biankáé lett, melynek címe „Nemesfém-alapú optikai szenzor szelektivitásának hangolása”.

Torma Bianka elsőéves vegyész mesterszakos hallgató. Az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoportban dolgozik. Pályázata kapcsán elmondta: a triptofán a szervezet normál működéséhez szükséges esszcenciális aminosav, ám ha a lebontó folyamata nem megfelelően megy végbe és köztitermékek halmozódnak fel, ezek különböző neurodegeneratív betegségeket válthatnak ki, mint amilyen az Alzheimer vagy Huntington kór.

 _002_3277

- Jelenlegi kutatómunkámban, egy arany és ezüst tartalmú nanoszerkezetetű szenzort hoztunk létre, amellyel a köztitermékek egyike szelektíven kimutatható. Emellett bebizonyosodott, hogy a szelektivitás fémek ötvözésével hangolható, így a jövőben akár különböző tesztkészletek is kialakíthatók a neurodegeneratív betegségek korai felismerésére – fogalmazott a mesterszakos hallgató.

_003_3279

Nézze meg Torma Biankával készült interjúnkat, amelyben érdekes részleteket oszt meg a kutatásáról:


SZTEinfo: Bobkó Anna

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek