Bezár

Hírarchívum

A Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállítás megnyitóján

A Pécsi Tudományegyetemen is bemutatkozott Karikó Katalin díjairól szóló kiállításunk

A Pécsi Tudományegyetemen is bemutatkozott Karikó Katalin díjairól szóló kiállításunk

2023. december 05.
3 perc

Újabb városban, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjének aulájában mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága és az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Bódis György, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke, Dr. Nyitrai Miklós orvoskari dékán, Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola Igazgatója és Dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója. A tárlatot Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója nyitotta meg, majd Farkas Katalin könyvtáros SZTE Klebelsberg Könyvtár, Régi Könyvek Tára vezetője tartott tárlatvezetést a középiskolásoknak.

- Nagy örömmel látogattunk Pécsre az országszerte nagy sikert aratott „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítással – kezdte köszöntőjét Dr. Nagy Gyula -, hiszen ezzel olyan hagyományt folytatunk, amelynek előző eseménye a Pécsi Tudományegyetem „Pécs-Debrecen-Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” című utazó kiállítása volt, amelyet az SZTE Klebelsberg Könyvtár tavaly látott vendégül.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg könyvtár főigazgatója a 'Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább' című kiállítás pécsi megnyitóján

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg könyvtár főigazgatója a "Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább" című kiállítás pécsi megnyitóján. Fotó: aok.pte.hu

Kiemelte, hogy az immár Nobel-díjas Karikó Katalin igen szoros kapcsolatot ápol alma materével, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének pedig kétszer is adományozott személyéhez köthető dokumentumokat és tárgyakat. A könyvtárigazgató a pécsiek figyelmébe ajánlotta, hogy a világhírű magyar biokémikus kutatói pályáját végigkísérő dokumentumok mellett Karikó Katalin száznál is több, szebbnél szebb kitüntetése látható a kiállítás igényes fotóin.

- A kiállítás célja - folytatta az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója – megegyezik Karikó Katalin folyamatosan hangoztatott célkitűzésével: inspirálni a fiatalokat, hogy minél nagyobb számban lépjenek tudományos pályára, az emberiség közös fejlődését előmozdítva. A professzorasszony saját példáján keresztül bizonyította be, hogy Kisújszállásról indulva a 21. században is el lehet érni a tudományos sikert, amit a kiállított díjak is igazolnak.

A kiállítás anyaga online is megtekinthető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményében. A tárlaton a helyszínen Farkas Katalin, a könyvtár Régi Könyvek Tára könyvtárosa vezette végig a pécsi orvoskari épületben megjelent középiskolásokat.

Farkas Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa tárlatvezetést tart a pécsi kiállításon

Farkas Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa tárlatvezetést tart a pécsi kiállításon. Fotó: aok.pte.hu

A Pécsi Tudományegyetem, a Csányi Alapítvány, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája, PTE GYÁIG Babits Mihály Gimnáziuma, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, valamint a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium a kiállítás helyszínén természettudományos projekteket bemutató szakmai délutánra is várja a látogatókat december 10-én 14 órakor Karikó Katalin Nobel-díj átadásának tiszteletére.

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.


SZTE Info
A borítóképen: A "Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább" című kiállítás pécsi megnyitóján.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek