Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZTE_kiallitason_Kariko_Katalin

Megkapta a Cameron-díjat az mRNS-kutató Karikó Katalin és Drew Weissman

Megkapta a Cameron-díjat az mRNS-kutató Karikó Katalin és Drew Weissman

2023. január 06.
6 perc

Az új év újabb kitüntetéssel indul Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora számára. A Covid-19 vakcinák kifejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásáért a magyar biokémikus és amerikai kutatótársa, Dr. Drew Weissman kapta az Edinburghi Egyetem Cameron-díját. Ez a legújabb trófea, amivel ki lehet majd egészíteni a Karikó Katalin elismeréseit bemutató listákat, illetve az SZTE TIK-ben 2022. december 8-án nyílt kiállítás anyagát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A Covid-19 világjárvány volt az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a modern idők társadalmaként szembe kell néznünk. Az oltások kulcsfontosságúak voltak e kihívás leküzdésében. Örülök, hogy Dr. Karikó és Dr. Weissman kulcsfontosságú munkája elismeréseként átvehetik ezt a díjat, és szeretettel várom őket Edinburghban” – fogalmazott David Argyle professzor, az Edinburghi Egyetem vezetője. Skócia fővárosában az Edinburghi Egyetem 2023. január 5-én jelentette be, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzorát, Dr. Karikó Katalint és a Pennsylvaniai Egyetem professzorát, Dr. Drew Weissmant kitünteti a Cameron-díjjal.

Covid-19_vakcinak

Tudósok munkája vezetett a Covid-19 vakcinához

Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman munkája vezetett az mRNS vakcinák kifejlesztéséhez. Ezen a technológián alapul a Pfizer/BioNTech és a Moderna Covid-19 vakcina. Ennek a fontos és nagy hatású kutatómunkának az elismeréseként nyerte el a két tudós a Cameron-díjat – tudatja honlapján az Edinburghi Egyetem.

A skóciai egyetem honlaphíre elmagyarázza: „a vakcinák többsége úgy működik, hogy a kórokozó inaktivált formáját vagy a kórokozóból származó fehérjét juttatják a szervezetbe”. Ettől eltérően működnek az mRNS-alapú oltóanyagok.

kariko_katalin_and_drew_weissman

„Az mRNS-vakcinák szintetikus mRNS-t – egy rövid genetikai anyagszálat – használnak arra, hogy megtanítsák a sejtjeinket, hogy miként állítsanak elő egy fehérjét vagy egy fehérjének egy részét, ami viszont immunválaszt aktivál a szervezetünkben.
Ez az immunválasz antitesteket termel, amelyek segítenek megvédeni minket attól, hogy a jövőben megbetegedjünk egy adott kórokozótól.”

2020 decembere és 2021 között – a becslések szerint – a Covid-19 vakcinák 14,4 millió életet mentettek meg.

Rajz_7_mRNA-based_COVID-19_vaccine

A hírvivő RNS „hírei”

Első alkalommal a Covid-19 világjárvány megfékezésére alkalmazták az mRNS-technológiát, de az már hosszú évek óta fejlesztés alatt állt.
Úttörőnek számít a Karikó-Weissman kutatópáros munkája. Az elmúlt évtizedben kísérletezve kidolgozták annak módszerét, hogy a laboratóriumban előállított mRNS a szervezetbe juttatva anélkül kezdjen el „dolgozni”, hogy kiváltaná a szervezet védekezését.
„Jelenleg folyik a munka annak feltárására, hogy az mRNS-technológiát miként lehetne felhasználni influenza- és maláriaoltásokban, valamint a rák kezelésében” – összegezi az mRNS-technológia fejlesztésével kapcsolatos legújabb híreket az Edinburghi Egyetem közleménye.

Kitüntetettek és trófeák

„Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen szerzett PhD-fokozatot biokémiából. Az elmúlt évtizedben a BioNTech alelnöke volt. Ezt megelőzően 24 évig a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott” – mutatja be dióhéjban a skót egyetem a magyar biokémikust.

SZGYTV_Kariko_Katalin-24

Iskolai füzeteit, szegedi egyetemista korában írt jegyzeteit és más relikviáit is alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek adományozta Dr. Karikó Katalin. Fotó: Sahin-Tóth István

Az mRNS-sel kapcsolatos munkáját elismerő eddigi kitüntetései közül a skótok kiemelik az amerikai kutatótársával együtt elnyert 2022-es Tang-díjat, valamint a Lasker-DeBakey Klinikai Orvostudományi Kutatási Díjat.

SZGYTV_Kariko_Katalin-71

Dr. Karikó Katalin a díjait és elismeréseit bemutató kiállításon, az SZTE TIK-ben. A kutatómunka népszerűsítése a célja Dr. Karikó Katalinnal azzal, hogy részt vesz díjátadó ceremóniákon és segít bemutatni a tudományos díjak érdekességeit. Fotó: Sahin-Tóth István

Lasker- és Nobel-díjat a Cameron-díj tulajdonosai közül többen is nyertek. Így például a Szegedi Tudományegyetem hírneves kutatója, Szent-Györgyi Albert is mindhárom rangos kitüntetést birtokolta.
A Cameron-díjjal 1879 óta kitüntetettek listája számos tudománytörténeti érdekességet rejt. Itt találjuk például a vakcinázás alapelveit kidolgozó Louis Pasteur, a diftéria elleni szérumot összeállító Emil Adolf von Behring, az első női Nobel-díjas Marie Curie, a penicilint előállító Alexander Fleming és az inzulint felfedező Frederick Banting nevét.
Olyan tudósok is Cameron-díjat kaptak, akikről olyan kitüntetéseket neveztek el, amelyeket már elnyert Dr. Karikó Katalin. Így például a hematológus és immunológus Paul Ehrlich, a kemoterápia úttörője; illetve a közel harminc féle hormont izoláló Tadeus Reichstein is átvehette az Edinburghi Egyetem oklevelét.
Az orvosi terápiát gazdagító, s ezért a skóciai kitüntetést már elnyert kutatók közül Karikó Katalin személyesen is ismeri például a transzlációs medicinával foglalkozó Garret Adare FitzGerald orvost és a sarlósejtes betegséggel foglalkozó kutatóorvost, Sally Daviest.

Michael_Sofia_jobbrol_a_Cameron-dijjal

Az Edinburghi Egyetem legutóbbi, 2020. évi kitüntetettje, a hepatitis C és a hepatitis B vírus gyógyszerkutatásával foglalkozó vegyész, Michael Sofia (jobbról) a Cameron-díjjal. Fotó: Twitter

Kiegészítendő a „leltár”

„Dicsőségtáblává alakult az SZTE TIK kiállítási tere 2022. december 8-tól. A falakon Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora száznál is számosabb elismerése közül több mint harminc tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó- és műtárgyfotók, valamint a képek alatti információk. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektjeként a kivetítőn további fényképfelvételek váltakoznak. Három üvegszekrényben az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének archív iskolai relikviái kaptak helyet” – mutatta be az SZTE hírportál a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállítást. A tárlat unikális jellemzője a negyedik tárlóban a két Jermy Gusztáv-díj: az egyik Karikó Kataliné a másik Szent-Györgyi Alberté.

SZGYTV_Kariko_Katalin-69

A legfontosabb és a legérdekesebb díjak válogatását adja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Karikó-kiállítása. Az SZTE professzora a tárlatnyitót követően, 2022 decemberében Magyarországon és Németországban társadalmi elismerésekben részesült és több tudományos díjat is kapott.
Szegeden részt vett az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóján. Előtte Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete tüntette ki a Prima különdíjjal. Három nappal később Angela Merkel volt német kancellár vendége volt Berlinben, közvetlenül utána átvette a Siemens-gyűrűt, másnap pedig a Budapest-díjat a Semmelweis Egyetemen. Ott előadást is tartott „Egy biológus gondolatai” címmel. Tehát Karikó Katalin díjainak „leltárát” folyamatosan frissíteni lehet.

SZGYTV_Kariko_Katalin-75

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóján köszöntőt mondott Dr. Karikó Katalin, a szegedi egyetem professzora. Fotó: Sahin-Tóth István

A skóciai Cameron-díjat olyan személy kaphatja meg, aki az elmúlt öt esztendőben rendkívül fontos és értékes kiegészítéssel szolgált a betegségek kezelésének gyakorlati terápiás technikái területén. A kitüntetést 145 évvel ezelőtt 2000 fonttal (ami mai árfolyamon több mint 897 ezer forint) alapította meg Dr. Andrew Robertson Cameron. Az Edinburghi Egyetem a Cameron-díjat 2-10 évente ítéli oda. A Kitüntetettek előadást tartanak a munkájukról.

SZGYTV_Kariko_Katalin-83

A 2023. január 5-i bejelentéssel Cameron-díjas Karikó – Weissman kutatópáros 2023 szeptemberében tart prezentációt Edinburghban.


Újszászi Ilona
Fotók: Sahin-Tóth István, internet

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek