Bezár

Hírarchívum

Bensőséges ünnepségen vette át a Werner von Siemens Ring kitüntetést Karikó Katalin

Bensőséges ünnepségen vette át a Werner von Siemens Ring kitüntetést Karikó Katalin

Bensőséges ünnepségen vette át a Werner von Siemens Ring kitüntetést Karikó Katalin

2022. december 15.
6 perc

„Menj és tedd jobb hellyé a világot!” A kiemelkedő kutatótehetségek német elismerését, a Werner von Siemens Gyűrű kitüntetést 2022. december 13-án vette át a BioNTech cég négy kutatója, köztük Karikó Katalin, az SZTE professzora. A Werner von Siemens Ring most is kiváló ötvös keze munkáját dicséri.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Úttörő technológiák fejlesztőit ismeri el a Werner von Siemens Ring Alapítvány. A szervezet a kitüntetettek számára egyedileg elkészíttetett „Werner von Siemens Gyűrűvel” jutalmazta a BioNTech biotechnológiai céghez tartozó 4 tudós – Karikó Katalin, Christoph Huber, Uğur Şahin és Özlem Türeci – sikeres mRNS-sel kapcsolatos kutatási eredményeit” – írtuk az SZTE Hírportálon 2022. január 31-én megjelent cikkünkben.

Újító gondolkodók

A 40. és 41. Werner von Siemens Ring díjazottjait 2022. december 13-án ünnepelték a Berlin-Brandenburg Tudományos Akadémia épületének Leibniz csarnokában. Az élőben is közvetített ceremónián Cornelia Denz, a Münsteri Egyetem fizikaprofesszora köszöntötte a megjelenteket. A nemlineáris optikával és nanofotonikával foglalkozó kutató a Werner von Siemens Ring Alapítvány kuratóriumának elnökeként külön is köszöntötte Magyarország nagykövetét, aki a Szegedi Tudományegyetemen diplomázó és itt professzor Karikó Katalin tiszteletére jelent meg az ünnepségen. Üdvözölte Románia nagykövetét is, aki az aradi születésű, szintén a Siemens Ring 2022. évi kitüntetettjének, Stefan Hell tiszteletére jelent meg.

– Újat gondolt, másként gondolkodott Ernst Werner von Siemens. A német feltaláló, az elektrotechnika atyja, a nevét viselő vállalat megalapítója. aki megváltoztatta a világot! – fogalmazott a kuratóriumi elnök. Felidézte a kiváló elmével és jó üzleti érzékkel megáldott villamosmérnök életútját. – Meggyőződése volt, hogy egy találmány értéke a gyakorlati megvalósításában rejlik.

Siemens_Ring_3_KK_j_20221213

A Werner von Siemens Ring kitüntetése

A Werner von Siemens Ring Alapítvány azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy ösztönözze a kutatói tehetségeket ezen az úton.

– Az életben elért eredményeket és a jövőbeli témákat tiszteljük, azokat, akik új és más módon gondolkodnak, s ezzel hozzájárulnak társadalmunk felelősségteljes alakításához – hangsúlyozta a Werner von Siemens Ring Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A hely szellemét idézve méltatta a terem névadója, Gottfried Wilhelm Leibniz munkásságát. Kiemelte, hogy Leibniz elképzelései alapján alapították 1700-ban az első német akadémiát Berlinben. A polihisztor által megálmodott tudományos intézmény a később alapított akadémiák modellje lett.

Hubertus Heil, szövetségi munkaügyi és szociális miniszter is kifejezte elismerését az ünnepségen.

A gyűrűhordozók nemzedékei

A feltaláló 100. születésnapján, 1916. december 13-án hozták létre a Werner von Siemens Ring Alapítványt. E napon tartják a gyűrűs szertartást.

– Mágikus ereje van a gyűrűnek. A gyűrű ékszer, de amulett is. A pecsétgyűrűt „erődíjként” is használják – emlékeztetett a kuratóriumi elnök. – A gyűrű a kapcsolat és a barátság jele – sorolta asszociációit Cornelia Denz, aki a Richard Wagner: A Nibelung gyűrűje című, négy operából álló ciklusára, illetve J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című fantasy-regényére is utalt beszédében.

A különleges elismerést első alkalommal, 1916-ban Carl von Linde gépészmérnök, a hűtéstechnika tudományos megalapozója kapta meg. Gyűrűhordozó még – többek között – Carl Bosch (1924), „az alkalmazott tudomány tiszta és sikeres mecénása”, akit 1931-ben kémiai Nobel-díjjal ismertek el.

Eveline Gottzein az első nő, aki 1993-ban Werner von Siemens Ringet kapott, mert a maglev vonatok, a műholdak és az űrhajók vezérlőrendszerében újat hozott.

1916 óta 32 alkalommal összesen 39 fejlesztőnek adtak Werner von Siemens Ring kitüntetést. A 33. alkalommal, 2022-ben a műszaki tudományok két úttörő teljesítményét, összesen öt kutatót tisztelt meg jutalmával a Werner von Siemens Ring Alapítvány.

Tudósok generációi

– Emberek millióit mentette meg a Karikó Katalin, Christoph Huber, Uğur Şahin és Özlem Türeci vezetésével kidolgozott modern vakcina – köszöntötte a BioNTech tudós kvartettjét Cornelia Denz. A fejlesztés új korszakot nyitott az orvosi gyakorlatban.

A mainzi BioNTech akkori vezetőinek, a négy kitüntetett kutatónak a méltatását Hans Hengartner, az ETH Zürich Biológiai Tanszékének vezetője ismertette. Az általuk már korábban kifejlesztett, a gyomorrák kezelésére alkalmas gyógyszer piacra kerüléséhez is gratulált

– A Johns Hopkins University and Medicine globális térképe szerint az új típusú koronavírus-járvány 640 millió beteget érintett és közel 7 millió halálos áldozatot követelt. Minden idők lehalálosabb járványának hatása, a most ünnepelt tudományos eredmények nélkül, elképzelhetetlenül pusztítóbb lett volna – hangsúlyozta.

A biotechnológiai cég virágzásához hozzájáruló nagylelkű befektetők, köztük a testvérpár, Andreas és Thomas Strüngmann, valamint Michael Motschmann szerepét is kiemelte a laudáló. Egyikük, Thomas Strüngmann megjelent a díjátadó ceremónián is.

– A módosított mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztése, a személyre szabott immunterápia alkalmas a rákos betegek kezelésére. A módosított hírvivő RNS-t az úgynevezett lipid nanorészecskébe csomagolták, hogy azok üzenetével a szervezet az immunrendszer ellen irányuló rákos sejteket vagy vírusos kórokozókat is legyőzhesse – magyarázta Hans Hengartner.

Siemens_Ring_1_KK_j_20221213

A Werner von Siemens Ring kitüntetése

Karikó Katalin professzor mint a BioNTech senior alelnöke szerepét külön kiemelte a laudáló. Elmondta, hogy a szegedi egyetemről indult kutató felfedezte, miként működik a hírvivő RNS az enyhe kémiai módosítások hatására.

– A kutatási eredmények folyamatos megosztása a tudományos közösséggel, illetve a következetes hálózatépítés, a gyógyszeripari cégekkel kialakult együttműködés hozzájárult ahhoz a sikerhez, ami a Covid-19 elleni vakcina 11 hónap alatti kifejlesztéséhez vezetett – összegzett.

A jövőért érzett felelősségről, a vállalkozói szemlélet fontosságáról szólt köszöntőjében Özlem Türeci. A cégvezető orvos a BioNTech-csapat képviseletében elmondta: a tudományt nem lehet leegyszerűsíteni a túlélésre és az egészségre. A Siemens-gyűrű kitüntetést a tudósok generációi számára szóló kitüntetésnek nevezte. Köszönetet mondott fantasztikus munkatársainak, akik elkísérték őket a Werner von Siemens Ring kitüntetésig.

A kémiai Nobel-díjas Stefan Hell tiszteletére fókuszba helyezték az ünnepségen a mikroszkópot. Ez az eszköz tette láthatóvá a sejteket. Ennek az eszköznek legmodernebb változata, a nanoszkóp nélkülözhetetlen a vírusok vizsgálatához. A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet igazgatója az 1990-es évek eleje óta végzett úttörő munkája során lefektette a fénymikroszkópok alapjait, hogy ma sokkal élesebb képeket készíthessenek a sejtek vagy szövetek molekuláris eloszlásáról.

Nyito__Stefan_Hell_es_Kariko_Katalin_Siemens_Ring_dijatado_ceremonian_20221213

Stefan Hell és Karikó Katalin a Werner von Siemens Ring díjátadásán

Egyedi jutalom 2022-ben is

A találékonyságot, az innovációt és technológiai újítást ünneplő ceremónián bemutatták az egyedi tervezésű díjakat. Az ötvösművészet remekeit tervpályázaton választotta ki a szakértőkből álló zsűri.

A 40. és 41. Werner von Siemens gyűrűket és az azokat rejtő kazettákat Joachim Katzmann ötvös készítette.

Asszociációkat vált ki a Werner von Siemens Gyűrű. A 2022-ben jutalmazott BioNTech-kutatóknak adományozott négy gyűrűt rejtő kazettán belüli „foglalat” formája a koronavírusra emlékeztet. A smaragdokkal és rubinokkal díszített gyűrűk művészi kialakítású tokját Werner von Siemens portréja és a díjnyertesek dedikációja ékesíti.

A Stefan Hell Werner von Siemens Ringjének a kazettája alatt egy csillogó mikroszkóp vonzotta a szemet.

A díjazottakat bemutató videó Ernst Werner von Siemens gondolatával zárult: „Menj és tedd jobb hellyé a világot!”

Korábban írtuk:

„Arany Nyíl” után „Siemens Gyűrűt” is kap Karikó Katalin

További információk:

A 40. és 41. Werner von Siemens Ring díjátadó ceremónia.

Uğur Şahin, Özlem Türeci, Christoph Huber és Karikó Katalin – Gyűrűvivők 2022

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Újszászi Ilona

Fotók: K. K., képernyőkép

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek