Bezár

Hírarchívum

Dr. Nagy Gyula, dr. Karikó Katalin, Dr. Szabó Gábor, Dr. Fendler Judit

Díjesőben Prof. Dr. Karikó Katalin: az SZTE szenzációs kiállításon mutatja be kutatóprofesszora elismeréseit

Díjesőben Prof. Dr. Karikó Katalin: az SZTE szenzációs kiállításon mutatja be kutatóprofesszora elismeréseit

2022. december 08.
8 perc

„Lélegzetelállítóan sok kitüntetést és díjat nyert” az utóbbi két évben Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. Több mint száz elismerése közül a legérdekesebbeket látványos sajtó- és műtárgyfotók, míg egykori tanulmányi versenysikereit archív dokumentumok mutatják be az SZTE TIK kiállítási terében. A szenzációs tárlat az SZTE alumnája, a világhírű biokémikus jelenlétében nyílt meg 2022. dec ember 8-án, az SZTE XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének első napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” címmel nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ezzel a rekordokat döntögető tárlattal köszöntötte az SZTE a világhírű biokémikussá lett alumnáját, Dr. Karikó Katalint.

Az SZTE díszdoktora, az SZTE kutatóprofesszora philadelphiai otthonából néhány napra Magyarországra érkezett. Családi és kutatói programjai között azért látogatott el a szegedi egyetemre, hogy köszöntse a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre összesereglett több mint kétszáz diákot, az 50 hazai és határon túli iskola képviseletében megjelent mentorokat, tanárokat, akik meghallgatták az mRNS terápia kifejlesztéséről tartott előadását.

SZGYTV_Kariko_Katalin-2

Egykori iskolája, a kisújszállási Móricz Zsigmond gimnázium delegációja is köszöntötte a szegedi egyetemre látogató Dr. Karikó Katalint. Fotó: Sahin-Tóth István

Diáktársak találkoztak

Dicsőségtáblává alakult az SZTE TIK kiállítási tere 2022. december 8-tól. A falakon Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül több mint harminc tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó- és műtárgyfotók és a képek alatti információk. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektjeként a kivetítőn további fényképfelvételek váltakoznak. Három üvegszekrészben az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének archív iskolai relikviái kaptak helyet.

SZGYTV_Kariko_Katalin-19

Alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményének adományozta diákkori füzeteit, jegyzeteit és relikviáit Dr. Karikó Katalin. Fotó: Sahin-Tóth István

A kiállítást megnyitó köszöntőjében Dr. Szabó Gábor fizikaprofesszor, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte közös egyetemista koruk időszakát.

SZGYTV_Kariko_Katalin-36

Közös emlékeket is fölidéztek az egykori diáktársak, a mai professzorok és akadémikusok: Dr. Karikó Katalin és Dr. Szabó Gábor. Fotó: Sahin-Tóth István

Kiderült: a fizika szakos Szabó Gábor és a biológia szakos Karikó Katalin egyaránt az ikonikus Herman Kollégiumban élte szépemlékű diákéveit.

(Prof. Dr. Szabó Gábor köszöntőjének teljes szövege itt elérhető.)

Dr. Szabó Gábor, Dr. Karikó KatalinProf. Dr. Szabó Gábor és Prof. Dr. Karikó Katalin megtekinti a kiállítást. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Meglepetésvendégek, a kisújszállási alma mater, a Móricz Zsigmond Református Kollégium képviseletében a szegedi egyetemre látogató két tanár és két diák is köszöntötték az iskola büszkeségét. A módosított mRNS-alapú orvosi technológiát, illetve a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott modern vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, Dr. Karikó Katalin világhíressé lett, de rá jellemző szerénységgel fogadta a személye és munkája iránt megmutatkozó érdeklődést.

Virtuális adattárak

A Dr. Karikó Katalint kitüntető díjesőig hosszú út vezetett. Ennek az útnak az elejét mutatják meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének archív dokumentumai. A kisújszállási iskolai relikviákat is bemutató tárlókat az egyetemi könyvtár munkatársai közül Csengődi Erika, Sümeginé Lehotai Edit és Magyar Viktória rendezte be.

(A könyvtárosok itt ajánlják a látogatók figyelmébe munkájuk eredményét.)

SZGYTV_Kariko_Katalin-60

Legújabb adományát, egyetemi relikviáit Prof. Dr. Karikó Katalin az SZTE kancellárjának, Dr. Fendler Juditnak adta át. Fotó: Sahin-Tóth István

A SZTE TIK kiállítási terében bemutatott dokumentumok, Karikó Katalinnak az iskolai tanulmányi versenyeken elért helyezéseit elismerő oklevelek, érmek bizonyítják: a szakköri munka, a vetélkedés a tehetségek felfedezésének és fejlesztésének jól bevált eszköze.
A szegedi egyetemi könyvtár Contenta rendszerében az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka repozitórium kiállításai közül egyetlenként három nyelven – magyarul, angolul és németül – is olvashatók a Karikó Katalin életútját, tudományos pályáját jellemző információk.

SZGYTV_Kariko_Katalin-39

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója fontosnak tartja, hogy digitalizált formában mielőbb közkinccsé tegyék a Karikó-relikviákat. Fotó: Sahin-Tóth István

– Hamarosan bővül a szegedi egyetem egykori hallgatójáról elérhető adattár, mert francia nyelvre is lefordítjuk a szövegeket – jelentette be Dr. Nagy Gyula. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója a kiállítást megnyitó ünnepségen bemutatta a világhírű kutatónőről egyre gyarapodó, online is elérhető és kutatható repozitóriumokat.

 (Az SZTE Klebelesberg Könyvtár főigazgatójának, Dr. Nagy Gyulának a köszöntője itt teljes terjedelmében elolvasható.)

Az egyetemi bibliotéka „Karikó Katalin – a Szegedi Tudományegyetem egykori kiváló hallgatója, az SZTE díszdoktora, az SZTE kutatóprofesszora” című tárlatának sajtóanyaga 2022 áprilisától az SZTE UnivHistória repozitórium oldalán folyamatosan frissül.

A Jermy Gusztáv-díjtól a Laskerig

Most sem érkezett üres kézzel a szegedi egyetemre Dr. Karikó Katalin. A JATE, vagyis az SZTE-nek a József Attila Tudományegyetem néven jegyzett korszakából megőrzött relikviáiból adott át néhányat Dr. Fendler Juditnak, az SZTE kancellárjának és Dr. Nagy Gyulának, az egyetemi könyvtár főigazgatójának. A relikviák között volt Karikó Katalin egykori iskolás redőnyös tolltartója, Smena típusú orsós fényképezőgépe, valamint iskolai füzetei és egyetemi biológiajegyzetei saját kezű növényrajzaival.

SZGYTV_Kariko_Katalin-27

Magával hozta azt a Jermy Gusztáv-díjat is, amellyel a kisújszállási Móricz gimnázium diákjaként jutalmazták a szakköri munkájáért és tanulmányi versenyeredményeiért. E plakett érdekessége, hogy előbb kapta meg az érettségi előtt álló Karikó Katalin, mint a már Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert.

(Prof. Dr. Karikó Katalin köszöntőjének szövege itt elolvasható.)

Az SZTE kiállításának időszakára először itt került egymás mellé a két Jermy Gusztáv-díj. Ez a tudománytörténeti érdekesség sem feledteti, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem kutatójaként a 85 évvel ezelőtti december 10-én vette át Nobel-díját.

Jermy_Gusztav_j

Szent-Györgyi Albert munkásságát és a kutatásaihoz kötődő természettudományi tárgyakat középpontba állító nemzetközi tanulmányi versenyt 11. éve rendezi meg az SZTE. E vetélkedők kérdéseinek egy része a C-vitamint a szegedi paprikában nagy mennyiségben felfedező kutatónak az életútjával foglalkozik. Amerikában eltöltött időszakból kiemelik, hogy kutatási témát váltott. Az ott elért eredményekért Woodse Hole-ba, a tengerparti házába vitte haza az Albert Lasker-díjat. Ez az egyik legrangosabb amerikai tudományos elismerés.

További párhuzam a szegedi egyetem egykori és mai professzora között, hogy Szent-Györgyi után 67 évvel Karikó Katalin is elnyerte a Lasker-DeBakey Klinikai Orvosi Kutatási Díjat.

Lasker-6_j

Erről a szárnyas Nikével díszített szobrocskáról készült műtárgyfotó zárja a Jermy Gusztáv-dj plakettjét bemutató fényképpel indított tárlatot.

Sajtó- és műtárgyfotók a falon és a gyűjteményben

31 tudományos díj 41 sajtó- és műtárgyfotón. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében falra került fényképek közelében elhelyezett kivetítőn egymást váltják a szebbnél szebb plakettekről, az értékesebbnél értékesebb kitüntetéseiről készült felvételek. Ezzel dr. Karikó Katalin érem- és díjgyűjteménye a Szegedi Tudományegyetemre „költözött”, köszönhetően az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársainak.

SZGYTV_Kariko_Katalin-67

A projekt ötletgazdájának, a kiállítás szerkesztőjének, Újszászi Ilona újságírónak a szövegei mesélik el a Sahin-Tóth István tűéles fotóin bemutatott, művészi értékkel is rendelkező kitüntetések és a díjátadó ceremóniák történetét.

A fotók alatti magyar és angol nyelvű mondatokhoz tett QR-kódok segítségével elérhetők az SZTE Hírportál képes összeállításai és azok az információk is, amelyek a tudomány eddig nem ismert világát tárják föl.

A díjakat mint műtárgyakat bemutató fényképek és a hozzájuk tartozó ismertetők az SZTE Contenta rendszerén belül az Egyetemi képgyűjteménybe, azon belül is a „Karikó Katalin gyűjteménye” című albumba kerülve válnak közkinccsé.

Rekordok vándorúton

Eddig elnyert száznál is több elismerésével, tudományos díjai, társasági tagságai és kitüntető címei, valamint társadalmi kitüntetései száma alapján bizonyos, hogy rekorder Dr. Karikó Katalin. Kifejezi ezt a 120 éves Rockefeller Egyetemtől kapott díszdoktori címhez tartozó méltatás is, mely szerint az elmúlt két évben „lélegzetelállítóan sok kitüntetést és díjat nyert”.

Boston_j_20221006_Warren_Alpert_Alapitvany_5_dijazott_044A5976

A Warren Alpert-díj 2022. évi kitüntetettjei Bostonban. Fotó: Sahin-Tóth István

A legtöbb elismerést, szinte minden harmadik kitüntetését az óceánon túl kapta a szegedi egyetemen diplomát szerző, a Szegedi Biológiai Központban kutatóvá érett, amerikai munkahelyein a törékeny mRNS-molekulára koncentráló biokémikus. Európai elismeréseinek száma alapján a magyarországiak kerülnek a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. E mérlegen a második helyezett a BioNtech cég egykori senior alelnökét és mai tanácsadóját jutalmazó Németország. A harmadik helyen Franciaország áll. Ázsiai kitüntetéseinek ötven százaléka olyan, amit először osztottak ki és egyszerre több kutatónak.

Nagy presztízsű nemzetközi tudományos díjakat is magáénak tudhat Dr. Karikó Katalin. A gyűjteményében szerepel – a már említett Lasker-díjon kívül – például a The Franklin Institue Awards, a Warren Alpert Alapítvány díja, a Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedter-díj, a Louisa Gross Horwitz Prize, a Japán Prize is. Ezek a kitüntetések műalkotásnak beillő díszítésükkel is felhívják magukra a figyelmet.

A nagy presztízsű díjak jelentőségéről keveset tud a magyar közvélemény. Legfeljebb az terjed szájról szájra, hogy némelyik kitüntetéssel nagyon komoly pénzösszeg jár, jutalomként. Arról már kevesebb szó esik, hogy a jórészt magánszemélyek és cégek adományaiból képződött pénzalap nagy részét a kutatómunka folytatására adják a díjak mögötti alapítványok. Épp ezért tartja küldetésének Dr. Karikó Katalin, hogy a díjátadó ceremóniák szereplőjeként, illetve kitüntetései bemutatásával ráirányítsa a figyelmet a kutatómunka és a tudomány fontosságára. Ezt az üzenetet erősíti föl a Dr. Karikó Katalin díjait közel hozó fotók és történetek tárháza.

SZGYTV_Kariko_Katalin-69


A 2023. január 31-ig az SZTE TIK forgalmas előterében megtekinthető tárlat – a tervek szerint – „vándorútra” kél. Iskolákban és tudományos kutatóhelyeken vándorkiállításként hirdeti a Dr. Karikó Katalin elismerései mögötti történeteket, a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig tartó út tanulságait.

SZTEinfo

Borítókép: Dr. Nagy Gyula, Dr. Karikó Katalin, Dr. Szabó Gábor és Dr. Fendler Judit a kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

További részletek:

Az M5 televíziós csatorna Libretto magazinja 2023. január 13-án mutatta be az SZTE NKI és az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektjeként elkészült „Karikó Katalin elismerései A tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig" című tárlatot. A riport az alábbi linkről elérhető:

Az SZTE kisfilmje a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig" című kiállítás megnyitójáról:


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek