Bezár

Hírarchívum

FB_JV_CV_KK_hazasparok_IMG_3092

„A kísérletek sosem tévednek, csak az elvárásaid” – Karikó Katalin 3 díjátadón a tudósok áldozatairól és sikereiről

„A kísérletek sosem tévednek, csak az elvárásaid” – Karikó Katalin 3 díjátadón a tudósok áldozatairól és sikereiről

2022. október 25.
6 perc

„Ön a globális egészség és minden nő hőse” – kapta az üzenetet Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnáját és kutatóprofesszorát a Beacon Award átadásával tisztelte meg amerikai munkahelye, a Pennsylvaniai Egyetem nőket elismerő alumni szervezete. Karikó Katalin átvette a bevándorlók Vilcek-díját, és virtuálisan magára öltötte tizedik díszdoktori talárját is – 2022. 42. hetében. Hírnevét a kutatók következő nemzedékének a bátorítására használja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újabb és újabb díjak és kitüntető címek ismerik el Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egykori munkatársa teljesítményét, a csodálatos hírvivő-RNS-sel kapcsolatos eredményeit.

Vilcek_oklevel_j

REKORDER NŐK A PENN ALUMNI SZERVEZETÉBEN

A Trustees Council for Penn Women (TCPW) 35. évfordulós vacsoráján, 2022. október 19-én elhangzott, hogy a University of Pennsylvania (Penn) alumni szervezete nemzetközi hálózat. A TCPW Beacon Award olyan vezetőket ismer el, akik rendkívüli elkötelezettséget tanúsítanak a nők és az őket érintő egyedi kihívások előmozdítása és támogatása iránt.

Beacon_Award_Karikoe_j

Karikó Katalin kutatói eredményei elősegítették a nők befolyásának növekedését. A Beacon Award elnyerésével egy 1991 óta gyarapodó közösség tagja lett. A TCPW öregdiák szervezet kitüntetését korábban elnyerte már – többek között – a First Lady Hillary Clinton; továbbá a philadelphiai városi tanácsba beválasztott első nő, Virginia F. Knauer; valamint Toni Morrison író, 1993 irodalmi Nobel-díjasa is.

Beacon_Award_KK_j

A TCPW őszi konferenciájának programjára is meghívták a szegedi József Attila Tudományegyetemről indult, 37 éve Philadelphiában élő biokémikust. Karikó Katalin a megjelenésével is erősítette a University of Pennsylvania alumni szervezetét. A TCPW büszke arra, hogy már több mint ötven tagját kinevezték az egyetem kuratóriumába, és több mint százat a Penn különböző iskolái tanácsadó testületébe.

Korábban írtuk:

Karikó Katalin harmadik párizsi elismerése a L’Oréal-UNESCO Nők a Tudományért Nemzetközi Díj

2022. június 24.

Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották Karikó Katalint és elnyerte a Benjamin Franklin Érmet

2021. december 02.

Jácintok üzenete – Karikó Katalin a női siker titkáról

2021. március 05.

 

 New_York_28_emelt_magassagbol_KK_IMG_3105

A BEVÁNDORLÓÓK DÍJA

A Vilcek.díjat olyan bevándorlóknak ítélik oda, akik jelentős hatást gyakoroltak az amerikai társadalomra. A jelölteket a pozsonyi születésű Marica Vilcek és férje, Jan választja ki. Az egykori Csehszlovákiából 1965-ben az Egyesült Államokba emigráló házaspár 2000-ben alapította meg a kettős fókuszú Vilcek Alapítványt, amely – a feleség révén a művészetek, a férj hivatása alapján az orvosbiológiai kutatások eredményeire figyel.

KK_JV_CV_IMG_3099_j

Karikó Katalin kapja a 2022-es Vilcek-díjat a Biotechnológiai Kiválóságért. Az mRNS-terápiák fejlesztésével járó úttörő kutatásért odaítélt elismeréshez tartozik a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez való hozzájárulása is. A 2022. március 29-i bejelentéshez kapcsolódó videófilmben általa elmondottakat Karikó Katalin megerősíti nyilatkozataiban is: a tudományt és a kutatást önmagában is jutalomnak tartja.

Hírnevét arra használja Karikó Katalin, hogy bátorítsa a tudománnyal foglalkozók következő nemzedékét; hogy felhívja a figyelmet az oktatás és a kutatás finanszírozásának problémáira. Motiváló mondatai közül kiemelhető, hogy a sikert nem az elismeréssel, hanem a kitartással lehet kiérdemelni vagy mérni. Az a célunk, hogy megértsük a természetet – hangsúlyozza.

Vilcek_es_Kariko_IMG_3085_j

Méltatásában kiemelik: „Karikó érdeklődése az mRNS és az mRNS-terápiában rejlő lehetőségek iránt a Szegedi Tudományegyetem doktori hallgatójaként kezdődött. Karikó 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Központjában dolgozott egy kutatócsoporttal, és liposzómákat készített elő a plazmid DNS sejtekbe juttatására.” „1985-ben, amikor elfogyott a magyarországi munkájához szükséges pénz, széles körben pályázott állásokra, és kutatóiként alkalmazták a philadelphiai Temple Egyetemen.” „Közel 30 évnyi munka után azonosított egy módot az mRNS stabilizálására, amelyet biztonságos és hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztésében lehet használni.”

A Vilcek-emlékdíj 100.000 dollár pénzjutalommal jár.

Jan Vilcek munkásságát évtizedek óta követi Karikó Katalin. A Vilcek-díj 2022. október 20-i ceremóniája előtt Karikó Katalin és férje, Francia Béla meglátogatta a Vilcek házaspárt New Yorkban. Többek között arról is beszélgettek, hogy a Csehszlovákiából indult orvosbiológus Jan Vilcek munkakapcsolatban állt a szegedi egyetem két munkatársával is. Jó szívvel emlékezett most is a virológus Béládi Ilonával, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emeritájával, a szegedi orvosképző hely első nőként kinevezett tanszékvezetőjével együtt végzett munkára, illetve a biológus Mécs Imrével, a szegedi egyetemen 1989-ben megalakult Biotechnológiai Tanszék első vezetőjével kialakult barátságra. Ez a Magyarország, Csehszlovákia és Egyesült Államok közötti kapcsolatháló is oka annak, hogy Karikó Katalin rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy megkapta a Vilcek-díjat.

 FB_JV_CV_KK_hazasparok_IMG_3092_j

Korábban írtuk:

A feltalálók legpatinásabb amerikai kitüntetését is megkapta Karikó Katalin. A férje vette át a John Scott-díjat

2021. november 19.

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

2021. szeptember 20.

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

2021. szeptember 09.

 Dies_Laudastio_Katalin_Kariko_Floris_Rutjes_2022-DvA-0357

 

DÍSZDOKTORI TANÁCSOK, NEM CSAK HOLLANDOKNAK

Akadémiai ünnepséget tartott 2022. október 20-án a hollandiai Radboud Egyetem. Az 1923-ban alapított universitas így ünnepelte létrejöttének 99. évfordulóját. A Dies Natalis alkalmából eucharisztikus ünnepséget tartottak és egyetemi érmeket adtak át. Itt választották a Radboud díszdoktorává Karikó Katalint.

Holland_egyetem_diszdoktora_KK

„Karikó éveket töltött az mRNS orvosi alkalmazásának kutatásával, először Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemen, majd az Egyesült Államokban, a Pennsylvaniai Egyetemen. Az álma az volt, hogy szintetikus mRNS-t fejlesszen ki, és ezt felhasználja a rák, a szélütés, és az influenza gyógyítására” – olvasható az egyetemi honlapon az SZTE alumnájának és kutatóprofesszorának méltatása.

Karikónak nem volt nagy kutatócsoportja, és soha nem kapott sok támogatást, de ő hisz az elképzeléseiben, a kudarcok ellenére is erős maradt. Bátorsággal és elszántsággal nagyon hosszú ideig folytatta tudományos elképzeléseit, és ezzel végső soron jelentősen hozzájárult a vírusos betegségek elleni küzdelemhez” – kommentálta az életrajzot Floris Rutjes. A Radboud Egyetem professzora adta át a díszdoktori címet Karikó Katalinnak „az egészséges világhoz való hozzájárulásért”.

Kariko_Katalin_-_a_RU_diszdoktora_kkep

Piros dísztalárt öltött magára Karikó Katalin: a Radboud Egyetem kitüntetése a tizedik díszdoktori címe. Philadelphiai otthonából, az eddig elnyert okleveleket és díjakat is megmutató üvegszekrénykével a háta mögött, kedves szavakkal mint díszdoktor fordult a Radboud Egyetem polgáraihoz. Karikó Katalin díszdoktori beszéde az intézmény honlapjáról utólag is megtekinthető.

„A tudományban a legnagyobb örömet a laboratóriumban, a kutatóasztal mellett elért kisebb-nagyobb győzelmek jelentették számomra. Sokszor, amikor csalódott voltam, hogy nem sikerült a kísérletem, a labor falára írt Leonardo da Vinci idézet felvidított. A következő állt rajta: ’A kísérletek sosem tévednek, csak az elvárásaid.’ Tehát nincs kudarc, csak kritikusan kell gondolkodnunk” – összegezte tapasztalatait. „Fontos, hogy szeressük a munkánkat.” „Meg kell tanulnod kezelni a stresszt!” „Arra koncentrálj, amit megtehetsz, amin változtathatsz!” „Hinned kell magadban!” – sorolta, majd elmagyarázta jó tanácsait. „Kérlek, légy kedves a diáktársaiddal!” – fogalmazott. Kiemelte azt is, menyire fontos megfelelő partnert találnunk az élethez. Karikó Katalin díszdoktori beszédét azzal a történettel zárta, amit egykor a 7 éves lánya példáján tanult meg: „időről időre mondjátok el azoknak, akik segítettek nektek az utatokon, hogy mennyire értékelitek, amit értetek tettek”.

Korábban írtuk:

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

2022. május 24.

„Nagyszerű dolog tudósnak lenni!” – Karikó Katalin átvette a Tel-Aviv University díszdoktori címét is

2022. május 12.

Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora videóüzenetben osztja meg jó tanácsait a felvételizőkkel

2022. február 07.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K., képernyőkép

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek