Bezár

Hírarchívum

Foto_Eiffel_2j

Karikó Katalin harmadik párizsi elismerése a L’Oréal-UNESCO Nők a Tudományért Nemzetközi Díj

Karikó Katalin harmadik párizsi elismerése a L’Oréal-UNESCO Nők a Tudományért Nemzetközi Díj

2022. június 24.
5 perc

Két hét alatt harmadszor ünnepelte Párizs Karikó Katalint. 2022. június 23-án vette át a L’Oréal – UNESCO Nők a Tudományért Nemzetközi Díjat az észak-amerikai tudós nők képviseletében. Mint a University of Pennsylvania adjunct professora előadást tartott és tucatnyi interjút adott. A nemzetközi kitüntetés mellett a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának legújabb párizsi emlékei közé tartozik immár a francia Tudományos Akadémia Grande Medaille kitüntetése és a patinás tudós társaság tagsága is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A világnak szüksége van a tudományra. A tudománynak szüksége van a nőkre.” Ez Karikó Katalin, a világhírű biokémikus üzenete is. A felirat mellett az UPenn adjunct professora mosolygós portréja. A fényképen a szegedi egyetemről indult kutatóprofesszor a pipettát, a laboratóriumi munka idején leggyakrabban használt eszközt tartja a kezében.

Repteren_plakaton_Kariko_IMG_7244

A hatalmas poszterre nagyított képes üzenetet a párizsi reptéren láttuk. Ám további 9 nemzetközi légikikötőben – Londontól és Frankfurttól kezdve; Johannesburgon, Sanghajon, Pekingen, Los Angelesen és Miamin át; Bostonig és Sao Paulóig – hirdeti a világ legkülönbözőbb pontjaira utazóknak: „The world needs science. Science needs women. Prof. Katalin Karikó Biochemist.”

Csoportkep_Eiffel-toronnyal_j

„EGY KIVÉTELES ÜNNEPSÉG”

A „24. Nők a Tudományért Nemzetközi Díj” egyik kitüntetettje Karikó Katalin – adtuk hírül 2021. októberében. Arról is beszámoltunk, hogy a rangos elismerést alapító L’Oreal és az UNESCO kezdeményezésére első alkalommal rendezték meg 2021. december 7-én a „For Women in Science” fesztivált.

Nok_a_Tuodmanyban_Nemzetkozi_Dij_atado_j

Párizs adott otthont a „For Women in Science” díjátadós találkozónak. A Föld legkülönbözőbb kutatóhelyeiről a francia fővárosba zarándokoltak a tudománnyal foglalkozó lányok és asszonyok képviselői, hogy ünnepeljenek. A L’Oréal cég és az UNESCO szervezet 2022. június 22. és 23. között zseniális női tudósokat jutalmazott, a legkülönfélébb módon népszerűsítette kiemelkedő kutatási eredményeiket, s ezáltal globális szinten is növelte ismertségüket.

Miért van erre szükség? Hiszen növekszik a tudományos pályát választó nők száma. Ám a nők aránya – az UNESCO 2021. júniusi jelentése szerint – a világ kutatócsoportjaiban alig több mint 33 százalék.

For_Women_in_Science_tablo_j

A „Nők a Tudományban Nemzetközi Díj” 1998 óta minden esztendőben jutalmazza a világ öt régióját képviselő öt kiemelkedő, kivételes karriert befutó nőt. Az egyenként 100.000 euróval (közel 40 millió forintnak megfelelő összeggel) kiegészített kitüntetés a kutatómunka folytatására ösztönöz. A „kivételes ceremónián” díjazottakat médiaképzés és az ismertségüket növelő széleskörű sajtókampány segíti.

Kariko_katalin_LOreal_-_UNESCO_dijatadon_total_20220623_j

Mit mutat Karikó Katalin példája? Arra is rávilágít, hogy az általa eddig elnyert közel százféle elismerés többségére igaz, amit a Nobel-díjjal kapcsolatban mutatnak az UNESCO számai: a világ legrangosabb tudományos díjának mindössze 4 százalékát ítélték nőnek.

A „L’Oréal – UNESCO International Award” rangját mutatja, hogy az eddigi 122 díjazott közül öt nő – a kitüntetettek 4 százaléka – részesült tudományos Nobel-díjban. Közülük Ada Yonath a Szegedi Tudományegyetemen is tartott már előadást – például 2012-ben, amikor Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját ünnepeltük. Jennifer A. Doudna neve pedig azért is ismerős, mert több olyan elismerést tudhat a magáénak, amelyet már Karikó Katalin is elnyert.

Foto_Eiffel-toronnynal_2_j

KAPCSOLATHÁLÓBAN

A „24. Nők a Tudományban Nemzetközi Díj” kitüntettjei közül észak-amerikai tudós nőként jutalmazták Karikó Katalint. Méltatásában kiemelték: az mRNS-sel kapcsolatos kutatásai előkészítették az utat a jövőbeli terápiák előtt olyan összetett betegségekben, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a vérszegénység és az autoimmun betegségek. A University of Pennsylvania „adjunct professoraként”, a BioNTech senior alelnökeként és az SZTE kutatóprofesszoraként kedvenc témájáról, a hírvivő mRNS-technológiával megvalósítható orvosi terápiás lehetőségekről tartott előadást és tucatnyi interjút adott.

Kondorosi_Eva_es_Kariko_Katalin_a_LOreal_-_UNESCO_nemzetkozi_dijjal_j_20220623_IMG_3180

Ismerősként köszöntötte Karikó Katalint a „L’Oréal – UNESCO International Award” elismerést az európai tudósok közül elnyert Ángela Nieto. Az embrionális fejlődés terén tett alapvető felfedezéseiért elismert spanyol professzor ugyanis Karikó Katalinnal egyidőben lett a francia Tudományos Akadémia tagja.

Afrika és az Arab államok díjazottja a gyermekgyógyász Agnés Binagwaho professzor. Ázsia és a Csendes-óceán térségéből a depresszió mechanizmusát megfejtő kínai professzor, Hailan Hu a jutalmazott. A dengue-láz, e vírus okozta, embert pusztító fertőzések kezelésében végzett úttörő munkáját elismerve kapta meg a kitüntetést Latin-Amerikából és a karibi térségből Maria Guadalupe Guzmán kubai kutatónő.

Kondorosi_Eva_es_Kariko_Katalin_a_LOreal_-_UNESCO_parizsi_programon_j_20220623_IMG_3177

Az ünnepségre meghívást kapott Kondorosi Éva, a Magyar Tudományos Akadémia tagja is, aki Karikó Katalin mentora volt a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, akivel a liposzómába csomagolt DNS-t először juttatta a sejtekbe. Ezáltal Kondorosi Éva nagyban meghatározta Karikó Katalin későbbi kutatásainak alapjait.

„NŐKÉRT A TUDOMÁNYBAN”

A Covid-19 pandémia idején minden eddiginél nyilvánvalóbbá lett a tudomány fontossága az emberiség és az egyes ember előtt álló nagy kihívások kezelésében. Bebizonyosodott: a tudományos haladásához minden tehetségre szükség van – hangsúlyozta a „For Women in Science” programot bemutató honlap.

A L’Oréal Alapítvány és az UNESCO – az ENSZ arra is szakosított szervezete, amely a tudományban is prioritásként kezeli a nemek közti egyenlőséget – elindította a „For Women in Science” programot.

A „Nőkért a tudományban” program 1998-as létrehozása óta több mint 110 országban több mint 3900 tehetséges fiatal tudóst, doktoranduszt és posztdoktori hallgatót támogattak és tüntettek ki.

Parizsban_Kariko_a_plakatja_elott_IMG_3159_j

„ÁLLÍTSUK MEG A LEMORZSOLÓDÁST!”

Nemi előítélet. Megkülönböztetés. Szexista megjegyzések. Esetenként szexuális zaklatás. Ilyen és ehhez hasonló akadályokat kellett és kell leküzdenie sok nőnek, ha – az évszázadokon át férfiak uralta – tudomány világába lépne. Ennek ellenére a nők már bizonyították: a kutatás minden pontján szükség van rájuk.

„Csatlakozzon, aki hisz a nők és férfiak tisztességes és egyenlő versenyfeltételeiben!” – fogalmaz a L’Oréal Alapítvány kampányfilmjéhez fűzött ismertető. A „Stop The Dropout” arra hívja föl a figyelmet, hogy a nők előtt a STEM – azaz a természettudományok, a matematika, a műszaki és az informatika – területén máig léteznek akadályok.

A női kutatók karrierjét, vezetővé válását akadályozó „üvegplafon” összetöréséért mindazok tehetnek, akik csatlakoznak a rövidfilm címéül választott felhíváshoz: „Állítsuk meg a lemorzsolódást!”

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: L’Oreal Foundation, K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek