Bezár

Hírarchívum

Nyito_Solvay-dij_ceremonia_20220329

Átvette első kémiai kitüntetését, a Solvay-díjat Karikó Katalin

Átvette első kémiai kitüntetését, a Solvay-díjat Karikó Katalin

2022. március 30.
4 perc

Az első kémiai világkonferencia centenáriumán átvette a Solvay-díjat Karikó Katalin. Tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott. Az ULB díszdoktorává fogadta. A belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott. Így köszöntötte Brüsszel 2022. március 23-30. között az SZTE kutatóprofesszorát, aki legutóbb 1977-ben, a szegedi egyetem hallgatójaként járt Belgium és Flandria fővárosában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professzora”, a BioNTech senior alelnöke 2022. március 29-én vette át a 300.000 euróval (több mint 110 millió forinttal) járó „Science for the Future Solvay Prize” kitüntetést. A tudománynépszerűsítés jegyében élőben közvetítették, s a szervezők utólag is megtekinthetővé tették a 2022-es Solvay-díj ceremóniát.

Solvay-dij_ceremonia_1_20220329_j

VEZETŐ NŐK KÖREIBEN

„Karikó Katalin professzor valóban újra feltalálja a tudományos haladást” – hangsúlyozta Ilham Kadri. A Solvay vezérigazgatója kiemelte: „Hihetetlen elszántságával olyan jelentős eredményt ért el, ami az emberiség javát szolgálja, mert forradalmasítja számos betegség kezelését.” A vegyipari vállalatot vezető sikeres nő ars poeticája: „emberek, profit, bolygó”. Ennek jegyében célkitűzése, hogy cégét „szilárdan a fenntarthatóság útján tartsa”.

Solvay-dijas_Kariko_Katalint_allva_tapsoltak_20220329

Tudományos vállalatként határozza meg önmagát a 160 éves Solvay, amelynek technológiái a mindennapi élet számos területén hasznosulnak – a szódabikarbonáttól és az autók akkumulátorától kezdve a Covid-19 elleni küzdelemben használt géleken át a gyógyszerágazatig és az üvegiparig. Kisfilm mutatta be a cégcsoportot, amelynek mottója: „Összekötjük az embereket, az ötleteket és az elemeket, hogy újra feltaláljuk a haladást”.

Mariya_Gabriel__Solvay-dijas_Kariko_Katalin_Twitteren_j

A kitüntetett tiszteletére beszédet tartott, a magyar biokémikust a közösségi médiafelületén is köszöntötte Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős EU-biztos. Kifejtette: az alapkutatásba való befektetés a siker olyan példájához vezet, mint amilyen Karikó Kataliné. Az intézményi támogatás létfontosságú a korai ötletektől a kiforrott technológiák támogatásáig. A kutatási és innovációs számokat elemző statisztika szerint a nők jelentősen alulreprezentáltak a feltalálók körében. A szabadalmi bejelentéseknek csak 10 százaléka érkezik nőktől.

NOBEL-DÍJAS ELŐADÓK

Az SZTE kutatóprofesszora a második nő, aki elnyerte a 2013-ban alapított díjat. A jövő kémiáját felfedezéseikkel befolyásoló kutatókat elismerő kitüntetés névadója, a cégalapító Ernest Solvay „aktívan támogatta a tudományt az emberiség és a jövő nemzedékei érdekében”.

Kemiai_konferencia

Nobel-díjasok részvétele is emlékezetessé tette az 1922-es, Ernest Solvay által szervezett első, kémiára összpontosító konferenciát. Az akkori 29 résztvevő és előadó közül 17 kutató nyert Nobel-díjat. A Solvay Kémia Konferencia 100. évfordulójára időzítették a 2022-es „Tudomány a Jövőért Solvay-díj” átadó ceremóniát.

A rangos elismerésről döntő Solvay-zsűri elnöke, Sven Lidin, a Lundi Egyetem szervetlen kémiával foglalkozó professzora bemutatkozásában ismertette a testület szempontjait. A döntnökök közül a fizikai Nobel-díjas Steven Chu professzor előadásával kezdődött a díjátadó. A Stanford Egyetem professzora, az Egyesült Államok volt energiaügyi minisztere arra a kérdésre válaszolt, hogy „Mi az éghajlatváltozás és a kémia szerepe a fenntarthatóbb jövő megteremtésében?”

A KITÜNTETETT VEGYTANI KALANDJAI

Kariko_Solvay-eloadasan_Szeged

Reflektorfényt irányított Karikó Katalin brüsszeli programjain a Szegedi Tudományegyetemre.

Kariko_Katalin_Solvay-dijjal_20220329_j

A Solvay-díj átadó ünnepségén tartott nagysikerű előadásában arra is kitért, hogy szegedi egyetemistaként, 1977-ben járt először Belgium és Flandria fővárosában. Az azóta eltelt 45 évben megtett úton elért eredményeinek sűrítményét mutatta be a „Developing mRNA for therapy” című prezentációjában. Előadásában hangsúlyozta: első, kifejezetten a kémia tudományában elért eredményeit jutalmazó kitüntetése elismeri kisújszállási tanárait, szegedi egyetemi oktatóit, tovább a Szegedi Biológiai Központ-beli kutatótársait, ottani és későbbi mentorait is. Nekik köszöni Karikó Katalin a Herón szökőkútjától az mRNS módosításáig tartó vegytani kalandjait.

A szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával járó teljesítményt jutalmazza Karikó Katalin 2022-es Solvay-díja. A kémia segítségével sikerült úgy módosítania az mRNS-t, hogy azt ne utasítsa el az immunrendszer. Ez az innovatív megoldás lehetővé tette a Covid-19 elleni oltóanyagok gyors kifejlesztését. A módszert más betegségek, például az influenza, a rák, a malária, a tuberkulózis, a HIV legyőzésére is bevetik.

„KIRÁLYI” PÁLYÁN

A Solvay-díjas Karikó Katalin nem csupán a tudományos kutatás irányát változtatja meg. Példának állítható kutatói pályája keresztmetszetét kapták a díjátadó ceremónia résztvevői. Életútjáról a brüsszeli Liszt Ferenc Intézet programján fiataloknak is beszélt a világhírű tudós, aki arra inspirálja a lányok és nők következő generációit, hogy vállalják a tudományos munkát.

Előadást tartott a Solvay cég munkatársainak és egyetemi kutatók körében, diplomatákkal is találkozott.

Solvay-dij_ceremonia_20220329_kepernyokep_j

A belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott Karikó Katalin, akit lánya, a kétszeres olimpiai bajnok amerikai evezős, Francia Zsuzsanna kísért el Brüsszelbe.

Belgium és Flandria fővárosához kötődik negyedik díszdoktori címe, hiszen az SZTE kutatóprofesszora immár nem csupán alma matere, hanem az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény kitüntetettje is.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: solvay.com

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek