Bezár

Hírarchívum

Nyito_VinFuture_Grand_Prize_Science_for_Humanity

Karikó Kataliné és két kutatótársáé a VinFuture Grand Prize kitüntetés és 3 millió amerikai dollár

Karikó Kataliné és két kutatótársáé a VinFuture Grand Prize kitüntetés és 3 millió amerikai dollár

2022. január 20.
4 perc

5 napos rendezvénysorozat csúcspontján, 2022. január 20-án adták át a 3 millió amerikai dollárral együtt járó VinFuture Grand Prize elismerést Karikó Katalinnak, az SZTE, valamint Drew Weissmannak, az UPenn és Pieter Rutter Cullisnak, az UBC professzorának. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és társai, az mRNS-technológiát felfedezéseikkel megalapozó tudósok részt vettek a díjátó ceremóniához kötődő szimpóziumon és ismeretterjesztő programokon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karikó Katalin vette át először a VinFuture Grand Prize kitüntetést. Az újonnan alapított, 3 millió amerikai dollárral együtt járó díjat a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora mellett Drew Weissman, a University of Pennsylvania és Pieter Rutter Cullis,, a University of British Columbia professzora kapta meg. A Hanoiban, a vietnámi főváros Operaházában 2022. január 20-án este tartott nagyszabású ünnepséget, az első VinFuture Grand Prize ceremóniát a vietnámi TV mellett több nagy tévétársaság, így például a CNN is közvetítette.

Science_for_Humanity

Vietnámi hallgatók

6 kontinens több mint 60 országából közel 600 jelölést nyújtottak be Vietnám első tudományos-technológiai díjaira. A jelöltek zöme Ázsiából (34%), Észak-Amerikából (32%-a) és Európából (21%) származott – adta hírül a VinFuture Alapítvány a honlapján.

Yen_Kariko_es_Huong_a_VinFuture_Grand_Prize_dijatado_elott_20220117

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát, Karikó Katalint bemutató vietnámi hírekben hangsúlyt kaptak korábban elnyert kitüntetései, köztük a „Princess of Asturias Award”, a „Vilcek Prize” a biotechnológiai kiválóságért, a „Breakthrough Prize” az élettudományokban elért eredményeiért, valamint a „Lewis S. Rosenstiel Award” az orvosi alapkutatásban végzett kiemelkedő munkájáért. A díjátadó ceremónián a vietnámi elismerésért elsőként köszönetet mondó Széchenyi- és Bolyai-díjas Karikó Katalin azt is elmesélte, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnámi fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen –a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban, találkozott és fényképezkedett a világhíressé lett csoporttárssal, „Karikó Katival”. A személyes emlékeket fölidéző rövid beszéd nagy tetszést váltott ki a tudósokat ünneplők körében. A ceremónia tévés közvetítésének nézői azt is láthatták, ahogy édesanyja köszöntőjét okostelefonon rögzíti az ünnepelt lánya, a kétszeres olimpikon Francia Zsuzsanna, aki Karikó Katalint elkísérte Vietnámba.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorban magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videofilm villantotta föl.

Milliók az úttöröknek

A Karikó – Weissman kutatópáros képes volt módosítani az mRNS-t, azt lipid nanorészecskékbe csomagolni, megakadályozva, hogy az immunrendszer reagáljon a szervezetbe kerülő idegen mRNS-re, elkerülve a citokinindukciót, a toxicitást és az eredendő célon kívüli hatást – összegzett cikkében a vietnamnews.vn. Felfedezésük és „Cullis lipid nanorészecskékre vonatkozó fejlesztése” az alapja a Pfizer-BioNTech és a Moderna rekordidő alatt előállított hatékony Covid-19 oltóanyagainak.

A VinFuture Grand Prize „olyan újítók elismerése, akiknek a munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre”. E fődííj abból a szempontból is a világ egyik legnagyobb tudományos és technológiai díja, hogy ahhoz 3 millió amerikai dollár (több mint 940 millió forint) tartozik.

198133_4119498170792218_vna

„Az emberiség fejlődéstörténetében a tudósok megváltoztatták a világot” – jelentette ki a VinFuture Grand Prize ünnepségen Phạm Minh Chinh miniszterelnök, aki átadta a díjat a három professzornak.

A VinFuture Nagydíj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további 3, egyenként 500.000 USD értékű különdíjat is átadnak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területek kiemelkedő eredményeket elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Awards díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

A VinFuture Prize globális tudományos és technológiai díj, amelyet Pham Nhat Vuong, a Vingroup elnöke és felesége, PhamThu Huong alapított abból a célból, hogy elismerje az úttörő tudományos felfedezéseket és technológiai találmányokat.

Tudományos kvintesszenciák

„A tudományos kvintesszenciák világméretű összegyűjtését” tűzte ki célul a 2022. január 18. és 21. közötti rendezvény-sorozat, amelyre összegyűltek a világ legbefolyásosabb tudósai.

VinFuture_2_Science_for_Humanity

A Vietnámban először átadott tudományos díjhoz kötődő, összetett rendezvény-sorozat első napján a VinFuture Díjtanács tagjai és a nevezések szelektálásába bekapcsolódó tudósok tanácskoztak. E megbeszélésén részt vett – többek között – Sir Richard Henry Friend professzor (Cambridge-i Egyetem) és a Szegedi Tudományegyetemmel munkakapcsolatban álló Nobel-díjas Gerard Mourou professzor (Ecole Polytechnique).

A „Tudomány az életért” szimpózium 3 fő témája: az energia, a mesterséges intelligencia és a globális egészségügy jövője. Ez utóbbi téma vendégelőadói között az emberiség Covid-19 elleni globális harcában főszerepet játszó” kutatók is részt vettek. Az mRNS-technológia kidolgozását felfedezéseikkel megalapozó Karikó Katalin, az SZTE professzora, a University of Pennsylvania adjunktusa, és kutatótársa Drew Weissman (UPenn); továbbá a lipid nanorészecskék területén elért eredményeiről ismert Pieter Rutter Cullis (The University of British Columbia) a is bekapcsolódott a tanácskozásba. A „Science fot Life” szimpózium egészségügyi szereplői között a HIV és más fertőző betegségek ellen küzdő epidemiológusok is szót kaptak.

A rendezvény-sorozatot 2022. január 21-én a VinFuture díjazottak főszereplésével tartott „Tudományos párbeszéd” zárja.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: CNN képernyőkép, K. K., VNA/VNS Photo

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek