Bezár

Hírarchívum

Screenshot_2022-04-05_at_18-51-38_2022_Canada_Gairdner_Awards_Recognize_World-Renowned_Scientists_For_Transformative_Contributions_To_Research_Impacting_Human_Health_-_Gairdner_Foundation

A Canada Gairdner Díjak nyertesei közé választották Karikó Katalint

A Canada Gairdner Díjak nyertesei közé választották Karikó Katalint

2022. április 06.
4 perc

A Canada Gairdner International Awards kitüntetéssel ismerték el az mRNS Covid-19-oltóanyagai mögött meghúzódó alaptechnológiák három kifejlesztőjét. Az SZTE professzora, Karikó Katalin mellett amerikai és kanadai kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis 2022. április 5-én interaktív online programon „találkozott” és beszélgetett a 2022-es Canada Gairdner Díjak nyerteseivel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az emberi egészséget befolyásoló alapkutatás nemzetközi kiválóságait jutalmazza, tájékoztató programokat szervez, a tudomány mindennapi életünkre gyakorolt hatását elemző tanácskozásokon vesz részt a Gairdner Alapítvány. A 65 éves szervezet évente háromféle díjat oszt ki.

Három kutató közös méltatása

A 2022-es Canada Gairdner International Awards oda ítélésével a világ legkreatívabb és legkiválóbb orvosbiológusai közé választották a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát, Karikó Katalint. A BioNTech senior alelnöke, a University of Pennsylvania (UPenn) adjunct-professzora mellett Drew Weissman, az UPenn „Roberts Family-professzora”, illetve Pieter Cullis, a University of British Columbia professzora is elnyerte a rangos kanadai díjat. A három kutató közös méltatása szerint a kitüntetést azért kapták, mert „úttörő munkát végeztek a nukleozid-modifikált mRNS-sel és lipid nanorészecskékkel (LNP), a hatóanyag-bejuttatás kifejlesztésével, illetve a rendkívül hatékony Covid-19-mRNS vakcinák alaptechnológiája terén”.

Karikó Katalin laudációjában kiemelték: mások szkepticizmusa és egyéb akadályok ellenére kitartott az mRNS-alapú technológia fejlesztése mellett, eredményeket ért el a fehérjepótló terápiák terén.

A magyar biokémikus és amerikai kutatótársa, Drew Weissman felfedezték, hogyan lehet az mRNS-t, vagyis a fehérjék előállítására vonatkozó utasításokat hordozó molekulát úgy módosítani, hogy az emlőssejtekbe való bejuttatása után használható legyen a kívánt fehérje előállítására.

Pieter Cullis csomagolórendszerekkel kapcsolatos eredményeinek köszönhetően „az mRNS esetében az LNP-ket úgy tervezték, hogy védőbuborékot képezzenek a hírvivő molekula körül, és lehetővé tegyék a célsejtek belsejébe juttatását.” A döntnökök kiemelték: az LNP-technológia kritikus fontosságú az mRNS-oltóanyagok hatékonysága szempontjából.

„Dr. Karikó, Dr. Weissman és Dr. Cullis munkája lehetővé tette a rendkívül hatékony és biztonságos Covid-19 mRNS-vakcinák gyors rendelkezésre állását, ami a Covid-19-világjárvány fontos eszközévé vált. Kulcsfontosságú felfedezéseik forradalmasíthatják a hatékony és biztonságos vakcinák, terápiák és génterápiák jövőbeni alkalmazását is. A Covid-19 elleni mRNS-vakcinák sikere utat mutat az olyan vírusos veszélyek elleni hasonló vakcinák számára, mint az influenza vagy a HIV.”

198133_4119498170792218_vna

A három kutató – mint arról korábban beszámoltunk – közösen nyerte el és vette át a Vin Future Grand Prize kitüntetést, valamint a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat is

Hét kitüntetett beszélgetett az online térben

„Gratulálunk a 2022-es Gaidner-díjasoknak kiemelkedő felfedezéseikhez és az orvostudományhoz való hozzájárulásukhoz” – köszöntötte a Canada Gairdner Awards díjjal elismert kutatókat François-Philippe Champagne. A kanadai innovációs, tudományos és ipari miniszter szerint a jutalmazottak munkája „forradalmasítja az emberi testről alkotott ismereteinket, és azt, hogy miként éljünk tovább, egészségesebben, egészen a sejtszintig”.

2022. április 5-én jelentették be a 2022-es Canada Gairdner Awards-díjazottakat.

Kanadai_G_dij_atado_20220405

A háromféle díjjal jutalmazott hét kitüntetett az online térben válaszolt Janet Rossant, a Gairdner Alapítvány elnöke és tudományos igazgatója kérdéseire.

Stuart Orkin gyermekgyógyász (Harvard Medical School), John Dick őssejtbiológus (University of Toronto) is elnyerteKarikó Katalin, Drew Weissman és Pieter Cullis melletta 2022-es Kanada Gairdner Nemzetközi Díjat.

A 2022. évi John Dirks Canada Gairdner Global Health Award elismerést a táplálkozástudománnyal foglalkozó Zulfiqar Bhutta (University of Toronto) kapta.

Deborah J. Cook (McMaster University) a 2022. évi kanadai Gairdner Wightman Díj kitüntetettje.

A hét kitüntetett közül négy kanadai állampolgár.

A legrangosabb kanadai díj hálózata

Az emberiség és a világ fejlődését előmozdító orvosbiológusok munkásságát elismerő kitüntetések közül az egyik legrangosabb a Canada Gairdner Awards.

Évente hét díjat oszt ki a Gairdner Alapítvány. Öt Canada Gairdner International Awardsot az orvosbiológiai kutatásért; egy John Dirks Canada GairdnerGlobal Health Awardot az egészségügyi egyenlőségre gyakorolt világméretű hatásért; valamint egy Canada Gairdner Wightman Awardot, amelyet egy kanadai vezető kaphat meg.

James Gairdner torontói tőzsdeügynök, a sokoldalú személyiség 1957-ben hozta létre alapítványát. Először 1958-ban osztották ki a Canada Gairdner-díjakat. Azóta a 402 személy részesült a kitüntetésben, több mint 40 ország képviseletében. A díjazottak között 96 a Nobel-díjjal is elismert kutató.

Tablo_All_Gairdner_Awards_Laureates_Gairdner_Foundation

A Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat korábban elnyert kitüntetetettek tablóján rábukkanhatunk a magyar származású Nobel-díjas Avram Hershko (1999) portréjára. E rangos kanadai díjon kívül Karikó Katalint, az SZTE kutatóporfesszorát egyéb elismerések kapcsolják össze a Nobel-díjasok közül például Jennifer Doudna (2016), James Allison (2014). Sir Gregory Winter (2013), Shinya Yamanaka (2009) nevével. E körbe tartozik a Nobel-díjas Bert Sakmann (1999) is, az SZTE díszdoktora, aki 2012 óta több alkalommal is előadást tartott az intézményben, akinek nevét viseli mától (2022. április 6.) az a szegedi kollégium, amely a Nemzeti Tudósképző Akadémia hallgatóinak az otthona.

A Canada Gairdner Díjak kitüntetettjei 100.000 kanadai dollár (közel 28 millió forint) jutalmat is kapnak. A Gairdner-elismerések hírnevét – a szakértők szerint – a döntési folyamat kiemelkedő minősége garantálja.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Gairdner Alapítvány

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek