Bezár

Hírarchívum

2023. Február

1 2 

Kiberbiztonsagi_eszkozoket_fejleszt_a_Szegedi_Tudomanyegyetem

2023. február 09.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejleszt a Balasys IT Kft. korszerű technológiákat ötvöző, ipari környezetre optimalizált kiberbiztonsági feladatokat ellátó hálózati védelmi megoldásokat. A konzorcium az NKFIH Alapból a 2020-1.1.2-PIACI-KFI keretében 765 164 369 Ft támogatást elnyert 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00114 szerződés számú, „CyGWICS - Ipari környezetre optimalizált kiberbiztonsági feladatokat ellátó hálózati átjáró eszköz fejlesztése" c. projektjét 2022.12.31. napján befejezte.

SZTE_MK_borito

2023. február 09.
2 perc

Táplálkozástudományi mesterképzés címen, levelező tagozaton hirdette meg új szakját a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. Arról, hogy kinek ajánlott a képzés, mi a célja, milyen tudásra lehet két év alatt szert tenni, és hogy miért olyan fontos napjainkban mindez, Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE MK tudományos dékánhelyettese, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke beszélt.

EUGLOH_2.0_Negy_uj_taggal_bovult_asz_SZTE-s_szovetseg

2023. február 08.
3 perc

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, 2023 januárjában négy új tagjával közösen kezdte meg munkáját. A szövetség így már kilenc, nemzetközileg meghatározó egyetem erejét egyesítve dolgozik a globális egészségért.

SZTE_Informatikai_Dualis_Kepzesi_Borze

2023. február 08.
1 perc

Az SZTE TTIK Informatikai Intézete 2023. február 10-én tartja Duális Képzési Börzéjét. A rendezvénynek az online Discord platform ad helyet. Az idei rendezvény három hívószava: a lehetőség, a pénz és a jövő. Lehetőség szakmai kapcsolatok kiépítésére, pénz a korai anyagi függetlenség elérésére. „Ez mind a TE jövőd!” – szól a rendezvény szlogenje.

Dr. Tomka Béla (SZTE) egyetemi tanár volt a vendége a BBC The Forum című műsorának

2023. február 08.
3 perc

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

sztegeoinformatika1

2023. február 08.
2 perc

A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével.

Rektori-mod

2023. február 07.
3 perc

Hozzájutott a teljesítményhez kapcsolódó források 96%-hoz az SZTE, miután 2022-ben szinte egyedülálló módon teljesítette a minisztériummal kötött öt évre szóló szerződésben előírt szakmai vállalásait.

cartel_logo_3

2023. február 07.
4 perc

12 neves kutatóról, köztük Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról is plakát készült Bilbaóban. A baszkföldi város az ottani 79 üzlet kirakatának az átrendezésével csatlakozik az ENSZ február 11-i „Nők és lányok a tudományban” világnap figyelemkeltő kezdeményezéséhez. A nemzetközi jeles napot köszöntve nyílik meg az „mRNS anyjának” is nevezett magyar biokémikus elismeréseit bemutató fotótárlat az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Mentorhalo_a_Pedagogiai_Estek_programsorozat_folytatodik

2023. február 07.
14 perc

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték című nagyszabású előadás-sorozat évek óta Szeged és a régió népszerű programja. A 2023-as tavaszi évad személyes jelenléttel valósul meg és 10 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. 2023. február 7-én tartott szezonnyitó sajtótájékoztatón dr. Berkesné Reigl Imola, az IH rendezvényközpont rendezvényszervezője és Porkoláb Mihály, a Mentor(h)áló programok főszervezője ismertette a 2023-as tavaszi programot.

Erasmus_S-29

2023. február 07.
3 perc

A tavaszi félévében az ERASMUS+ program keretében 120 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Negyvenhárman teljes tanéves hallgatók, hetvenhét fő pedig a 2. félévre érkezett. Az Orientációs Napok során az érintettek megismerhetik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti felépítését, infrastruktúráját és számos praktikus tanácsot kaphatnak, amelyek még könnyebbé és hasznosabbá teszik a Szegeden tartózkodásuk idejét.

sztesportnyito

2023. február 07.
3 perc

A vizsgaidőszakban sem álltak le teljesen a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójához tartozó tevékenységek: átadták a „Jó tanuló – jó sportoló” díjakat. Februártól ismét sportoló hallgatókkal telnek meg a termek és új mozgásformák, angol nyelvű órák is várják az egyetemi polgárokat.

Radiolumineszcens hatás a perovszkit kristályokkal borított lemezen

2023. február 06.
7 perc

Új, szcintillációs elven működő részecskedetektorról jelentettek be szabadalmat és publikáltak tanulmányt nemrég a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék és a debreceni Atommagkutató Intézet kutatói. A munka részleteit a publikációt jegyző kutatócsoport szegedi tagjai, Dr. Janáky Csaba egyetemi docens és Dr. Samu Gergely Ferenc tudományos munkatárs foglalta össze.

SZTE SZAKK Terhesgondozó

2023. február 06.
3 perc

A Szikra sor 5. szám alatt nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Terhesdiagnosztika és Várandósgondozója. Az intézmény 2023-tól az egyetem fenntartásában működik tovább és fogadja a kismamákat, pácienseket. A modern, XXI. századi elvárásoknak megfelelő rendelő célja az összehangolt, jó minőségű betegellátás. A részleteket Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője osztotta meg.

Magyar_Balint

2023. február 06.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara kiváló lehetőségeket kínál a zenélni vágyóknak. Magyar Bálint trombitatanárnak tanul, de mellette a BBMK Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) is a tagja. A zenei életéről, a tanulmányairól és a HÖK-ben végzett feladatairól is kérdeztük a hallgatót.

Mentorptogram_AlumniUni

2023. február 06.
2 perc

Tennivalók az Alumni mentorprogramban. Döntsd el, hogy kurzusként, vagy anélkül szeretnéd teljesíteni. Ha kurzussal, akkor így keresd: XA0021-AlumMentPr-AlumMentPr. Ha anélkül, annak sincs akadálya, a tanúsítványt akkor is megkapod teljesítéskor.

Nyito_Kariko_Katalin_dijai_kiallitas

2023. február 03.
2 perc

Vándorútra indul a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című tárlat, az SZTE TIK kiállítási teréből 2023. február 8-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába költözik.

Fertőzőveszélyes hulladék SZTE

2023. február 02.
3 perc

„Clave 1000” névre hallgat a SZOTE Szolgáltató Kft. új üzembe helyezett, kórházi fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő gépe. A 140 millió forintos eszköz a Szegedi Tudományegyetem kapacitásbővítését és környezettudatos működését segíti elő. A gépet sajtónyilvános eseményen adták át, 2023. február 2-án.

Cochlear_nyito

2023. február 02.
5 perc

Alacsony kockázat, óriási siker. Így jellemezhetők azok a hallásjavító műtétek, amelyekből több mint ezret végeztek már el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. A süketen született kisgyermekeken segít és az időskori hallásvesztésre is megoldást jelent a Cochlear implantátuma. Gyártócégének képviselői Szegeden egyeztettek a további fejlesztési lehetőségekről a Prof. Dr. Rovó László által vezetett orvoscsoporttal.

phdnyito

2023. február 02.
5 perc

Szakmai tapasztalat, előadói rutin, és bővülő kapcsolatrendszer. Három pozitívum, amelyekkel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is gazdagodtak a „Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science” elnevezésű konferencián. Az SZTE-s fiatal kutatók nemcsak előadói, hanem szervezői is voltak az ötödik alkalommal megrendezett találkozónak. A gyógyszerészet és a társtudományok területén kutatásokat végző PhD-hallgatók számára meghirdetett esemény apropóján hármas interjút készítettünk dr. Uhljar Luca Évával, dr. Szalai Boglárkával és dr. Cseh Martinnal.

SZTE felvételi 2023

2023. február 01.
2 perc

A 2022/23-as tanévhez hasonlóan, a 2023/24-es tanévben is több új szakot indít a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, a Mérnöki Karon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon hirdet újabb képzéseket a felvételizőknek.

Comet-ZTF-E3-Jan-3-2023-Juanjo-Gonzalez

2023. február 01.
4 perc

Február elsején közelíti meg leginkább Földünket az az üstökös, amely 50 ezer évvel ezelőtt tűnt fel legutóbb bolygónk égboltján. A C/2022 E3 (ZTF)-üstököst 2022-ben észlelték először, azóta már elhagyta napközelpontját. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének geográfusai szerint nem kell tartanunk tőle, viszont számos érdekességet érdemes megismerni a jelenséggel kapcsolatban.

Vezetett_setan_mutatjak_be_a_szegedi_fuveszkert_orchideagyujtemenyet

2023. február 01.
1 perc

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit 2023. február 4-én, szombaton. A szakvezetéseken korlátozott létszámmal lehet részt venni.

IROS_borito

2023. február 01.
5 perc

2022. október 25-27. között, Kiotóban került megrendezésre a 35. IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS), melyen a Szegedi Tudományegyetemről Dr. Sarcevic Péter és Dr. Odry Ákos vett részt.

Dr._Horvath_Laszlo_Zsolt

2023. február 01.
9 perc

Dr. Horváth László Zsolt Szegeden végezte egyetemi tanulmányait, mára már a Unicorp Biotech Kft. tulajdonosa. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt támogató cég fő tevékenységei közé tartozik a magas minőségű originális gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, egészségügyi termékek és saját gyártású étrendkiegészítők hazai és nemzetközi értékesítése. Beszélgetésünk során kiderült, hogy milyen indíttatásból vágott bele a cég alapításába, és milyen út vezetett idáig.

MentorProgram

2023. február 01.
1 perc

MentorProgram

2023. február 01.
1 perc

Ismét indul a tavaszi félév az Alumni Mentorprogramban, az SZTE Alma Mater mentorok és mentoráltak jelentkezését is várja.

Leendo_fizikusokat_dijaztak_a_Szegedi_Fizika_Napjan

2023. február 01.
4 perc

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportja és az SZTE TTIK Fizikai Intézete által meghirdetett Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményeit hirdették ki a Szegedi Fizika Napján. A díjakat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlotta fel.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek