Bezár

Hírarchívum

SZTE SZAKK Terhesgondozó

Megújult a Szegedi Tudományegyetem Terhesdiagnosztika és Várandósgondozó Központja

Megújult a Szegedi Tudományegyetem Terhesdiagnosztika és Várandósgondozó Központja

2023. február 06.
3 perc

A Szikra sor 5. szám alatt nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Terhesdiagnosztika és Várandósgondozója. Az intézmény 2023-tól az egyetem fenntartásában működik tovább és fogadja a kismamákat, pácienseket. A modern, XXI. századi elvárásoknak megfelelő rendelő célja az összehangolt, jó minőségű betegellátás. A részleteket Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője osztotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A modellváltás óta a Szegedi Tudományegyetem fontos stratégiai céljai között tartja számon a korábban kiszervezett szolgáltatások lehetőség szerinti integrációját, különösen az egészségügy területén. A városi és járási terhesgondozást korábban a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Szakorvosi Ellátás és Háziorvosi Szolgálat látta el, melynek szakmai felügyelete a városi egészségügyi integráció során az egyetemhez került, megörökölve a közreműködői modellt. Ám az egyetem – mivel 2022. november 25-én lejárt a közreműködői szerződése – úgy döntött, visszaszervezi a terhesdiagnosztikát és várandóssággondozást, ezzel együtt pedig a szülészeti és nőgyógyászati, klimax, és terhestanácsadás szakrendelést is – kezdte gondolatait Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője.

Prof._Dr._Nemeth_Gabor_SZTE

Prof. Dr. Németh Gábor

Mint ismertette: a Szikra sor 5. szám alatt található épületet 65 millió forintból újították fel, és 85 millió forintból fejlesztik az eszközparkot, valamint a páciensek kényelmét is szolgáló bútorzatot, amelyek beszerzése még folyamatban van. Az intézmény négy vizsgálóval és egy tágas, felújított váróteremmel bír. Az épületben a kismamáknak a laborvizsgálatokon túl, CTG vizsgálatra és védőnői konzultációra van lehetőségük. A megújult informatikai rendszernek – amelynek fejlesztése még szintén folyamatban van – köszönhetően a páciensek ellátása előjegyzés szerint történik, az időpontra érkezettek behívása gördülékenyebben zajlik majd.

Prof. Dr. Németh Gábor emellett kiemelte, hogy az említett lépésnek több előnye is van, az egyik, hogy a Szikra soron elhelyezkedő Terhesdiagnosztika és Várandósgondozó Központ így sokkal közelebb került az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikához.

– A kétszintes intézményben az elláttás a földszinten zajlik, és abszolút megfelel a kor szellemének, az emeleten pedig a dolgozók kiszolgáló helységei helyezkednek el. Minden hölgyet arra biztatok, hogy forduljon bizalommal a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Terhesdiagnosztika és Várandósgondozó Központjához, majd a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájához. A személyzet öt-hat, főállású szakorvosból és hozzávetőlegesen tíz nővérből és védőnőből áll. Emellett a közeljövőben az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar szakvizsgára készülő rezidenseinek is szeretnénk majd lehetőséget biztosítani a gyakorlati tapasztalatszerzésre – várhatóan ezzel a szakképzésben is teszünk egy lépést előre – mondta az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője, aki egyben az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar szakképzési dékánhelyettese is.

Prof._Dr._Nemeth_Gabor_SZTE_

Prof. Dr. Németh Gábor

Bár az elmúlt két évben az egészségügyi szolgálati jogviszonyok rendszere is átalakult és hatást gyakorolt a szülészetekre, nőgyógyászatokra is, Szegeden továbbra is minden várandós hölgy biztonságban érezheti magát az ellátást illetően. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a törvénymódosítás ellenére egyre több nő hozza világra gyermekét természetes úton, mint sem császármetszéssel. Ez pedig többek között azt is bizonyítja, hogy Szegeden minden várandós nő és anyuka kiemelt figyelmet kap az első pillanattól az utolsóig.

A Szikra sor 5. számú épületébe bejelentkezni és információt kérni telefonon, munkaidőben a recepción, a 06-62/342-420; vagy a védőnőkön keresztül a 06-62/342-410; valamint a 06-62/342-413; illetve 06-62/342-416-os telefonszámokon lehet. E-mail cím: terhesgondozas.szeged@gmail.com

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is elkötelezett a dél-alföldi régió demográfiai adatainak javításában, amelyet az egy éve integrált Reprodukciós Medicina Intézettel együtt már a terhes- és várandósgondozás is segít. Az intézmény kiemelt célja a gyermekvállalási értéklánc szolgáltatási elemeinek fejlesztése és a reprodukciós medicina szakmai profiljainak megerősítése.

Pósa Tamara

Borítókép: Az SZTE SZAKK megújult Terhesdiagnosztika és Várandósgondozója. Fotó: Kovács-Jerney Ádám.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek