Bezár

Hírarchívum

Fertőzőveszélyes hulladék SZTE

Megduplázta kórházi fertőzésveszélyes hulladék előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta kórházi fertőzésveszélyes hulladék előkezelő kapacitását az SZTE

2023. február 02.
3 perc

„Clave 1000” névre hallgat a SZOTE Szolgáltató Kft. új üzembe helyezett, kórházi fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő gépe. A 140 millió forintos eszköz a Szegedi Tudományegyetem kapacitásbővítését és környezettudatos működését segíti elő. A gépet sajtónyilvános eseményen adták át, 2023. február 2-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A mai esemény célja, egy nagy jelentőségű beruházás részleteinek ismertetése, amely kiválóan tükrözi azt az irányt, amelyet a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt két évben megcélzott. Azokat a képességeinket, amelyekben jók vagyunk, szeretnénk minél többféleképpen hasznosítani, környezetünk és a saját magunk javára egyaránt. A Szegedi Tudományegyetemen a hulladékgazdálkodás is egy olyan terület, amelyhez az intézmény képes megfelelő szakértelmet és eszközöket biztosítani. Ezt a munkát segíti a ma átadott gép is, amely a SZOTE Szolgáltató Kft. különböző szolgáltatásainak köszönhetően egyrészt, idővel kitermeli majd a saját árát, másrészt lehetőséget teremt a piacon való terjeszkedésre – ezek a vállalkozói gondolkodásunk nagyon fontos elemét képezik – mondta köszöntőjében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Clave 1000 gép SZTE

"Clave 1000" gép.

Géró Csaba, a SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: 2017-ben vezették be Szegeden azt a technológiát, amellyel előkezelhető a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeiben keletkezett, kórházi fertőzésveszélyes hulladék. Az autokláv technológia „Clave 1000” megnevezésű gép segítségével először darálja, majd 138 fok hőmérsékletű 3,6 bar nyomású gőzzel fertőtleníti a ledarált hulladékot, ami aztán a kommunális lerakóra szállítható tovább.

Clave 1000 gép SZTE

A SZOTE Szolgáltató Kft. üzeme.

– A felgyülemlő fertőzésveszélyes hulladékot, mint a maszkok, gumikesztyűk, védőfelszerelések, használt kötszerek, fecskendők, tűk, szikék, pelenkák, minden egység meghatározott módon gyűjti. Zsákban, kartondobozban, műanyag badellákban (amely újrahasznosított műanyagból készül) rendszeresen, általában naponta, kétnaponta helyezik el a Klinika Parkban található, zárt raktárakban, gyűjtőkonténerekbe, ahonnan a SZOTE Szolgáltató Kft. üzemébe kerül. A hulladék előkezelése jellemzően 48 órán belül megtörténik – mondta el Géró Csaba.

Kiemelte: az SZTE SZAKK egységein kívül az elmúlt öt évben több dél-alföldi állami és magánegészségügyi intézmény, valamint olyan környékbeli szolgáltató egység is igénybe vette a Kft. szolgáltatását, ahol ilyen és ehhez hasonló hulladék keletkezik. Az ügyvezető elmondta: minden partnerük különböző kódokkal látja el azokat a zsákokat, dobozokat, gyűjtőedényeket, amelyekbe a hulladékot elhelyezte, így azok nyomon követése – származásuk ideje, helye – sokkal egyszerűbben dokumentálható. Részben az új partnerek, részben pedig a koronavírus-járvány tette indokolttá a kapacitásaik bővítését, ugyanis az elmúlt két évben jelentősen növekedett a kórházi fertőzésveszélyes hulladékok mennyisége.


Clave 1000 gép átadó SZTE
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.


– 2022-ben, az elmúlt öt év nagyütemű fejlődésének köszönhetően lehetőségünk nyílt egy újabb „Clave 1000” gépet megvásárolni, és ezáltal költséghatékonyabban üzemeltetni a Kft-t. Így ma már két eszköz segít bennünket abban, hogy kiszolgáljuk az egyetem egységeit és a partnereinket. Sőt azt reméljük, hogy ez az eszköz idővel segíti további terjeszkedésünket. A jelenlegi beruházással megdupláztuk a kapacitásainkat, amely így eléri az évi 1.900 tonnát - ez országos viszonylatban is jelentősnek mondható. Ehhez mérten igyekszünk logisztikai rendszerünket is átalakítani, infrastruktúránkat pedig bővíteni, és külső szolgáltatókat bevonni a költséghatékony működés érdekében – mondta az ügyvezető.

Pósa Tamara

Borítókép: Sajtónyilvános eseményen adták át a "Clave 1000" gépet. Fotó: Bobkó Anna.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek