Bezár

Hírarchívum

Dr. Tomka Béla (SZTE) egyetemi tanár volt a vendége a BBC The Forum című műsorának

Dr. Tomka Béla, az SZTE történész professzora volt a BBC rangos vitaműsorának vendége – elérhető a podcast

Dr. Tomka Béla, az SZTE történész professzora volt a BBC rangos vitaműsorának vendége – elérhető a podcast

2023. február 08.
3 perc

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Prof. Dr. Tomka Béla az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt a vendége nemrég a BBC World Service The Forum című rangos vitaműsorának. A világ különböző részeiből származó prominens kutatókat, gondolkodókat mikrofon elé ültető műsor a napjainkban tapasztalható inflációs hullám kapcsán az 1945-46-os magyarországi hiperinflációról készített beszélgetést, "When money died: The world's worst inflation" címmel. A hagyományosan három meghívottat megszólaltató műsorban az SZTE történészprofesszora Szegedről, Borhi László, az amerikai Indiana Egyetem közép eurázsiai tanulmányok kutatója Bloomingtonból, Pierre Siklos gazdaságtörténész professzor pedig a kanadai Waterloo-ból jelentkezett be.

A műsor kiegyensúlyozott és a nemzetközi közvélemény számára történetileg is megvilágított képet festett a második világháború pusztításától szenvedő Magyarországról, ahol 1946 nyarán a világon valaha mért legmagasabb, 41,9 kvadrillió (vagyis 41,9 és 14 nulla) százalékos inflációt tapasztalták. A Forum a hazájába visszatérő Faludy György költő esetével vezette fel témát: Faludynak egy verseskötete új kiadásáért 1946-ban 300 billió pengőt fizettek, és ebből a pénzből a piacon egy csirkét, két liter olajat, valamint némi zöldséget tudott vásárolni.

A műsor szerint a háború utáni Magyarország a szovjet megszállás és a jóvátételek miatt nehezen tudott talpra állni, és ebben a helyzetben az ország kormányának nem volt más választása, mint egyre több pénzt nyomtatni, egyre táplálva ezzel az árspirált. A hiperinfláció elértéktelenítette a béreket, és magyarok millióinak kellett egyre találékonyabb kereskedési és megélhetési módokat keresnie. A műsor bepillantott a korabeli hétköznapi életbe és azt is tárgyalja, hogy a válság mit árul el a pénz jelentéséről.

A vitaműsort Bridget Kendall vezette, aki 1989 és 1994 között a BBC moszkvai tudósítója, majd 1994-től 1998-ig washingtoni tudósítója volt. A Forum meghívottjai között az utóbbi időben olyan kiválóságok szerepeltek, mint a biológiai Nobel-díjas John Sulston vagy lord Martin Rees asztrofizikus.

Prof. Dr. Tomka Béla elmondta, érdekes tapasztalata volt a BBC által rendezett beszélgetés. A brit független közszolgálati műsorszolgáltató a beszélgetés számára Szegeden 2 órára kibérelt egy hangstúdiót, innen teremtett összeköttetést Londonnal, Bloomingtonnal és Waterloo-val. A műsor készítői előzetesen 20 oldalas történeti kutatásban foglalták össze a témát a kelet-közép-európai történelemben amúgy sem tájékozatlan Bridget Kendall számára, és ezt az anyagot a vendégek is megkapták. A szegedi professzor szerint az alapos felkészülésnek köszönhetően a 45 perces műsor élőben is végig professzionálisan, fókuszáltan zajlott.

A BBC World Service The Forum műsorai podcast formájában is elérhetők, közülük pedig a magyar témával foglalkozó rész itt hallgatható meg.

Panek Sándor

Borítókép: "When money died: The world's worst inflation", a BBC The Forum című műsorának podcastje

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek