Bezár

Hírarchívum

cartel_logo_3

Karikó Katalin, a tudós nő ikonja – plakátok a bilbaói kirakatokban és fotók a szegedi SZAB-székházban

Karikó Katalin, a tudós nő ikonja – plakátok a bilbaói kirakatokban és fotók a szegedi SZAB-székházban

2023. február 07.
4 perc

12 neves kutatóról, köztük Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról is plakát készült Bilbaóban. A baszkföldi város az ottani 79 üzlet kirakatának az átrendezésével csatlakozik az ENSZ február 11-i „Nők és lányok a tudományban” világnap figyelemkeltő kezdeményezéséhez. A nemzetközi jeles napot köszöntve nyílik meg az „mRNS anyjának” is nevezett magyar biokémikus elismeréseit bemutató fotótárlat az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ENSZ közgyűlése 2015-ben döntött arról, hogy február 11. legyen a tudós nők világnapja, az „International Day of Women and Girls in Science” (IDWGIS).

women_and_girls_in_science-index_2023_j

Jeles nap a nemek közti egyenlőségért

„Mindannyian kivehetjük a részünket abból, hogy felszabadítsuk a világ hatalmas kiaknázatlan tehetségbázisát – kezdve azzal, hogy az osztálytermeket, laboratóriumokat és igazgatósági szobákat női tudósokkal töltjük meg” – fogalmazott az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára, António Guterres. A február 11-i világnappal a tudomány, a technológia és az innováció terén a nemek közti egyenlőség előmozdítása az ENSZ célja.

A tudós nők e jeles napját nem tartja számon az internetes „szabad enciklopédia” magyar változata, és az unnepnapok.com oldal sem. Hazánkban kevesen tudnak a február 11. mögötti globális mozgalomról. A dátumhoz egyelőre csak a betegek világnapját kapcsolja a Wikipedia. Az ENSZ világnapos listáján szerepel az IDWGIS.

International_Day_of_Women_and_Girls_in_Science_Official_Website

New Yorkban, az ENSZ székházában, az idei lesz a 8. alkalom, amikor a tagállamok közgyűlése megünnepli a tudománnyal foglalkozó asszonyok és lányok nemzetközi napját. Ennek a 2023. február 10-i ENSZ-fórumnak az egyik kulcsszava az innováció.

Az IDWGIS alkalmából szervezett programok lényege a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudomány, a matematika (angolul Science, Technology, Engineering, Mathematics, azaz: STEM) területek népszerűsítése, a kutatói életforma előnyeinek a bemutatása.
DyakDjHWwAE5V33

Játék a mobilon

Az ENSZ 2015-ös kezdeményezése óta Spanyolországban számos kutató és kommunikátor dolgozik az „International Day of Women and Girls in Science” népszerűsítéséért.

12 neves kutató plakátjával díszítik a bilbaói üzletek kirakatait az idei február 11., a „Nők és lányok a tudományban” világnap alkalmából.

Az élénk színek és rajzok kiemelik a tudós nőket a bilbaói üzletek kirakataiban. A tudománynépszerűsítő akció sikerességét mutatja, hogy a tavalyinál 31-gyel több cég tűzte zászlajára a STEM és a kutatónők népszerűsítését. A baszkok nemzeti fővárosában ugyanis idén 79 vállalkozás csatlakozott a fiatalokat megcélzó kutatóközpont, a Bizilabe Bilbao kezdeményezéséhez.

Karikó Katalint, a világhírű magyar akadémikust az #Escaparates11F projektben kiemelt 12 kutató közé választották. Alapinformációként közölték: „Karikó Katalin (Szeged, Magyarország, 1955) Biokémia”.
A listán szerepelő kutatók fele spanyolországi illetőségű. Így például az 1959-es születésű Mari Luz Esteban Galarza orvos Burgosból, vagy a barcelonai Emma Roca Rodríguez biokémikus (1973-2021). A rangos kutatók külföldi csoportjában szerepel – többek között – a Fields Medált elnyert iráni matematikus, Maryam Mirzakhani (1977-2017), vagy a NASA fizikus űrhajósa, Sally Ride (1952-2012) is.

Mujer-y-Nina-Bilbao-Ekintza_j

„Mindegyik helyszín egy tudós nőt tisztel meg poszterekkel, amelyeken illusztrációk és információk találhatók az alakjáról. Ily módon a vállalkozások a női tudósok életének és munkásságának terjesztőivé válnak, és elősegítik a tudományhoz való hozzájárulásuk láthatóságát” – tudósított a bilbaoekintza.eus.
A „beszédes kirakatok” akcióját kezdeményező Bizilabe Bilbao szervezet a 10 és 17 év közötti fiatalok tudományos érdeklődését a mobiltelefonra telepíthető játékkal is fel kívánja kelteni. Aki a kiválasztott 12 tudós valamelyikének a képére kattint, információt kaphat a kutatóról, letöltheti a kirakatokat díszítő plakátokat.

DyakDjUXgAIlaMk_j

A spanyol minta

„Az ilyesmihez nem pénz kell, hanem ötlet. A poszterek készítői és nézői tanulnak és inspirálódnak is” – értkelte a bilbaói játékos ismeretterjesztés hasznosságát a világhírű biokémikus, az SZTE professzora.

DW_KK_PF_j_rueda-de-prensa-kariko-weissman-y-felgner-2-i-ivan-martinez

Karikó Katalin rendkívül népszerű Spanyolországban. A „tudomány királynőjeként” ünnepelték az Asztúria hercegnője-díjas magyar kutatónőt, aki Oviedóban 2021. október 22-én találkozott VI. Fülöp spanyol királlyal is.

Kariko_Katalin_beszedet_tart_a_BBVA_Frontiers-dij_atodo_unnepsegen

Bilbaóban 2022. június 16-án kapta meg a BBVA Alapítványtól „A Tudás Határai Díjat”. Karikó Katalint a tudós nő ikonikus alakjaként ünnepelték Spanyolországban, ahol tudománynépszerűsítő előadásokat tartott, interjúkat is adott.

kariko-colegio-publico-clara-campoamor-6-fpa-yeray-menendez_j

A műalkotásként is gyönyörű spanyol „Premios Princesa de Asturias” díjat, a Joan Miró katalán művész tervezte szobrocskát is megcsodálhatják a Karikó Katalin elismeréseit bemutató vándorkiállítás látogatói, köszönhetően az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projekjének.

Princess_Asturias-2j


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2023. február 10-én, pénteken 16 órakor nyílik a közel hatvan sajtó- és műtárgyfotót fölvonultató kiállítás. A Karikó Katalin tudományos elismeréseiről készült szépséges fényképek is ráirányítják a figyelmet a február 11-i „International Day of Women and Girls in Science” üzenetére. Az ENSZ szerint a nemek közötti egyenlőség, valamint a nők és lányok szerepének erősítése nemcsak a világ gazdasági fejlődéséhez, hanem a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Menetrend valamennyi céljának és célkitűzésének eléréséhez is döntő mértékben hozzájárul majd.


Újszászi Ilona
Fotó: Sahin-Tóth István


További információ:

Díjesőben Prof. Dr. Karikó Katalin: az SZTE szenzációs kiállításon mutatja be kutatóprofesszora elismeréseit
(A tudósítás kiegészült a tárlatnyitón elhangzott köszöntők szövegével.)

Február 8-ig látogatható a Karikó Katalin-tárlat az SZTE TIK-ben


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek