Bezár

Hírarchívum

cank_kristof

A gyöngyvesszőben talált gyógyhatású vegyületeket Cank Kristóf, az SZTE gyógyszerész hallgatója

A gyöngyvesszőben talált gyógyhatású vegyületeket Cank Kristóf, az SZTE gyógyszerész hallgatója

2017. február 15.
4 perc

3699 érvényes pályázat érkezett 2016-ban az Új Nemzeti Kiválóság Programra, közte 458 a Szegedi Tudományegyetemről. Ezzel a programra jelentkező 22 intézmény közül az SZTE a harmadik legaktívabbnak bizonyult. Az SZTE 120 nyertes ÚNKP-ösztöndíjasa közül most Cank Kristóf ötödéves gyógyszerészhallgatót kérdezzük kutatási témájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen témával pályázott az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjára?

– A közönséges, sok parkban és kertben fellelhető bokor, az apró fehér virágokból álló virágzatával tavasszal pompázó gyöngyvesszőt még nem vizsgálták a kutatók abból a szempontból, hogy milyen alkaloid-forrás. Ennek a Spiraea nemzetségben, a gyöngyvessző növényfajban az alkaloid izolálása, vagyis kinyerése, azonosítása és farmakológiai vizsgálata volt a feladatom. A kutatómunka során elért eredményekről írtam tudományos diákköri dolgozatot is, amellyel különdíjat nyertem 2016 márciusában az SZTE orvos- és egészségtudományokhoz kötődő karai TDK-konferenciáján. Ugyanerről a témáról állítottam össze az Új Nemzeti Kiválóság Programra a pályázatomat.


Cank_Kristofj

 – Hogyan lehet izolálni egy adott vegyületet egy adott növényből?

– A növények a fotoszintézis során egyszerű szerveztlen molekulákból több ezer szerves vegyületet állítanak elő. A bonyolult bioszintézissel keletkezett molekulák sokasága közül néhány az emberi szervezetben kedvező élettani hatást fejt ki. A mi feladatunk ezeket a vegyületeket azonosítani és a növényből izolálni, azaz tiszta formában kinyerni. Ez komoly kémiai feladat, hiszen a növényi nyersanyagban a többezer vegyület közül általában ezek a vegyületek csak nagyon kis mennyiségben fordulnak elő. Jómagam többlépéses kivonási módszert dolgoztam ki.

 

– Mire jó a gyöngyvesszőben fellelt vegyület – az ember szempontjából?

– A Spiraea diterpén-alkaloidok hatástana még nem igazán kutatott terület. Más növényi fajokból izolált vegyületeiről viszont tudjuk, hogy a molekulák szerkezetétől függően erősen mérgezők, vagy éppen kedvező szív- és érrendszeri hatást fejtenek ki. Lelkesedésünknek pont az ad okot, hogy az általunk vizsgált növényi nemzetség speciális szerkezetű vegyületek forrása, így remélhetőleg újabb, még nem ismert hatásokat is leírhatunk. A kivonatok eddigi vizsgálata biztató, hiszen antibakteriális hatással és a köszvény kialakulásában fontos enzimgátló hatással rendelkezik.

 

– Meddig jutott a kutatómunkában?

–Az eddig csak sövénynövényként ültetett Spiraea nemzetség egy fajából elsőként sikerült kimutatni a diterpén-alkaloidok jelenlétét. Ez új kutatási irányt jelent. E vegyületcsaládnak ígéretes farmakológiai aktivitása van. Tudunk olyan gyógyszerről, amely a szívritmuszavar kezelésében van forgalomban. In vitro vizsgálatokban, azaz sejttenyészeteken, ezeknek a vegyületeknek a tumor-ellenes aktivitását is leírták. Elsődleges célunk, hogy kutatásunk eredményét egy olyan sikeres publikációban közölhessük, amely nemzetközi szakmai lapokban is megállja a helyét.

 

Kikre vonatkozik a „többes szám első személy”? Mit köszönhet a mentorainak?

– A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetéhez kötődő Tudományos Diákkör munkájába kapcsolódtam be. Témavezetőim: Csupor Dezső egyetemi docens és Kiss Tivadar tudományos segédmunkatárs. Ők vezettek be a kutatómunkába, rálátást adtak az egyetemi élet szervezésére, tanulmányaim során ők mutatták meg a gyógyszerésztudománynak azokat a rejtelmeit, amelyeket az előadásokon vagy a gyakorlatokon nem tapasztalhat meg egy hallgató. A témavezetőim hívták fel a figyelmemet az Új Nemzeti Kiválóság Programra is. Akkor a vizsgáimat is igyekeztem mielőbb letenni, ahhoz igazítani, hogy az ÚNKP ösztöndíj felhívásához szükséges dokumentációt megfelelő színvonalon állíthassam össze…

 

Ez sikerült. Miben segíti a kutatómunkáját az elnyert ÚNKP ösztöndíj?

– Erre az alkaloid vegyületcsoportra még nem vizsgálta senki előttem ezt a gyönygyvesszőfajt. Nagyon nagy lehetőségnek tartom az ÚNKP-t: egy éven keresztül havonta 100 ezer forint támogatást nyertem én és az intézeti kutatócsoport. Ez megfelelő anyagi alapot ad a kutatásaim folytatásához, az elkezdett kísérletek befejezéséhez, lehetővé teszi, hogy eredményeinket külföldi konferenciákon is be tudjuk majd mutatni.

 

Az SZTE gyógyszerész diplomájának a megszerzését követően hova és merre lép?

– A szakdolgozatomat írom: a gyöngyvesszőben lelt vegyületekről. 2017 júliusa, az államvizsga remélhetően sikeres teljesítését követően szeretnék PhD-hallgatónak jelentkezni. Az még a jövő zenéje, hogy az SZTE doktori iskolájában vagy külföldön fejelem meg egyetemi tanulmányaimat, de az bizonyos, hogy növénykémiai, illetve gyógyszerkutatási témakörrel szeretnék foglalkozni.

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Új Nemzeti Kiválóság Programján sikeres hallgatóiról, illetve Cank Kristóf eddigi eredményeiről olvashat az SZTE GYTK honlapján is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek