Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_kariko_diskovery

A Covid-19 elleni vakcináról Karikó Katalin is beszél a Discovery dokumentumfilmjében

A Covid-19 elleni vakcináról Karikó Katalin is beszél a Discovery dokumentumfilmjében

2021. március 01.
5 perc

Hiteles és érdekes tájékoztatónak tartja „A vakcina: a legyőzött Covid” című dokumentumfilmet Karikó Katalin biológus. A Nobel-díjra jelölt kutatónő, az SZTE alumnája is megszólal a Discovery 120 perces dokumentumfilmjében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Időrendben és az Amerikai Egyesült Államokra fókuszálva mutatja be a Covid-19 pandémia kialakulását, a víruselleni vakcinák kifejlesztéséért folytatott harcot, az oltási kampány sikereit és nehézségeit a Discovery.

 

 

Versenyfutás az idővel

 

Az idő elleni versenyfutásként jellemzi a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 elnevezésű betegség elleni vakcinák kifejlesztését a Discovery. A dokumentumfilm bemutatja az 1965-ben felfedezett koronavírus változatait. Bepillantást enged abba a viharos gyorsaságú folyamatba, ahogy a „trükkös” új típusú koronavírus 2019 decemberétől országról országra „ugorva” világjárványt okozott.


koronavirus_gov.hu

 

Együtt emlékezhetünk arra, hogy a kínai Yong-Zhen Zhang kutató és az ausztráliai Eddie Holmes virológus 2020 januárjában a koronavírus teljes genetikai kódját közzétette, miután a kínai Vuhan városában felfedezett első esetekről tudomást szerzett. Holmes professzor Twitter üzenete fölhívta a figyelmet a világjárvány veszélyére, és elkezdődött a versenyfutás a SARS-CoV-2 vírust legyőzni képes oltóanyagok kifejlesztéséért.

 


Találkozó a fénymásolónál

 

Miniportrét ad a Discovery filmje Karikó Katalinról, aki az mRNS alapú oltóanyag fejlesztését alapozta meg kutatásaival.


A_Francia_csalad_1985-ben

A Duna-partról és a Parlament épületéről néhány képkocka, valamint a Karikó Katalinról készült archív fotók illusztrálják a néhány mondatos múltidézést. Az amerikai fókuszú filmben elhangzik: „szülőhazája, Magyarország” indította el a kutatónőt, de a „vasfüggöny mögötti” munka nehézségei és a „forráshiány” miatt távozott az Amerikai Egyesült Államokba.

 

Kiemeli a film, hogy fordulópontot jelentett Karikó Katalin kutatómunkájában 1997, amikor találkozott Drew Weissman orvosprofesszorral.

 

A két, immár Rosenstiel-díjat elnyert, illetve Nobel-díjra jelölt kutató felváltva meséli el: a Pennsylvaniai Egyetem laborjaihoz tartozó fénymásolónak hogyan lett kulcsszerepe abban, hogy elkezdődött együttműködésük, ami elvezetett az mRNS alapú oltóanyag kifejlesztését megalapozó szabadalomig.


Kariko_Weissman_BrandeisNOW


Weissman hangsúlyozza: „Egyikünk se ért volna el sikert a másik nélkül”.

 

Tudásmegosztás nagyban

 

A tudományos információkat a kutatók egymás között terítették, a politikusok biztosították az anyagi erőforrást. Az amerikai „Fénysebesség Hadművelet” elnevezésű program kidolgozói és felelősei ismertetik az állomásokat.


8 féle védőoltás fejlesztési stádiumait részletezi az elnök egészség- és járványügyi főtanácsadója, Anthony Fauci. Az immunológus elmondja, hogy az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet gyorsan lépett: 2020. január 10-én azonosították a vírust, 11-én kidolgozták a védőoltás fejlesztési tervét, 14-én hozzáfogtak a vakcinák kifejlesztéséhez.


Fauci_Qubit

 

„A kínai tüdőgyulladásos betegség” 2020. január 21-én érte el Amerikát. „Ez a járvány olyan, mint a tűz: könnyebb eloltani az elején, mint amikor már tombolnak a lángok” – fogalmaznak a szakértők. A közegészségügyi vészhelyzetet az USA 2020. január 31-én hirdette ki.

 

Amerikában és Európában 2020. március végén már nem volt olyan ember, akinek az életére ne hatott volna a járvány.

 

A klinikai tesztelés folyamatáról az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója, Francis Collins ad képet. Az orvos-genetikus újításként mutatja be a klinikai tesztelés három fázisának párhuzamos elvégzését. A nehézségek között említi, hogy a tesztelésbe be kellett vonni a különböző népességcsoportokat. Jelentős fordulatnak tartja, hogy a 9 nagy gyógyszergyártó vállalat képviselőit összehívta és elérte, hogy koordinálják lépéseiket.

 

A világméretű összefogás teszi lehetővé, hogy az egész bolygón tomboló járvány idején minden korábbinál rövidebb idő, egy év alatt, ráadásul több vakcina típust is sikerült kifejleszteniük a kutatóknak.

 

 

Az oltóanyaggyártás és -terítés nehézségei

 

Az új típusú koronavírus okozta világjárvány megállítására alkalmasnak remélt főbb oltóanyagokat és gyártókat sorra veszi a Discovery filmje. „Az oltóanyagfejlesztés gyorsabban történt, mint valaha, de nem a tudományosság rovására” – hangsúlyozzák a szakemberek.


Kariko__La_femme_qui_peut_sauver_le_monde__revoir_lenqute_de_BFMTV1

 

Az oltóanyaggyártást forradalmasító, a hírvivő (messenger) RNS-en, más néven mRNS-en alapuló technológia nagy figyelmet kap a Discovery-n. Az új módszerrel vakcinát fejlesztő amerikai Moderna és a Pfizer-BioNTech vezetői is megszólalnak. Megismerhetjük a német BioNTech alapítóit, feltűnik a filmben az amerikai egyetemről a német cég alelnökének hívott Karikó Katalin laborbeli alakja is.

 

Átalakítja a világot a SARS-CoV-2 vírus, amely újabb és újabb mutációival nehezíti a pandémia megfékezését. A kialakult helyzetet a háborúhoz hasonlítja a dokumentumfilm. E háború frontvonalait Carl Zimmer, a The New York Times tudományos rovatának vezetője ismerteti. Hangsúlyozza:

„Senki nincs biztonságban, amíg nem vagyunk mindannyian biztonságban”.

 

*

 

A tudományos világ összefogására, a vakcinák biztonságosságára, az oltakozás fontosságára irányítja a figyelmet a Discovery Channelen 2021. március 1-jén 23 órakor vetített 120 perces dokumentumfilm. A Discovery Science csatornán március 12-én 21 óra 25 perckor és március 13-án 2 óra 48 perckor kerül műsorra „A vakcina: a legyőzött Covid”.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: F. B., internet, Gór-Nagy Gábor


Korábban írtuk:


Vírus és vakcina és ami mögötte van – Dr. Pardi Norbert biokémikus, az SZTE alumnusa volt a Dugonics Társaság vendége


A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin


„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

 

Dr. Karikó Katalin díszpolgári címet, Dr. Röst Gergely Pro Urbe-díjat, Grecsó Krisztián Szegedért Emlékérmet kap a város napján

 

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

 

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

 

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek