Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_karikokatalin

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

2021. január 26.
5 perc

Doctor Honoris Causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem dr. Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina kifejlesztőjének. Az egykori szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus diplomát és doktori címet szerző alumna elismerését az SZTE Szenátusa egyhangúlag támogatta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Világszerte ismertté vált dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alumnájának neve 2020-ban, a Covid-19 pandémia idején. A SARS-CoV-2 nevű koronavírus elleni modern oltóanyagot fejlesztő biológus életútját megismerve a számára adományozandó Doctor Honoris Causa címről tárgyalt 2021. január 25-i ülésén az SZTE Szenátus.

 


A szegedi egyetemen lett biológus

 

Fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez a biológia tudományok iránt érdeklődő Karikó Katalin. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, amely a múlt század 70-es éveinek elején segítette a hátrányos helyzetű középiskolásokat a sikeres felvételiig. A JATE egyetemi előkészítő táboraiban 1972-ben és 1973-ban szerzett élményeiről elsőként számolt be az SZTE Hírportálon 2020. április 9-én megjelent, „A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa” című interjúban.

 

1973-ban a szegedi JATE hallgatójaként kezdhette meg egyetemi tanulmányait Karikó Katalin.

 

„A szegedi egyetemen töltött 5 év az életem legboldogabb időszaka volt” – nyilatkozta az SZTE Hírportálnak adott interjúban. Itt írtuk meg először azt is a korabeli Szegedi Egyetem című lap újságcikkei nyomán, hogy a JATE Természettudományi Kar biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a Népköztársasági Ösztöndíj három tanévben is segítette. Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között.

 


Az SZBK-ban vált kutatóvá

 

„1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját” – rögzíti az SZTE Szenátusa elé került javaslat.

 

„A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált az élettudományok meghatározó tudományágává világszerte. A kutatóműhely, amelyhez Karikó Katalin csatlakozott doktori tanulmányaival, az akkor felfutóban levő diszciplína világszínvonalát képviselte. Karikó Katalin 1983-ban szerzett egyetemi doktori címet egyetemünkön, majd ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban” – jellemezte a díszdoktori címre méltó pályát prof. dr. Széll Márta. Az SZTE stratégiai rektorhelyettese saját tapasztalata alapján is jól ismeri a biológus kutatói karrier lépcsőfokait.

 

Az SZBK Biofizikai Intézetben szerzett szakmai tapasztalatokkal felvértezve dr. Karikó Katalin 1985-től az Amerikai Egyesült Államokban, Philadelphiában és Washingtonban folytatta a kutatómunkát, ami a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött, annak szerves folytatása volt.

 


Üzenet a sejtnek

 

„Kutatóként elsősorban a ribonukleinsav szerkezetének a tanulmányozására és az RNS módosításában rejlő lehetőségeknek a feltárására fókuszált” – magyarázta prof. dr. Széll Márta.

 

„A biológiai információ üzenethordozójának, az úgynevezett hírvivő – angolul messenger – RNS vagy mRNS vizsgálata dr. Karikó Katalin kutatásainak fő tárgya. A szegedi egyetemről indult kutatónő eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá annak kimutatásához, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérje termeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg.

 

Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a COVID-19 világjárvány idején csúcsosodott ki. A kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, dr. Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott COVID-19 vakcinát” – összegzett a laudáció.

 


Ismét az SZTE közösségének tagja

 

„A Szegedi Tudományegyetem alumnájának, dr. Karikó Katalinnak az életútjában meghatározó szerepet játszott egyetemünkön szerzett képzése. Kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutató számára. Egyetemünk büszke rá, hogy Karikó Katalin pályafutása itt végzett tanulmányaival vette kezdetét, és rendkívüli megtiszteltetés lenne számunkra, ha a Doctor Honoris Causa cím elnyerésével ismét egyetemi közösségünk tagjaként üdvözölhetnénk” – olvasta fel a rektor, prof. dr. Rovó László javaslatára készült előterjesztés záró gondolatait prof. dr. Széll Márta.

 

Az Egyetemi Doktori Tanács 36 igennel egyhangúlag támogatta az SZTE Szenátus elé kerülő javaslatot, ahogy az SZTE Dékáni Kollégium 12 tagja is.

 

– Évfolyamtársam volt és egyetemistaként ugyancsak a Herman Kollégiumban lakott Karikó Kati. Nagyon szép emlékeket őriz az alma materéről – idézte föl személyes emlékeit az SZTE előző rektora. Prof. dr. Szabó Gábor elárulta: prof. dr. Rovó László kérésére beszélt dr. Karikó Katalinnal, aki megtisztelőnek tartja az SZTE Szenátusa elé kerülő előterjesztést.

 

Kiemelkedő jelentőségűnek értékelte prof. dr. Rovó László rektor, hogy az SZTE Szenátus 2021. január 25-i online ülésének résztvevői egyhangúlag támogatták: dr. Karikó Katalin, mint a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora térjen vissza az universitas kötelékébe.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Archív fotók: K. K.



További információk:


A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

 

Dr. Karikó Katalin díszpolgári címet, Dr. Röst Gergely Pro Urbe-díjat, Grecsó Krisztián Szegedért Emlékérmet kap a város napján

 

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

  

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

 

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek