SZTE Info

Kiemelt_Fulop_prof_SZAB_elnok

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

Magyar tudomány kategóriában jelölt a Prima Primissima díjra az akadémikus Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke is, Ádám Veronika farmakológus és Szász Domokos matematikus mellett. A közönség díjra szavazni 2019. december 4-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A példakép állítás a Prima Primissima küldetése. Azokat a kiválóságokat ismerik el, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára – olvasható a 2013 óta az OTP Bank által gondozott és finanszírozott Prima Primissima díjat, is bemutató honlapon.

 

 

Kategória a tudománynak

 

„Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 10 kategóriában 30 díjazottat választanak majd ki. A magas erkölcsi elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink.”


Fulop_prof_SZAB_elnok

 

Kiválóságokat hirdetnek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet kategóriában. Az SZTE professzora, az akadémikus Fülöp Ferenc a Magyar tudomány kategóriában "Prima".

 

Minden kategóriában 3 díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms szavazással dől el. Szavazni 2019. december 4-ig lehet. A Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb.

 

 

Máris Prima díjas az SZTE professzora

 

Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar korábbi dékánja, Széchenyi-díjas professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke a Magyar tudomány kategóriában jelölt, azaz Prima. De a Primissa címért versenyben áll a két másik akadémikussal: Ádám Veronika farmakológussal és Szász Domokos matematikussal.


Fulop_F

 

Hat éven át a Chinoin Gyógyszergyár alkalmazottjaként Fülöp Ferenc megtanulta az ipari szemléletet, a kutatómunka hasznosítási oldalának fontosságát. Több mint 35 szabadalommal rendelkezik.

 

Heterociklusos vegyületek szintéziséhez, az aminosavak és a béta-aminosavak szintéziséhez vonzódik leginkább. Változatos technikákkal készít új vegyületeket.

 

Egyetlen magyarként szerepelt Fülöp Ferenc 2018 októberében a ChemPubSoc Europe legmagasabb rangú, 2015-ben alapított díjával kitüntetettek listáján – adtuk hírül A vegyületeket tervező SZTE-professzor, Fülöp Ferenc akadémikus cikkei is díjazottak című írásunkban.


GYTK_Fulop_F_kituntetes_CPSE

 

Dizájner drogok – kiemelkedő veszélyek címmel Kolozsvárott is tartott előadást. Erről a helyi sajtó, az Erdélyi Napló is beszámolt a Két lábon járó kísérleti alanyok című cikkben. Gyógyszerhatás és sztereokémia címmel tartottam előadást a Szabadegyetem – Szeged XX. szemeszterében. A graduális képzésben Gyógyszerészi kémia és Bevezetés a gyógyszerkutatásba elnevezésű tárgyakat oktatja az SZTE GYTK-n Fülöp Ferenc professzor, akadémikus.

 

Egyébként a Szegedi Tudományegyetem jeles kutatói közül eddig csak a lézerfizikus, egyetemi tanár Bor Zsolt került a jelöltek közé, s lett 2013-ban a Magyar tudomány kategóriában Prima.

 

 

Szavazzon 2019. december 4-ig!

 

„Reméljük, a 15 éves évfordulón az eddigi években megszokottnál is több szavazat dönt majd arról, hogy a jelöltek közül ki lesz a Közönségdíj nyertese. A voksolás résztvevői között idén is sorsolással választjuk ki, hogy ki nyeri az új Mercedes-Benz GLA személygépkocsit, érdemes tehát figyelemmel kísérni a szavazás részleteit, amelyek rövidesen elérhetőek lesznek a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán” – nyilatkozta Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.


A szavazatokat a +36 70 707 7000 számon lehet leadni a jelöltek SMS kódjának beütésével. Egy SMS-ben csak egy jelöltre lehet szavazni.

 

A szavazás időtartama: 2019. október 31. 08.00 – 2019. december 04. 24.00 óra. A 4. sorszámú Magyar Tudomány kategórián belül Fülöp Ferenc kódja: sms 11.


További információk a szavazási szabályzatban találhatók.


SZTEinfo - Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében