Bezár

Hírarchívum

IMG_0909-001

Az SZTE MK legújabb díszpolgára a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Az SZTE MK legújabb díszpolgára a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

2019. július 01.
7 perc

Különleges kitüntetéssel ismeri el az SZTE Mérnöki Kar azon személyiségek munkáját, akik támogatják a szegedi mérnökképzést. Az „SZTE Mérnöki Kar díszpolgára” immár a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Az SZTE MK diplomaosztó ünnepségén köszöntőt mondott – többek között – dr. Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára, majd több kari díj is gazdára talált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén, 2019. június 28-án 82 alap- és mesterszakos hallgató kapta meg a felsőfokú tanulmányai sikeres lezárását tanúsító oklevelet.


IMG_0929

 

 

Egyre népszerűbb a műszaki pálya

 

A 2018-2019. tanév mérlegét is megmutató kari rendezvényt megtisztelte jelenlétével – többek között – dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, az SZTE MK számos vállalati partnerének vezetője, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, prof. dr. Kónya Zoltán, az SZTE dékánjai vagy dékánhelyettesei, az SZTE MK tanári kara, élen dr. Bíró István dékánnal, a végzős hallgatók és családtagjaik.


IMG_0902

 

– A jó mérnök: alkotó ember, független személyiség, a tevékenysége pontosan mérhető és kiszámítható. Közösségi ember is a mérnök, aki az alkotásait másokkal együtt hozza létre. Ezért a mérnöknek a munkatársait átlagon felül meg kell becsülnie, különben az, amit tervezett, sohasem valósul meg – idézte a Kossuth-díjas villamosmérnök, az első digitális számítógépet tervező és üzembe helyező Kozma László véleményét köszöntőjében dr. Latorcai Csaba. Az államtitkár kijelentette: a Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Mérnöki Kar kiváló alapot teremtett arra, hogy az itt végzett diplomások alkotó, közösségi és együttműködésre kész szakemberek legyenek.


Latorcai_Csaba_DGj

 

A műszaki és informatikai képzésekre első helyen jelentkezők száma, a felvételi adatok szerint, 2019-ben meghaladja a 25 ezret. E szakok népszerűségének növekedése másfél-kétszeresen múlja felül a felvételizők számának 4 százalékos bővülését – tudatta az EMMI államtitkára. Az idei felvételi eljárásban a felsőoktatásba bekerülni kívánó 112 ezer fiatal közül minden harmadik a műszaki és informatikai képzések mellett döntött.

 

– Támogatja a kormány, hogy e képzési forma minél több helyen elérhető legyen, így például az SZTE MK szervezésében Békéscsabán – húzta alá dr. Latorcai Csaba. – Ez azért is fontos, mert Magyarország az EU és az OECD legnyitottabb gazdaságú tagja, ide jelentős működő tőke érkezik, a vállalatok innovatív gondolkodást kívánnak, világszínvonalú technológiát telepítenek ide. E gazdasági igényekhez az oktatásnak is fel kell zárkóznia: 2010 óta a felsőoktatásra költött pénz 100 milliárdos nagyságrenddel nőtt – sorolta az EMMI államtitkára, aki vállalkozásra, a helyi értékek kiaknázására buzdította a friss diplomás mérnököket.

 

 

A szegedi mérnökképzés támogatásáért


– Rendszeresen és évtizedek óta kapcsolatban állok a Szegedi Tudományegyetemmel, mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az egykori Élelmiszeripari Főiskolán kezdtem a mérnöki pályát. Számomra fontos volt, hogy ez a kapcsolat akkor is megmaradjon, amikor a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola része lett az integrációval megszülető Szegedi Tudományegyetemnek – jelentette ki dr. Latorcai János, amikor megérkezett az SZTE Mérnöki Kar diplomaosztó ünnepségére, s villáminterjút adott az SZTE hírportálnak.


IMG_0909

 

Dr. Latorcai János tanulmányait az Esztergomi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikumban kezdte, 1971-ben gépészmérnöki diplomát, majd 1976-ban műszaki doktori címet szerzett a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1971-től az SZTE Mérnöki Kar jogelőd intézményének, az Élelmiszeripari Főiskola budapesti karának, később a Budapesti Műszaki Egyetemnek az oktatója volt. Latorcai János elsősorban az élelmiszeripari, illetve a vegyipari gépek tantárgyak gondozását végezte – derült ki az SZTE MK kitüntető cím átadását kísérő laudációból.


IMG_0923


Az SZTE Mérnöki Kar dékánja, dr. Bíró István és az SZTE Kari Tanács a szegedi mérnökképzés támogatása, valamint az SZTE MK és más hazai intézmények közötti kapcsolatok kialakítása és ápolása területén szerzett kiemelkedő érdemeiért „a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar díszpolgára” kari kitüntető címet adományozta dr. Latorcai Jánosnak, aki az ünnepségen felölthette magára az SZTE MK dísztalárját is.

 

 

„Hibázni lehet, de tévedni nem”

 

– Találják meg az életben azt a munkát, amely boldoggá teszi önöket! Mert nem más a mérnöki munka, mint ennek a boldogságnak a keresése – fogalmazott az ifjú diplomás mérnökhöz és a jelenlegi hallgatókhoz fordulva az SZTE MK díszpolgáraként dr. Latorcai János. Köszöntőjében felidézte saját, 54 évvel ezelőtti érzéseit, amikor első diplomája átvette. Emlékezett miskolci professzora szavaira: „a mérnöki pálya a szövetség pályája”. Azóta tapasztalatból tudja: a mérnök egy személyben nem, csak a kollegái támogatásával tud óriásit alkotni. – A jó mérnök 25 – 25 százalék szakmai tudásból és általános intelligenciából, 50 százalék emberségből épül föl – idézte Pattantyús professzor urat, aki az 1932-ben megjelent általános géptan című könyve bevezetőjében írta az életre szóló üzenetet.


BI_LJ_disztalar


Az alaptudományokra épülő egyetemi karok mellett az SZTE Mérnöki Kar szerepének a jelentőségét érzékeltetve kifejtette, hogy a tudományágak fejlődése mögött mindig megtalálni a mérnököket.


– Életük során vigyázzanak a munkájukra, mert a mérnöki munkában tévedni lehet, de hibázni nem – húzta alá szónoklatában az SZTE MK legújabb díszpolgára. – A kezdeti konstrukciós vagy technológiai hiba javítására adott a lehetőség, de az emberi hiba javíthatatlan – magyarázta. – Sose felejtsék el, hogy honnan jöttek! Soha ne felejtsék el magyarságukat, szeretteiket, családjukat, mert csak biztos családi háttér mellett lehet zavartalanul fejlődni – kívánt egy életre szóló, sikeres mérnöki pályát a friss diplomásoknak.

 

 

Jegyzetek az alaptételekről

 

A tanítási láncot mindig sikerült bővítenie, hiszen oktatója volt a miskolci műszaki egyetemnek is dr. Latorcai János.

 

– Számos olyan jegyzetet írtam, amelyet a mai napig használnak a szegedi mérnökhallgatók is – osztotta meg örömét kérdésünkre válaszolva a gépészmérnök, aki szakmai együttműködésben dolgozott az SZTE MK és jogelőd intézménye több munkatársával is. A gépészmérnökök alapvető tantárgya, a mechanika. E témakörben és az élelmiszer mérnökök számára fontos vegyipari gépészetről írt jegyzetet. – A mechanika és a gépészet alaptételei változatlanok – fogalmazott. Az együttműködésre példaként említette, hogy több alkalommal elnökként vett részt az SZTE MK záróvizsgáin. Így is támogatta és figyelemmel kísérte az SZTE MK alap- és mesterszakos élelmiszermérnök képzését. – Három egyetemen is részt veszek az államvizsgákon – tette hozzá dr. Latorcai János, aki az Országgyűlés alelnökeként is fontosnak tartja, hogy kapcsolatban maradjon a felsőoktatással és a mérnök szakmával.


IMG_0933

 

– Várható volt és indokolt, hogy a mérnöki képzés reflektorfénybe került, mert az ipar és a mezőgazdaság fejlődésével mindig nagy szükség van mérnökökre. Ráadásul vákuum is kialakult, hiszen a magyar mérnökök közül sokan külföldre mentek. Így aztán sok és kiváló mérnökre van szükség – vélekedett választott szakmája népszerűségéről.


BI_es_Latorcai_Janos_diszpolgarj

 

A szegedi felsőoktatási integráció eredményét elismerve azt mondta: az universitashoz hozzátartozik, hogy a tudományágakhoz kapcsolódó képzések széles skáláját biztosítsa egy tudományegyetem.

 

Miért érdemes mérnöknek tanulni a Szegedi Tudományegyetemen? – kérdezett vissza. – Azért, mert a hazai felsőoktatási intézmények műszaki képzésein kiváló tanároktól és modern tananyag alapján tanulhatnak a fiatalok. Így minden feltétel adott, hogy egy ifjú jó mérnökké váljon. Az élet úgyis megköveteli a folyamatos továbbképzést: a diploma birtokában is lépést kell tartani a tudomány, a szűkebb szakterület fejlődésével.


LJ_disztalarbanj

 

Az „SZTE Mérnöki Kar Díszpolgára” címet elnyert dr. Latorcai János szerint minden olyan kitüntetés fontos, amely a végzettség és az életpálya, a szakmai és emberi eredmények elismerése. E gondolatra rímelt, hogy az SZTE MK diplomaosztó ünnepsége dékáni dicséretek, dékáni elismerő oklevelek, „kiváló tehetséggondozó” és „kiváló együttműködő partner” kitüntető cím, Egyéni Scriptor díj és több vállalati ösztöndíj átadásával zárult.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna, Dani Géza

A fenti összeállítás szerkesztett változata megjelent a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Alma Mater Magazin 2019-2020. évi 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin aloldaláról, vagy lapozgatható formában itt is.

Latorcai_Janos

További cikkek az Alma Mater Magazin 2019-2020. /1. számából:


Generációk elismerése az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén

A jövő a kreativitás - interjú Hajnal Dániel filmvágóval

„I am Soyuz” Lili: „Mindenhol otthon érzem magam”

Alumni Uni – Tudásműhely: Újratervezés

Világhírű IT-s cégeknél az SZTE TTIK egykori hallgatója

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

Vámbéry nyomdokain járt, környezeti katasztrófa veszélyéről szól az SZTE geográfusa

Identitások fogságában – Radnóti Miklósra emlékezünk

Pro és kontra: A modernizált Bánk bánról

Rendhagyó Kávészünet az SZTE őszi fesztiváljának buliszínpadán

Az SZTE „Vers délben” programsorozatáról a magyar költészet napja alkalmából

Egyetemi kurzus a civil önkéntesség

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

Két szegedi tanár is megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek