Bezár

Hírarchívum

2022. Október

1 2 3 

_DSC7028

2022. október 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium együttműködésének legfőbb célja, hogy lehetőségeket biztosítson a tudás kiaknázására Gyulán azoknak a helyi fiataloknak, akik a szegedi egyetemen szereztek vagy szereznek a közeljövőben oklevelet, diplomát.

szenatusvalasztas

2022. október 04.
1 perc

Október 5-én 15 óráig jelölhetnek tagokat a Szegedi Tudományegyetem polgárai a Szenátusba. A jelölések több egyetemi helyszínen is leadhatóak.

IMG_9270

2022. október 04.
1 perc

2022-ben is több ezren voltak kíváncsiak a Kutatók Éjszakájára, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem 500 oktatója csaknem 400 programmal csatlakozott. Az esemény legfontosabb célja idén is az volt, hogy a kutatók sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

cover

2022. október 04.
5 perc

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Csendes Tiborral, programtervező matematikussal, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk.

ehny

2022. október 04.
2 perc

Nagyszerű teljesítményt nyújtva, a 2. helyen ért célba a Szegedi Tudományegyetem hajója a fővárosban rendezett Dunai Regattán. Az SZTE hallgatói összesen kilenc egyetem képviselői közül végeztek a dobogón.  A nyolc magyar egyetemi egység mellett a Belgrad University is indított egy csapatot.

IMG_0587

2022. október 04.
2 perc

A fiziológiai és orvosi Nobel díjjal elismert svéd Svante Pääbo, több évtizedes kutatásai során arra kereste a választ, hogy a mai embert, a Homo sapienst mi különbözteti meg a többi emberfélétől, például a vele sokáig együtt élő neandervölgyi embertől. Kutatásai során olyan módszereket fejlesztett ki, amellyel ősi csontleletekből az örökítő anyagra, a DNS-re vonatkozó adatok gyűjthetők. Ezt az eljárást használják a Szegedi Tudományegyetem kutatói is – ismertette a 2022. október 3-ai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

310151927_5851763581557577_2879953876915264940_n

2022. október 03.
4 perc

Egy tábla csokoládéért is harcba szállt volna, a pénz ugyanis soha, egyetlen egy vetélkedőben sem érdekelte, a kihívások viszont annál inkább – talán ennek köszönhető, hogy a döntőig menetelt a nagysikerű, Géniusz néven futó kvízműsorban Prof. Dr. Kovács Attila, az SZTE SZAOK oktatója, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, azaz a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának reumatológusa.

cover

2022. október 04.
3 perc

Félévről félévre népszerűbb a Tanítsunk Magyarországért (TM) mentorprogram a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a régió általános iskolái körében: több intézményben alig várják a gyerekek, hogy a következő évfolyamban őket is mentorálják az erre felkészült egyetemisták. A szegedi TM program harmadik féléve ismét egy három napos táborral indult, amely a hallgatók felkészülését segítette.

1_cover
2022. október 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már ötödik alkalommal rendezte meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a nagy sikerű országos gyerekemelési rekordkísérletet. Izgalmas programokkal vártak minden érdeklődőt 2022. szeptember 24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Rendezvényközpontban.

cover_MKN

2022. október 03.
3 perc

Hatodik éve rendezi meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara legnagyobb rendezvényét, a Magyar Könyvkiadók Napját. Az esemény lényege, hogy helyet biztosítanak az irodalom neves alakjainak arra, hogy bemutathassák új köteteiket, találkozhassanak a szegedi közönséggel, és hogy egyben a résztvevőkhöz is közelebb hozzák a hazai irodalmi szcénát. A programok idén október 5-6-án lesznek – napközben a BTK főépületében, esténként pedig a kar irodalmi tematikájú kávézójában, a Café Radnótiban kapnak majd helyet. A belépés díjtalan.

Kariko_Katalin_Lasker_dij

2022. október 01.
3 perc

Kiküldött tudósítóink jelentik:

A győzelem istennőjét, Nikét mintázó szobrocska ékesíti a Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két világhírű kutatója.

Topos_Annabella_foto

2022. szeptember 30.
3 perc

Topos Annabella, az SZTE BTK másodéves angol-magyar szakos hallgatója első helyen végzett az Egyetemi Élményesszé pályázaton, egyetemielmenyessze.exe című szövegével. A Dunántúlról, Szegedre költözött bölcsészhallgatót a nyertes pályaműről, az írásról és az egyetemi életérzés valóságáról kérdeztük.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek