SZTE Info

A szegedi egyetem tanszékvezetője is énekel a Dóm téren

Átalakul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja – jelentette be az új menedzsment a 2013. április 18-i sajtótájékoztatón. A Porgy és Bess, illetve Az operaház fantomja mellett újítás az is, hogy a szegedi egyetem tanszékvezetője is énekel a csillagtetős Dóm téri színpadon. Újszegeden orvostanhallgatók zenélnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

herczeg_harangozoA két szegedi születésű szopráncsillag Temesi Mária (a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara tanszékvezető tanára) és Tokody Ilona is fellép a két nagy operakomponista – Verdi és Wagner – bicentenáriuma alkalmából szervezett, július 31-re tett ajándékkoncerten. Vagyis a Verdi-Wagner Operagála beékelődik az Ajándékkoncert műsorába. Az eredeti gála helyett július 13-án a Madách Színház vendégjátékát, Az operaház fantomját nézheti meg a közönség – jelentette be Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2013. április 1-jén posztját elfoglaló új igazgatója elmondta: az augusztus 9-re és 10-re meghirdetett Kung-fu legenda című táncprodukciót New York-i turnéprodukció váltja: Gershwintől a Porgy és Bess. A változások „eredményeként” két produkcióból három lett.

 

A Dóm téri programban nincs több változás. Vagyis a Leányvásár című Jacobi-operettet, az Elfújta a szél című Presgurvic-musicalt és az István, a királyt is változatlan időpontokban és szereposztással láthatja a publikum.

 

Az új igazgató bemutatta az SZSZJ új igazgatóhelyettesét, Egri Gábort, aki kijelentette: a változások miatt rugalmasabban kezelik majd a belépőkkel kapcsolatos kéréseket. Részletes információ: www.szegediszabadteri.hu

 

Az újszegedi színpadon Balázs Péter szolnoki színidirektor jutalomjátéka: rendezésében és főszereplésével játsszák július 19-én és 20-án az Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékot. Július 26-án muzsikáló orvostanhallgatók előadásában a Carmina Buranának tapsolhatunk. 28-án a hagyományos Szegedixie gála zárja az újszegedi programot.

 

További részletek: a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóközleményében és program ismertetőjében.


Szüle-Harmath-Walter: Egy bolond százat csinál - szereposztás

Andrew Lloyd Webber: Az Operaház fantomja - szereposztás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.