Bezár

Hírarchívum

Nyito_j__Loffler_Zsuzsanna_meseiro_IMG_9577

Varázslatos ismeretterjesztés, nem csak gyerekeknek – könyvünnep Löffler Zsuzsanna meseíróval

Varázslatos ismeretterjesztés, nem csak gyerekeknek – könyvünnep Löffler Zsuzsanna meseíróval

2023. június 26.
5 perc

Megrögzött olvasóból lett (mese)író Löffler Zsuzsanna régész, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az elvarázsolt testvérek-sorozat első két és további három részéről, A napsugaras ház rejtélye című meseregényről, no meg íróvá válásáról árult el titkokat a szerző, akit Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros kérdezett a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi rendezvényén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Könyvtárhoz hasonló házban nőtt fel Löffler Zsuzsanna. A könyvek, az olvasás öröme – irodalom tanár édesanyjának is köszönhetően – a gyerekkorától kísérik az életét. Az írás ötlete korán megfogalmazódott benne, ám a szövegalkotáshoz nem érzett magában kellő közlésvágyat és tehetséget. Maga a régészet gyerekkora óta érdekli, de nem volt elkötelezettebb, mint általában a gyerekek, akiket érdekelnek a régmúlt emlékei.

Loffler_Zsuzsanna_IMG_9575 A meseíró Löffler Zsuzsanna élettörténetének érdekes epizódjaira is fény derült Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáris kérdései nyomán

Az elvarázsol testvérek

– Önlétrajzi ihletésű minden történet. Még egy mese is – állította Löffler Zsuzsanna, aki a saját három gyermekét Az elvarázsolt testvérek mese-sorozat hőseivé tette. – A gyerekeimnek rengeteget meséltem. Ezeket a történeteket nem írtam le, de a kislányom, Édua, aki nagyon fogékony az irodalomra, az óvodában újra előadta ezeket a verseket, gyerekdalokat, történeteket. Ezek után kérték az óvónők, hogy írjam le ezeket a dalokat és meséket.

Loffler_Zsuzsanna_IMG_9578

Gyermekei mesemondójából lett meseíró Löffler Zsuzsanna régész-muzeológus

A háttér történet, ami a versikéket összefogja kinőtte magát egy meseregénnyé. Az első, Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című kötetből végül kimaradtak a dalok. Egy évvel később megszületett a második rész, Az elvarázsolt testvérek és a Karom hegy titka... Löffler Zsuzsanna gyerekversei viszont máig kiadásra várnak.

– A szegedi vadasparkban indul a mese-sorozat… A vadaspark állatairól találós kérdéseket is kitaláltam – árulta el a mesefolyamíró. – Amikor nem írok, nincsenek is ötleteim. De ha belekezdek, akkor a szereplőim szinte maguktól megírják magukat és a történetüket. Írás közben jön meg az ihlet.

A három testvér – Dénes, Mátyás és Édua – Bonifác varázsló segítségével izgalmas kalandokat él meg. A mesék világában sárkányokkal találkoznak, sokféle próbát kell kiállniuk, furfangos kérdésekre kell válaszolniuk. Ebben a kötetben Rezedát, a jó boszorkányt elrabolják… Arra is fény derül, hogy Bonifác nem véletlenül szólította meg, választotta ki a három gyereket a történet elején…

Ferj_es_meseiro_felesege_IMG_9580 Löffler Zsuzsanna szerint még a mese is önéletrajzi ihletettségű szöveg, ezért nem csoda, hogy az egyik története hősét a férjéről mintázta

Beszélő nevek

– A negyedik kötettel is elkészültem. De néhány hét múlva újra el szeretném olvasni, hogy kiderüljenek a szöveg és a szerkezet hibái. Nekem ez a munkamódszerem – mesélte a meseíró. Elárulta: a férje is megjelenik a történetben mint „a” Macska.

Az ötödik rész még csak az író gondolataiban fogalmazódik. Az már biztos, hogy a gyerekek igazi mesehőssé válnak…

– Rengeteg felkérést kaptam olyan gyerekektől, akik az újabb meséim hősei szeretnének lenni! – mondta nevetve. – Anyukám is többször elmondta: szeretné, ha a húgom gyerekeit, vagyis az unokatestvéreket is beleírnám a meséimbe.

Kozepen_a_meseiro_Loffler_Zsuzsanna_IMG_9583

Löffler Zsuzsanna lelkes olvasóinak táborába tartoznak a gyerekek mellett a szülők is. Például az SZTE NKI Alma Mater Iroda munkatársa, Gerháth Györgyi is ezért kért közös fotót kedves meseírójától, Löffler Zsuzsannától és az író mesehőssé lett férjétől

A mesevilág ismerős. Ott komfortosan érzi magát Löffler Zsuzsanna. A gyerekek szeretik a stílusát. Ő pedig szereti a gyerekeket.

– A mesehősök neve „beszél”. Az első kisördög Ramazuri, a harmadik Csetepaté lesz. A készülő kötetben a vízimanók Locspocs és Fröccs néven lépnek majd elénk – hallottuk.

 Meseiro_es_kerdezoje_IMG_9571

Ismeretterjesztés a vármegyéről

Kincskeresés száz oldalon, meseszerű regény műfajban Csongrád-Csanád vármegyéről. Dióhéjban ez a lényege A napsugaras ház rejtélye című, a területi önkormányzat fölkérésre készült „identitásnövelő” kiadványnak.

– „Írjon egy mesekönyvet, ami Csongrád-Csanád vármegye történetéről szól!” Ennyi volt a felkérés. Épp egy ásatást vezettem, vagyis nagyon sok időt kellett terepen töltenem. Így aztán éjszaka és a hétvégén írtam a regényt. Mert nem egy lebutított töri könyvet, hanem egy olyan regényt akartam írni, ami játszva tanítja a történelmet. Örülök a friss felkérésnek, hogy folytathatom a vármegye mesés bemutatását!

Loffler_Zsuzsanna_eddigi_3_kotetete

Löffler Zsuzsanna mesefolyamának eddigi három kötete. Fotó forrás: a szerző közösségi oldala

Régészként érdekes helyekre jut el Löffler Zsuzsanna. Például altemplomba, ami akár egy krimi helyszíne is lehet.

– Felnőtteknek is írok. Novellákat. Ezeket a barátaimnak mutattam meg. A kisregényem pedig még csak félig készült el. A terveim között szerepel egy krimi is, aminek a sztorija bizonyos, hogy kapcsolódik a szakmámhoz, a régészethez, a helyszín a munkahelyemhez, a múzeumhoz – fedte fel írói jövőképét Löffler Zsuzsanna.

Szöveg és kép: Újszászi Ilona

Löffler Zsuzsannáról korábban írtuk:

Heti könyvajánló - Löffler Zsuzsanna: A napsugaras ház rejtélye

A PADBÓL A VARÁZSLATOS SOROK MÖGÉ

*

A 94. Ünnepi Könyvhét programjairól írtuk:

Összegzés a 94. Ünnepi Könyvhétről – a szegedi főszervező, a Somogyi-könyvtár szemszögéből

A rózsa bűvöletében – Géczi János legújabb verskötetének olvasatai

A (mű)fordítás színe és visszája – A Tömörkény gimi rendhagyó tanóráján Nagy Gergely ajánlott olvasmányokat Salingertől kezdve Rowlingon át Handlerig

A szegedi egyetemen járt „A Fiú” – Kontra Ferenc novellafüzére könyvünnepi ajándék

Az SZTE alumnus könyvszerzői, műfordítói és bloggerei az olvasókért – beindult a 94. Ünnepi Könyvhét

Az SZTE a 94. Ünnepi Könyvhéten: a kreatív írás és a műfordítás szépségeitől az olvasás gyönyörűségéig

A Módszertani Közlemények különszámának bemutatója a 94. Ünnepi Könyvhéten! - Galériával

94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Szegeden - Az SZTE BTK-hoz kapcsolódó programok

Mesekönyvet írtak a szegedi Gyermekintenzív Osztályról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek