Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko-kiallitason_Szabo_Gabor_szulei_20230316

Az SZTE vándorkiállítása Karikó Katalin iskolavárosába, Kisújszállásra költözött

Az SZTE vándorkiállítása Karikó Katalin iskolavárosába, Kisújszállásra költözött

2023. március 20.
5 perc

Március 30-ig tekinthető meg a Szegedi Tudományegyetem „Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című vándorkiállítás a kisújszállási Vigadó Kulturális Központban. Az SZTE Karikó-gyűjteményének értékes dokumentumai mellett a világhírű kutató legérdekesebb kitüntetéseit fotók mutatják be. A tárlatmegnyitó ünnepségen megjelent – többek között – Karikó Katalin legendás biológia-tanára, néhány családtagja és az mRNS-kutató sok-sok tisztelője.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A szintetikus mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató, Dr. Karikó Katalin Kisújszállásról indult, a Szegedi Tudományegyetemen vált biológussá és biokémikus doktorrá. A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott modern vakcinák fejlesztésében kulcsszerepű tudóst az elmúlt két évben több rangos európai és amerikai egyetem díszdoktorrá, valamint több tudományos akadémia taggá választotta. Karikó Katalint a tudós nő ikonikus alakjaként tiszteli a világ” – olvasható a kisújszállási Vigadó Kulturális Központban, a „Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című vándorkiállítás ismertetőjében.

Kariko-kiallitas_tarolo_1_20230316_j

Karikó Katalin, az egykori kisújszállási diák iskolai relikviái, az SZTE Karikó-gyűjteményének értékes darabjaiként kerültek vissza az SZTE vándorkiállításával az alföldi kisvárosba. Fotó: Szepesi Jenő

– Büszkeség tölt el mindenkit Kisújszálláson, ha Dr. Karikó Katalin neve elhangzik. Az egykori kisújszállási diák, a jelenlegi kiállításon bemutatott díjak tulajdonosának életútja annak igazolása, hogy: az állhatatos, kitartó és lemondásokkal is járó munka, ha tehetséggel párosul, akkor egy alföldi kisváros – másoknak talán nem sokat mondó Marjalaki nevű utcájának – szerény hajlékából indulva is elrepíthet a tudományos világhír felé. Üzenet ez a ma középiskolásainak, de mindenki másnak is, aki hisz a jól végzett munka sikerében – jelentette ki Tóth József, a világhírű biokémikus alma materének, a Móricz Zsigmond Református Kollégiumnak az igazgatója, az SZTE vándorkiállítása kisújszállási megnyitó ünnepségének a házigazdája.

Kariko-kiallitas_tarolo_12_20230316_j

Kisújszálláson egymás mellé került a két a Jermy Gusztáv-díj: a helyi gimnázium egykori kitüntetését először a tehetséges diák, Karikó Katalin, majd az iskola biológia szakkörével levelező tudós, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert kapta meg. Fotó: Szepesi Jenő

„A Karikó Katalin elismerései, a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállításnak első alkalommal a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2022 decemberében. A SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének részleteiből és az SZTE NKI munkatársa, Sahin-Tóth István fotóiból, valamint az ezeket bemutató szövegek szerzője, Újszászi Ilona cikkeiből összeállított tárlat vándorkiállításként járja az országot.

Kariko-kialitason_3j_Kariko_Zsuzsa_Ujszaszi_Ilona_Sahin-Toth_Istvan_20230316

Karikó Zsuzsanna, Dr. Karikó Katalin nővére (balról) máig kapcsolatban áll a testvérpár kisújszállási alma materével. Fotó: Szepesi Jenő

– Nagy öröm számunkra, hogy Szeged után az általános és középiskolai tanulmányok színhelyére, Kisújszállásra érkezett a kiállítás – hangsúlyozta Tóth József.

Hangulat színező elemként a tárlatnyitón megjelentek együtt nézték meg az SZTE-vándorkiállítás szegedi nyitányán, Karikó Katalin jelenlétében készült rövid videót, illetve Sahin-Tóth István tűéles és gyönyörű műtárgyfotói közül azokat a képeket, amelyek nem fértek el a kiállítási térben.

Kariko-kiallitason_Toth_Albert_Toth_Jozsef_Kariko_Zsuzsanna_20230316_j

Dr. Karikó Katalin egykori gimnáziumi biológia-tanára, Dr. Tóth Albert idézte föl tehetséges tanítványával kapcsolatos emlékeit. Fotó: Szepesi Jenő

– A Karikó családdal való kapcsolatom régebbre nyúlik vissza, mint ahogy Karikó Kati a diákom lett. Édesapja a családunk hentese volt. Jól ismertem az egész, dolgos családot. A maradandóság értéktárába költözik a Karikó-család öröksége – hangsúlyozta dr. Tóth Albert. A mára világhírűvé lett kutató egykori biológia és földrajz szakos tanára, annak idején, Kisújszállást követően Szegeden és Philadelphiában is meglátogatta tanítványát.

A kiindulópont – Tóth Albert szerint – 1969. február 19., amikor akkori 8. osztályos diákként lépett be először a Móricz gimnáziumba – egy kétoldalas dolgozattal. E dokumentum felmutatása után arról is mesélt, hogy az iskola biológia szakkörösei miként leveleztek a kor világhírű magyar kutatói közül Szent-Györgyi Alberttel és Selye Jánossal. Mindketten „hálás köszönettel” vették a kezdeményezést –idézett a fél évszázados levelekből a nyugalmazott tanár.

– Harmadéves egyetemistaként segítette a hortobágyi táborunkat Karikó Kati. Biciklivel karikázott oda hozzánk – idézett föl egy további emléket, ami újabb adalékot szolgáltat az mRNS-kutatóként világszerte ismertté lett tudós egyéniségéhez. Ez a történet az agyonbonyolított világunkban az egyszerűség fontosságára ugyanúgy fölhívja a figyelmet, mint Petőfi Sándor Úti levelek című írásának a Hortobágyról szóló sorai: „… Mily egyszerű a puszta és mégis mily fönséges! de lehet-e fönséges, a mi nem egyszerű?”

Kariko-kiallitason_Kariko_csalad_es_Szabo_csalad_20230316_j

A Karikó-család néhány tagja és Dr. Karikó Katalin mainzi munkatársa, a kisújszállási Szabó Gábor szülei (jobbról) is részt vettek a kisújszállási tárlatnyitó ünnepségen. Fotó: Szepesi Jenő

A Karikó-család képviseletében Dr. Karikó Katalin nővére, Karikó Zsuzsanna köszöntötte a kiállítás megnyitó résztvevőit. Kiderült: Karikó Zsuzsanna is a Móricz gimnázium egykori tanulója, s a jelenlegi intézmény „Gyermekeink Műveltségéért Alapítvány” könyvelési feladatait is ellátva fontos szerepet játszik volt iskolájuk mai életében is.

Az SZTE a kisújszállási Móricz gimnázium biológia szaktanterme számára fotókat adományozott Dr. Karikó Katalinról és díjairól. A fényképeket Sahin-Tóth István, az SZTE vándorkiállításának fotóit készítő alkotó adta át a kisújszálási gimnázium igzagatójának, Tóth Józsefnek.

Kariko-kiallitason_Ujszaszi_es_Sahin-Toth_20230316_j

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai, Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István az SZTE vándorkiállításának kisújszállási megnyitóján. Fotó: Szepesi Jenő
 
A Szegedi Tudományegyetem vándorkiállítása a kisújszállási Vigadó Kulturális Központ emeleti terében bemutatja az utat: 50 éve hogyan nyerte el első kitüntetését, a Jermy Gusztáv-díjat az érettségi előtt álló Karikó Katalin, aki tavaly megkapta iskolavárosa civiljeitől a „Kati, szeretünk!”-díjat.

Kariko-kiallitas_terem_1_Kisujszallason_20230316_j

A kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium egykori tanulója, a Szegedi Tudományegyetem alumnája diákkorához kötődő dokumentumok és tárgyak kaptak helyet az üvegszekrényekben. A Philadelphiában élő világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül a legérdekesebbeket mutatja be a falra került több mint harminc sajtó- és műtárgyfotó.

Kariko-kiallitas_nezok_20230316_j

A „Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című fotó- és dokumentumtárlat az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektje. Kisújszállás után – többek között – Salgótarján és Budapest várja a Karikó-tárlatot, amely a tudomány eddig nem ismert világába enged bepillantást.

SZTEinfo

Fotók: Szepesi Jenő

További fényképek a kisújszállási rendezvényről itt.

A borítóképen: az SZTE Karikó Katalin elismeréseit bemutató vándorkiállítás a híres kutató egészalakos portréja mellett fényképezkedtek Szabó Gábor szülei

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek