Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_atveszi_Prince_Mahidol_Award_Maha_Chakri_Sirindhorn_hercegnotol

Karikó Katalin és két kutatótársa átvette Bangkokban a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat

Karikó Katalin és két kutatótársa átvette Bangkokban a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat

2022. január 27.
4 perc

Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” az elismerést. A 2022. január 27-i ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az igazi siker nem a tanulásban rejlik, hanem az emberiség javára való alkalmazásban” – idézi H. R. H. Mahidol Songkla hercege gondolatát a thaiföldi kitüntetést bemutató honlap. Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést 2022. január 27-én vette át Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, valamint az amerikai University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis professzor.

 2021._es_2020._evi_kituntetettek_Prince_Mahidol_Award_Foundation_j

Mahidol herceg tisztelete

A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre „Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg” születésének 100. évfordulója alkalmából.

Herceg_portre_Prince_Mahidol_Award_Foundation

Az alapítvány honlapján is elérhető képes összeállításból kitűnik: Európához is kötődik Mahidol herceg életútja.

Mahidol_herceg_a_modern_orvostudomany_thaifoldi_megteremtoje

Prince Mahidol Award Alapítvány fővédnöke Ő Királyi Felsége Maha Chakri Sirindhorn hercegnő.

Maha_Chakri_Sirindhorn_hercegno

A Mahidol Herceg Díj történetének a bemutatójával kezdődött a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjeit köszöntő ceremónia.

Prasit_Watanapa_professzor_Prince_Mahidol_Award_Foundation

Kisfilm illusztrálta, hogy milyen körülmények között végzik kutatómunkájukat az elismert tudósok. A Prince Mahidol Award Alapítvány elnöke, Prasit Watanapa professzor ismertette a díjazottak tudományos eredményeit.

Karikó és Weissman mRNS-e, Cullis lipidje

Hangsúlyt kapott, hogy Karikó Katalin professzor PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen szerezte.

KK_Prince_Mahidol_Award_Foundation

A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott: „egymás mellett dolgoztak az mRNS technológia és annak orvosi alkalmazása fejlesztésén”. 2005-ben „fedezték fel, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez fontos lépés volt az mRNS technológia hasznosításában”.

DW_KK_Prince_Mahidol_Award_Foundation

A lipid nanorészecskék orvosi alkalmazásának úttörője, Cullis professzor által kidolgozott módszert sikerrel alkalmazták az mRNS vakcinák szállítási rendszerének a kifejlesztésére.

2021._evi_kituntett_PC_DW_KK_Prince_Mahidol_Award_Foundation

A három kutatónak köszönhetően gyorsan kifejleszthetővé és elérhetővé váltak a COVID-19 pandémia idején az mRNS-alapú oltóanyagok, amelyek milliók életét mentették meg és a világjárvány leküzdésének fontos eszközévé váltak. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg.

Tudósok a trónteremben

A bangkoki Chakri Maha Prasat palota díszes tróntermében „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő” adta át a 2020. és 2021. évi Mahidol Herceg Díjakat, majd beszédet mondott.

Tronterem_dijatado_elott_Prince_Mahidol_Award_Foundation

A Mahidol Herceg Díjra 2020-ban a világ 18 országából 44 jelölés érkezett. Végül az orvostudomány területének kitüntetését Valentin Fuster orifesszor (USA), míg a közegészségügy kategóriáét Bernard Pécoul, (Franciaország) kapta.

Ceremonia_Prince_Mahidol_Award_Foundation_j

A 2021. évi Prince Mahidol Award elismerésre 35 országból 86 jelölés érkezett. Az orvostudomány kategória díját kapta meg Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora, valamint Drew Weissman professzor (USA) és Pieter Cullis professzor (Kanada).

2021-Kariko

A Thai Királyi Család által alapított Prince Mahidol Award egy-egy éremmel, oklevéllel és 100.000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.

Prince_Mahidol_Award_kituntetesek

A ceremóniát követően „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő” magán meghallgatáson fogadta a díjazottakat és kísérőiket a Sommut Dhevaraj Uppabat Hallban.

2022-talk

Interjús vallomások

A Prince Mahidol Award ceremóniát követő tévés interjúban Karikó Katalin elmondta: Thaiföldön nagyon jól érezte magát, nagyszerű tapasztalatokat szerzett. Járt például a Prince Mahidol múzeumban és egy helyi kórházban. Így megismerhette a modern orvostudomány és a thaiföldi közegészségügy atyjának számító herceg életútját. Hangsúlyozta: örül, hogy az mRNS-technológia még az életében hasznosítható lett és egy világjárvány leküzdésében is segítséget nyújt, oltóanyag formájában. Reméli, hogy a hírvivő RNS és a kidolgozott módszer alapján új gyógyszereket lehet fejleszteni, amelyeket sok új területen fel tudnak majd használni.

 PC_DW_KK_Prince_Mahidol_Award_Foundation_interju_j

„Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, amelyről már hallottam, de sose gondoltam volna, hogy elnyerem” – hangsúlyozta Drew Weissman. Elmondta, hogy 25 éve, amikor bekapcsolódott Karikó Katalin mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájába, már tudta: ez egy olyan technológia, amely egyszer a jövőben nagyon fontos szerepet kap az egészségügyben. Pályafutása csúcsának tartja azt, hogy ki tudták fejleszteni ezt a COVID-19 járvány megfékezésére hivatott mRNS vakcinát.

Az mRNS-alapú oltóanyagot Thaiföldön is gyártani fogják és megkapják majd a környező országokban élők.

Prince_Mahidol_Award_Foundation_magan_kihallgatason

Mahidol herceg életútja, a tiszteletére alapított díjat elnyert személyek dicsőségtáblája magával ragadta Pieter Cullis képzeletét. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy velük egy lapon lesz említhető. Kiemelte: a jelenben nagyon ünneplik az mRS-vakcina sikerét, azonban az addig vezető út nehéz volt. Sokféle módszert kipróbáltak, s a kutatók közötti együttműködésnek köszönhetően jöttek rá, hogy az általa fejlesztett nano-részecskék és a mRNS technológia nagyon jól használható oltóanyagok kifejlesztéséhez.

A tudósok hangsúlyozták: a laboratóriumban dolgozva nem gondolták, hogy ilyen hatása lesz a kutatómunkájuk eredményeinek.

Interju_Prince_Mahidol_Award_Foundation

A Prince Mahidol Award ceremónia körüli napokban konferencián és egyéb, tudománynépszerűsítő programokon vettek részt a kitüntetettek.

2022-all2564

SZTEinfo – Sz. E. S., Ú. I.

Fotók: Prince Mahidol Award Alapítvány

Korábban (2021. november 15-én) írtuk:

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek