Bezár

Hírarchívum

Nyito_TIME100_FZs_BG_KK_gettyimages

Karikó Katalin New Yorkban: orvosi szimpóziumon, Time100 gálán, díjátadókon

Karikó Katalin New Yorkban: orvosi szimpóziumon, Time100 gálán, díjátadókon

2022. június 11.
7 perc

Bill Gates is együtt fényképezkedett Karikó Katalinnal, aki 2022. június 7. és 9. között New Yorkban két előadást tartott, átvett két kitüntetést, magára öltötte a Rockefeller Egyetem díszdoktori palástját és tucatnyi interjút adott. A Time100 gálán is ünnepelték az mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó tudóst, a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az mRNS-technológia megváltoztatta az orvostudomány gyakorlatát. Ez a globális egészségügyet érintő jelentős fordulat nem következhetett volna be a Szegedi Tudományegyetemről indult biokémikus, Karikó Katalin kitartó és eredményes kutatómunkája nélkül.

 Kariko_Katalint_fotozzak_Time100_galan_IMG_7938

ROSS-DÍJ A SZIMPÓZIUMON

Közel negyven éve foglalkozik a csodálatos hírvivő RNS-molekulával dr. Karikó Katalin. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban megismert téma kibontásához szükséges akadémiai támogatásért keményen küzdött amerikai munkahelyein. Csatlakozott hozzá a Pennsylvaniai Egyetemen dr. Drew Weissman. Közösen juttatták el az mRNS-technológiát arra a szintre, ami alkalmassá tette a platformot a Covid-19 pandémia megállítására használt vakcinák kifejlesztéséig.

SUMMARY_-_2022_Ross_Prize_Symposium_j

„Dr. Karikó és Dr. Weissman fontos alapkutatásai egy több évtizedes, akadályokat és szkepticizmust leküzdő együttműködésen alapulnak. Kitartásuk és innovációjuk nemcsak a Covid-19 világjárvány kritikus vakcináihoz vezetett, hanem ígéretes az egyetemes koronavírus vakcina, valamint más fertőző és krónikus betegségek” terápiás megoldásai, köztük oltóanyagok kifejlesztésére – olvasható a Ross Prize Symposium beharangozó hírében.

New York állam legnagyobb egészségügyi szolgáltatója a Northwell Health. Ennek a nonprofit integrált egészségügyi hálózatnak a kutatócsoportja a Feinstein Institutes for Medical Research. E Feinstein Orvosi Kutatóintézet kitüntetése a Molekuláris Orvostudományi Ross-díj, amelyet 2022. június 7-én a New York-i Tudományos Akadémia (NYAS) kutatási szimpóziumán vett át dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman.

Ross_Prize_DW_es_KK_IMG_7898

A Szegedi Tudományegyetemről indult, itteni kutatóprofesszor, dr. Karikó Katalin és amerikai kutatótársa a Pennsylvaniai Egyetemen közösen végzett, a Covid-19 elleni védőoltást lehetővé tevő eredményeikért nyerte el a Ross-díjat – adtuk hírül az SZTE Hírportálján is. Ez a kitüntetés is azt ismeri el, hogy az mRNS-t tanulmányozó két kutató megértette: miként lehet hasznosítani a géninformációkat, hogyan lehet új és hatékony oltóanyagokat fejleszteni. A felfedezés jelentőségét a pandémia tette egyértelművé.

D_Wesissman_Kariko_Katalin-_Ross_Prize_20220607_j

„Hihetetlen lehetőségeket rejt az mRNS-technológia” – nyilatkozták több alkalommal is a kutatók. Dr. Karikó Katalin mindig hozzáteszi: az mRNS orvosi terápiás fejlesztésével foglalkozott. Az oltóanyag formájú alkalmazást a Covid-19 pandémia megfékezésére tett erőfeszítés váltotta ki.

Mivel az új típusú koronavírus okozta járványhoz hasonló pandémia kirobbanása a jövőben is várható, a megelőzést is szolgálja az mRNS-technológia további fejlesztése, például a tárolási hőmérséklet emelése. E témaköröket, illetve az mRNS-alapú oltóanyagok alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat is megvitatták a Ross Prize Symposium résztvevői.

KITÜNTETÉS A NŐI KUTATÓNAK

„A sejtekben a fehérjeszintézis templétjeként szolgáló molekula, a hírvivő RNS (mRNS) által közvetített biológiai mechanizmusokra összpontosított” dr. Karikó Katalin, négy évtizeden át. „Célja az volt, hogy a laboratóriumban olyan mRNS-molekulákat hozzon létre, amelyeket a szerzett és genetikai betegségek kezelésére lehetne használni. 1997-ben összefogott Drew Weissmannal, és együtt fejlesztették ki az orvosi felhasználásra alkalmas mRNS-t. Kémiai módosításokat alkalmaztak az idegen mRNS-re adott nemkívánatos immunválaszok mérséklésére, illetve bebizonyították: a lipid nanorészecskékbe zárt módosított mRNS-molekulák hatásos vakcinák lehetnek. Ez a technológia lett az alapja az FDA által jóváhagyott Covid-19 mRNS-vakcináknak, amelyeket a jelenlegi globális járvány leküzdésére használnak. Dr. Karikó úttörő munkája számos előrelépést ösztönzött, megnyitotta az utat a jövőbeli terápiás fejlesztések előtt” – ismertette dióhéjban dr. Karikó Katalin amerikai munkahelyein végzett kutatómunkája lényegét a Rockefeller Egyetem. A méltatás apropóját a Pearl Meister Greengard Prize 2022. június 8-i díjátadó ceremónia adta.

The_Pearl_Meister_Greengard_Prize_video_j

Dr. Karikó a Szegedi Tudományegyetemen kapott diplomát, ahol biokémikus doktori fokozatot szerzett. Kutatásait a szegedi Biológiai Kutatóközpontban, a philadelphiai Temple Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán folytatta, ahol 24 évig dolgozott. 2013-ban csatlakozott a BioNTechez” – zárul a laudáció.

Pearl_Meister_Greengard_Prize_ceremonia_20220608_jj

A 120 éves The Rockefeller University, a világ egyik legrangosabb orvosbiológiai kutatóegyeteme a 2022-es Pearl Meistre Greengard Prize elismerését Karikó Katalin kapja – tettük közzé tavaly ősszel az SZTE Hírportálon.

Pearl_Meister_Greengard_Prize_ceremonia_4_20220608_j

A Pearl Meister Greengard Prize immár 23 kiváló női tudóst állít reflektorfénybe. A The Rockefeller University kiállításon mutatja be, hogy közülük eddig három kutató nyert Nobel-díjat.

 Kiallitason_PMG-Exhibit-2_j

BILL GATES TÁRSASÁGÁBAN A TIME100 GÁLÁN

A Time100 közösség egyik vezetőjeként Karikó Katalin is megjelent 2022. június 8-án este a Lincoln Center díszes színpadán. Televíziós közvetítés tette a korábbiaknál is emlékezetesebbé a 2022-es Time100 gálát. A „TIME100: The World’s Most Influential People” című, az exkluzív eseményről készült filmet június 12-én adja közre az ABC amerikai televízió.

Time100_gettyimages_j

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin” – adtuk hírül 2021 őszén az SZTE Hírportálján. Majd arról írtunk, hogy „Az SZTE-nek reagált először a TIME címlapra Karikó Katalin”.

Kariko_interju_Time100_galan_IMG_7956

Az eddigi kitüntetettek találkoztak a TIME100 legutóbbi listáira választott „legbefolyásosabb személyekkel” és sztárokkal. A beszélgetésekről és a gálaestről készült fotógalériából kiderül, kik kerülnek a legújabb listára.

A Time100 gála résztvevői ovációval fogadták Karikó Katalin rövid bemutatkozó beszédét.

Az SZTE kutatóprofesszora, mint „magyar tudós” beszélt a hírvivő RNS módosításáról, ami az első lépést jelentette a molekula orvosi alkalmazása felé. Elmondta: a laboratóriumban dolgozva soha nem gondolta volna, hogy az mRNS majd vakcinaként válik világszerte ismertté, s részt vesz a Covid-19 elleni világjárvány leküzdésében. A TIME100 gálán is fontosnak tartotta, hogy fölhívja a fiatalok figyelmét a tudományos kutatómunka fontosságára és nagyszerűségére.

A hírességek felismerésére „szakosodott” fotósok, Karikó Katalin mellett a lányát, a Szegeden született Francia Zsuzsannát is örömmel fényképezték. Az édesanyját New Yorkba elkísérő kétszeres olimpiai bajnok, Susan Francia amerikai színekben, az evezős pályán szerzett dicsőséget és hírnevet.

KK_FZs_BG_Time100_gettyimages_j

Bill Gates is fontosnak tartotta, hogy közös fotó készüljön róla és Karikó Katalinról. Az amerikai milliárdos még a Time100 gála előtti személyes találkozójuk előtt hosszú cikket írt, videót készített a Gates Notes elnevezésű blogján a magyar kutatóról. Az üzletember, filantróp, szoftverfejlesztő és feltaláló a „Hogyan készüljünk fel a következő világjárványra?” című könyvében is külön fejezetet szánt annak kifejtésére, hogy a magyar kutató elképesztően előrelátó. Bill Gates szerint az mRNS-ben rejlő lehetőségek felfedezésével Karikó Katalin „segített, hogy örökre megváltozzanak az oltások”.

 Kariko_Katalin_es_Francia_Zsuzsanna_Time100_galan_IMG_7968_j

A HETEDIK DÍSZDOKTORI TALÁR

A frissdiplomás fiatalok számára példakép az alma mater díszdoktora.

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_2_20220609_j

E hagyomány jegyében öltötte magára a The Rockefeller University díszdoktori talárját dr. Karikó Katalin. Rajta kívül „tiszteletbeli oklevéllel” ismerték el – többek között – dr. Antony S. Fauci, az amerikai Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézet igazgatója, az USA elnökének egészségügyi főtanácsadója munkásságát is.

Dr. Karikó Magyarországon született és nőtt fel. A Szegedi Tudományegyetemen végzett tanulmányai során, 1978-ban PhD fokozatot szerzett. 1982-ben kezdett el foglalkozni az mRNS klinikai felhasználásával. Dr. Karikó nukleinsavat csomagolt lipid alapú hordozókba és elsajátította az RNS-manipulációt. A magyarországi kutatásfinanszírozási problémák az Egyesült Államokba sodorták” – fogalmazott a 2022. június 9-i ünnepségre készült laudáció.

„Karikó Katalin pályafutását egy olyan álom megvalósításának szentelte, amelyet a tudományos intézmény egykor elképzelhetetlennek tartott.”

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_3_20220609_j

A magyar biokémikus méltatása hangsúlyozta: „Alapvető felfedezései megalapozták az mRNS-oltások gyors kifejlesztését, amelyek milliók életét mentették meg a Covid-19 világjárvány idején. (…) Az elmúlt két évben, felfedezésének kritikus fontosságát elismerve, lélegzetelállítóan sok kitüntetést és díjat nyert.” Dr. Karikó Katalin elismerései közül hatot emelt ki a The Rockefeller University: a felsorolásban elsőként említve a „tudományos Oscar-díjként” ismert Breakthrough Prize in Life Sciences-t, zárásként a világhírű tudósnak most átadott kitüntetést, a Rockefeller Egyetem Pearl Meister Greengard-díját.

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_20220609_j

A Szegedi Tudományegyetem alumnája első díszdoktori talárját alma materében ölthette magára, a Rockefeller Egyetem díszdoktori oklevele a hetedik, amely fölkerült dr. Karikó Katalin „lélegzetelállítóan” gazdag „dicsőségtáblájára”.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K., F. Zs., „gettyimages/Kevin Mazur”

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek