Bezár

Hírarchívum

nyito_KKarikoSPaulson

HBO-sorozat Karikó Katalinnal – a magyar biokémikus a Covid-19 vakcinák kifejlesztésének egyik hőse

HBO-sorozat Karikó Katalinnal – a magyar biokémikus a Covid-19 vakcinák kifejlesztésének egyik hőse

2021. december 31.
6 perc

Világsztárrá vált 2021-ben Karikó Katalin. A hírvivő RNS úttörőjének alakját Sarah Paulson, az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő formálja meg az HBO készülő sorozatában. A filmfolyam a COVID-19 vakcinák kifejlesztéséről szól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Várhatóan tudós nők és döntéshozó férfiak együttműködéseként, a kétpólusú politika és a globális cégvilág harcaként mutatja be az HBO a COVID-19 pandémia legyőzésére hivatott új típusú oltóanyagok kifejlesztését.

 mRNS_szuperhos

THE FIRST SHOTS

A „The First Shots” című, amerikai fókuszú filmsorozat alapja Brendan Borell azonos főcímű könyve. A 2021. október 26-án megjelent mű tartalmát a szerző alcímmel magyarázza: „Az epikus rivalizálás és a hősies tudomány a koronavírus vakcináért folytatott versenyben”. Az újságíró tudósít a 2020. évet jellemző globális versenyről, amelynek eredménye az „Első szúrások” az életmentő vakcinából.

vaccine_j

A SARS-CoV-2 koronavírus ellen fejlesztett, 2020. áprilisában még 60 vakcinajelölt közül az elsők között engedélyezett – két mRNS- és egy vektor-alapú – oltóanyag születésére fókuszál a HBO limitált sorozata. A filmes szakma a siker zálogának tartja, hogy a „The First Shots” rendezője és producere, a szupersztár Adam McKay biztos kézzel fonja össze a kemény vakcina-verseny konfliktusait.

A könyv és a film középpontjába azok a kulcsszereplők – tudósok, politikusok, globális cégek vezetői – kerültek, akik – amerikai és angolszász környezetben – létrehozták, majd - az egész világon – elterjesztették ezt a háromféle oltóanyagot. A filmsorozathoz a szereplőválogatás elkezdődött – tudatta a complex.com híre.

KARIKÓ = PAULSON

A tudósok közül Karikó Katalin felfedezései alapozták meg a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagát. Az mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkáját négy évtizeden át Amerikában és mellőzöttségben végző magyar biokémikus az új típusú koronavírus okozta pandémia időszakában reflektorfénybe került, életútinterjúk és dokumentumfilmek főszereplőjévé vált.

1989_Kariko_V2

A Szegedi Tudományegyetemen biológus oklevelet, majd biokémikus doktori címet szerző, az mRNS-sel Magyarországon megismerkedő kutató számtalanszor elmesélte már életútját. Karikó Katalin arról is őszintén nyilatkozott, hogy „a lehetőségek hazájának” tekintett Amerikában a mellőzöttség közepette és komoly nehézségek árán folytatta a kutatómunkát. A tudományos meggyőződése melletti kitartása olyan felfedezésekhez vezetett, amelyekkel az érzékeny hírvivőt, az mRNS-molekulát az orvosi alkalmazásig juttatta.

Kariko_KatalinSarah_Paulson

Az amerikai University Pennsylvania adjunktusa, a németországi BioNTech cég alelnöke, a magyarországi Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora alakját a filmsorozatban Sarah Paulson formálja meg.

„A színésznőnek érzéke van a drámaisághoz, így természetes, hogy őt szerződtették Karikó Katalin biokémikus szerepébe, hogy a világtörténelem egyik legzűrösebb és legstresszesebb időszakának történetét elmesélje” – írta a filmográfiával foglalkozó Karla Rodriguez. – „Karikó fejlesztette ki a COVID vakcinák belsejében rejlő forradalmi mRNS technológiát, és az ő évtizedeken át tartó munkája és kutatásai döntő szerepet játszottak abban, hogy eddig több mint egymilliárd embert oltottak be”.

first-shots-casting-sarah-paulson_KARIKO_j

Teljesítményközpontú Sarah Paulson is. A színésznő játssza – például – Ratched nővér ikonikus alakját a Netflix-sorozatban, amely Ken Kesey „Száll a kakukk fészkére” című regénye előzményeiről gondolkodtat el. Az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznőt láthatjuk még a „Mi kell a nőnek?” vígjátékban vagy a „12 év rabszolgaság” című, 3 Oscar-díjat nyert filmben. A televízió képernyőjére került – többek között – a „Született feleségek” és „A Grace klinika”, az „Amerikai Horror Story” több epizódjában. Főszerepet kapott az igaz történeteken alapuló „American Crime Story” című antológia-sorozatban. 2022-ben megtudhatjuk, Sarah Paulson milyen „Karikó Katalin”.

TUDÓS NŐK TÁRSASÁGA

Az HBO készülő limitált sorozatában Karikó Katalinon kívül föltűnik majd Kizzmekia Corbett amerikai vírusimmunológus, valamint Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzorának alakja.

HPHFALL21_DrCorbett_01_j

Kizzmekia Corbett mint az Amerikai Vakcinakutató Központ, a NIAIS munkatársa az mRNS-alapú Moderna oltóanyagához kötődik, ám mint a segélyezési erőfeszítések rendíthetetlen arca vált ismertté. Az afro-amerikai közösség tagjai felvilágosításában és az oltakozás fontossága megértetésében játszott kulcsszerepet. Alakját Teyonah Parris színésznő jeleníti majd meg a képernyőn.

SGilbert_Andy_Paradise_Mattel_Andy_Paradise_Paradise_Photo_j

A tudós nők HBO-filmbeli társasága harmadik alakja, Sarah Gilbert több mint tíz éven át dolgozott az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében, ahol T-sejtes válaszok kiváltásra alkalmas vakcinákat készít és tesztelt, majd megalkotta az Oxford/AstraZeneca vektoros Covid-vakcinát. A brit orvosnő szerepébe az Oscar-díjas Julianne Moore bújik.

7_kutato_ceremonia-de-entrega-2021-fpa-dani-mora-8

A három tudós nőt a koronavírushoz kötődő munkájukon kívül néhány közösen elnyert kitüntetés is összeköti. Az SZTE Hírportálján is megírtuk: az Asztúria Hercegnője Díj Műszaki és Tudományos Kutatásért kategóriáját elnyert 7 tudós között szerepelt Karikó Katalin és Sarah Gilbert is.

The_2021_NYSCF_Gala_Science_Fair_Show_Up_for_Science

Karikó és Corbett közös elismerése, hogy mindketten szerepelnek „A nők a COVID-19 elleni küzdelem élvonalában” címmel összeállított 2021. március 8-i tablón, illetve a New York-i Őssejt Alapítvány őssejthősei között. Az is kitüntetés, hogy a Time az „Év Hőse” címlapjára tette Karikó Katalin és Kizzmekia Corbett fotóját, de mellettük ott áll Drew Weissman és Barney Graham, a két férfi.

KIHÍVÁSOK

Az HBO sorozatban a döntéshozók közül kiemelődik az amerikai elnökök tanácsadója, a virológus Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója. A COVID-19 járvány idején a maszkviselés szorgalmazásáról „híressé lett” orvost Martin Short személyesíti meg.

Bill_Foege_Global_Health_Awards_-_2021_kepernyokep

Jól ismeri Karikó Katalin munkásságát Fauci, aki a magyar kutatót úgy jellemezte, hogy „pozitív értelemben egyfajta megszállottja volt a messenger RNS koncepciójának”. Az SZTE Hírportálján is megírtuk, hogy Fauci méltatta Karikó munkásságát az 50. Rosenstiel-díj átadó ünnepségén. Közös elismerésük, hogy mindketten szerepeltek a Discovery dokumentumfilmjében, amely Covid-19 elleni vakcinákat mutatja be. Mindketten megkapták a Bill Foege Globális Egészségügyi Díjat. Ugyancsak megírtuk, hogy Fauci és Karikó is szerepelt az Őssejt-hősök között a The New York Stem Cell Foundation online ünnepségén. A New York-i Orvosi Akadémia online ünnepségén Fauci értékelte a koronavírus járvány elleni küzdelmet akkor, amikor Karikó elnyerte a 2021-es NYAM Annual Awards elismerést. További érdekes kapocs, hogy a Mahidol Herceg Díjat Anthony Fauci 2013-ban, míg Karikó Katalin 2022. januárjában veszi át.

Az amerikai elnökök közül Donald Trump kap szerepet a filmben, Jared Leto megformálásában. A 45. elnök vejét, Jared Kushnert majd Nicholss Braun alakítja. A hatalommal rendelkező politika melletti üzleti világból Albert Bourla, a Pfizer és Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója játszmáira, vagyis az mRNS-alapú vakcinákat gyártó két világcégre irányul a reflektorfény a HBO limitált sorozatában.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók forrása: K. K., complex.com, euronews.com, internet

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával, díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek