SZTE Info

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_hazatert

Szent-Györgyi Albert a „XXI. században”: története tükröt tart a jelennek

A „XXI. század, a legendák velünk élnek” című, az RTL Klub csatornán látható magazinműsor 2018. május 29-i adásának főszereplője: Szent-Györgyi Albert. A szegedi egyetem egykori Nobel-díjas rektoráról hogyan készült a legújabb tévés összeállítás? – kérdeztük a riportert, Szabó Ádámot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az egész ország büszke örömmel ünnepelte az első magyar Nobel-díjast…” – látjuk és halljuk a korabeli filmhíradó részletet. „…Nevét a paprikával és a C-vitaminnal együtt emlegetjük…” „Nobel-díjas lett, de ez nem volt elég neki…” „A világháború végén titkosügynöknek állt…” „A Gestapo üldözte. Hitler tajtékzott a Nobel-díjas magyar miatt…” „Tudós volt, de a politikai életben kudarcot vallott: emigrálnia kellett… – Szent-Györgyi Albert a XXI. században” – zárul az RTL Klub csatorna magazin műsorát ajánló videó. A „XXI. század, a legendák velünk élnek” című műsor 2018. május 29-én, kedden 23 óra 20 perckor kezdődő adásának főszereplője: Szent-Györgyi Albert. A dokumentumfilm részletekkel gazdagon tűzdelt összeállítást 2018. június 3-án, vasárnap 14 óra 30 perckor ismétli az RTL Klub.


szgy_l

– Érdekes, a XX. századhoz tartozó történeteket és életutakat dolgoz fel a "XXI: század" című műsorunk. Szent-Györgyi az első és máig egyetlen olyan tudós, aki Nobel-díját nagyrészt az itthon végzett kutatásaiért vehette át. Régi tervünk, hogy bemutatjuk Szent-Györgyi Albert életpályáját is. Erre jó alkalmat kínált, hogy eddig nem ismert mozgóképeket kapott és adott át számunkra a szegedi gyógyszergyártó cég és a hozzá kötődő alapítvány, amelyre a Szent-Györgyi hagyaték gondozását bízta az özvegy – vázolta szempontjaikat Szabó Ádám. Az RTL Klub riportere elárulta: a tévés csatorna és a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat alapító „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” közötti megállapodásnak is köszönhető, hogy a Nobel-díjas tudós jelentőségéről, emlékezetéről forgathatott filmet.

 

A televíziós stáb 2018 májusának elején járt Szegeden. Szent-Györgyi egykori tanítványa, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontbeli dolgozószobájába a mai napig rendszeresen bejáró Wollemann Mária professzor is megszólal a műsorban. A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő nyilatkozók közül Hannus István vegyész professzort, Marton János nyugalmazott könyvtárigazgatót, a legújabb Szent-Györgyiről szóló könyv egyik szerzőjét, Pál József irodalomtörténész professzort, valamint Tasiné Csúcs Ildikó könyvtárost is kérdezték.

A forgatócsoport járt – többek között – a Szent-Györgyi Albert első munkahelyének és első szegedi lakásának helyet adó, mai Déri Miksa szakgimnázium épületében, melynek falai között Szent-Györgyi a Nobel-díjra érdemes kutatásait végezte, és ahol 2012 óta Szent-Györgyi emlékszoba is működik. Bekukkantottak a Somogyi-könyvtárba is.


Marcia_Szent-Gyorgyi_2017

– Nagy kihívás volt, hogy egy ennyire gazdag és közismert életútról milyen újdonságot tudunk mondani. Mert például Szent-Györgyi esetében ki kell térni a C-vitaminra, a Nobel-díjra, a II. világháborús diplomáciai küldetésre, az amerikai időszakra, a hazatérésre. A mi filmünkben sikerült megszólaltatni Marcia Szent-Györgyit, ami nagy fegyverténynek számít, ugyanis Szent-Györgyi Albert özvegye eddig eléggé elutasító volt a médiával. Érdekes megismerni Szent-Györgyi feleségének a szempontjait, az álláspontját. Olyan módon csoportosítottuk a tudnivalókat, hogy kiderüljön: Szent-Györgyi tettei mit mondanak a mának, vagyis ezzel a XX. századi történettel is tükröt tartunk a jelennek – reagált újdonságkutató kérdésünkre a riporter.

 

Szent-Györgyi Albert legfontosabb felfedezéseit közérthetően kívánja elmagyarázni az RTL Klub műsora. A 23 perces összeállításban arra is igyekeznek kitérni, hogy Szent-Györgyi miként járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, milyen szerepet játszott a szegedi egyetem életében, mely arcait ismerjük jól és melyeket kevésbé.

 

– Szegeden óriási a Szent-Györgyi kultusz. Más személyiségekkel kapcsolatos forgatásainkkal szemben most és itt az volt a tapasztalatunk, hogy mindenki szívesen nyilatkozott, javasolt interjú alanyokat, örömmel mutatták meg az emlékhelyeket – sorolta szegedi élményeit a "XXI. század" című műsor szerkesztő-riportere. Szabó Ádám azt reméli, hogy filmje azok számára is újat mond, akik ismerik a Szent-Györgyi életművet, miközben a fiatalok érdeklődését is felkelti például a szegedi emlékszobák vagy éppen a legújabb Szent-Györgyivel foglalkozó könyvek iránt. A tévések számára is újdonságokkal szolgált az anyaggyűjtéshez az SZTE honlapján belüli Szent-Györgyi emlékoldalt. Itt – többek között – olvashattak a 2012 óta megrendezett népszerű Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről és arról is, hogy az SZTE miként ápolja a Szent-Györgyi örökséget.


Szent-Gyorgyi_munka_kozben

 

Kedvcsinálóként a tévés csatorna oldalán az alábbi filmajánló olvasható: „A szegedi paprikának világhírt, Magyarországnak Nobel-díjat hozott Szent-Györgyi Albert kutatásaival. A C-vitamin utáni tudományos hajsza legalább olyan izgalmas, mint a professzor élete: az első világháború idején karon lőtte magát, hogy visszatérhessen a laboratóriumba, a második világháborúban azonban már önként állt kémnek, és az angolokkal tárgyalt Isztambulban a kiugrásról. A németek bevonulása után pedig filmbe illő módon menekült el a nyilasok karmaiból. Mikor szembesült vele, hogy az orosz csapatok nem felszabadították, hanem megszállták az országot, emigrált, de nem felejtette el hazáját, a 70-es években segítségével kerülhetett haza a Szent Korona. Szabó Ádám filmje a XXI. században.”

A „XXI. század” Szent-Györgyi filmje elérhető lesz az RTL Klub videótárában.

 

 

Újszászi Ilona

Fotó: Archív

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja