Bezár

Hírarchívum

kulfoldi_diakok_tik_kiemelt_nagy

Az SZTE a negyedik legnépszerűbb magyar Erasmus-célpont

Az SZTE a negyedik legnépszerűbb magyar Erasmus-célpont

2016. február 03.
3 perc

A legtöbb külföldi egyetemistát fogadó hazai intézmények között az SZTE a negyedik, Magyarország vidéki képzőhelyei közül az első. A Szegedi Tudományegyetemre Erasmus-programmal érkező diákok száma folyamatosan növekszik: 2007-2013 között közel háromszorosára nőtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyre népszerűbb az Erasmus-program. Az Európai Bizottság friss jelentéséből kiderül: 2013-ban minden addiginál többen tanultak Erasmus-ösztöndíjjal külföldi egyetemen.

 

Mit mutatnak a számok?


Több, mint 272 ezer egyetemi és főiskolai hallgató, valamint 57 ezer felsőoktatásban dolgozó szakember vett részt az Erasmus programban – adja hírül az Európai Bizottság 2016 január végi jelentése. A történtek jelentőségét érzékelteti, hogy az 1987-ben indult pályázati lehetőséggel az első évben 3200 fiatal kapott támogatást ahhoz, hogy külföldön tanuljon vagy szerezzen szakmai gyakorlatot.

Megduplázódtak Magyarország Erasmus-számai. Míg a 2007/2008-as tanévben 2150, addig a 2013/2014-es tanévben 4764 hallgató látogatott Magyarországra.

„A 2013 szeptemberében kezdődött tanévben először megfordult az arány, és többen jöttek Magyarországra, mint ahányan tőlünk mentek külföldre tanulni vagy szakmai gyakorlatot végezni” – adta hírül az index.hu is: http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/01/26/magyarorszag_egyre_nepszerubb_erasmus_celpont/

 

6 év alatt 96-ból 286 lett Szegeden


Az Erasmus-ösztöndíjas diákokat fogadó magyarországi egyetemek közül az SZTE a negyedik, de első a vidéki képzőhelyek között. A legtöbb erasmusos az ELTE-n, a Corvinus Egyetemen, a BME-n tanult.

Folyamatosan növekszik az SZTE Erasmus-vonzereje: 6 év alatt közel háromszorosára nőtt az egy-két szemeszteren át itt tanuló külföldi egyetemisták száma. Míg 2007-ben 96, addig 2013-ban 286 külföldi diák szerzett Szegeden tapasztalatot, szakmai gyakorlatot.

A jelenlegi, a 2015/2016-os tanévre összesen 383 Erasmus-ösztöndíjas külföldi hallgató iratkozott be a Szegedi Tudományegyetemre. Az I. szemeszterben 262 diák tanult Szegeden, de közülük 81 fiatal a II. szemeszterben is itt marad, vagyis a teljes tanévre beiratkozott „ERASMUS +” hallgató. A 2016 februárjában induló szorgalmi időszakban 121 új hallgató érkezik, így e szemeszterben összesen 202 „E+” hallgató folytat tanulmányokat a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Melyek a kedvenc országok?


Spanyolország az elsőszámú kedvenc: 39 ezer hallgatót fogadott a 2013/2014. tanévben. E szempontból ezüstérmes Németország (31 ezer erasmusos diák), harmadik helyezett: Franciaország (29 ezer fiatal). Ezen országok a dobogósak akkor is, ha a külföldre küldött egyetemisták számát nézzük.

Magyarországra Erasmus-ösztöndíjjal elsősorban Franciaországból, Németországból, Törökországból érkeznek fiatalok a hazai egyetemekre.

24 ország polgára tanul 2016 tavaszán Erasmus-ösztöndíjjal a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE-t célpontul választó fiatalok „küldő országainak” a toplistáján az első 3 helyezett: Törökország (46 hallgató), Románia (33 diák), Spanyolország (28 ösztöndíjas).

 

Havi 100 euró plusz


A külföldi tapasztalatszerzés népszerűségének növekedéséhez hozzájárulhat, hogy a korábbinál magasabb ösztöndíjat kaphatnak az Erasmus+ programban részt vevő magyar hallgatók. A Tempus Közalapítvány (TKA) tájékoztatása szerint ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak.

E hírt az SZTE honlapon kívül a TKA honlapján is olvashatják.

 

Az EU Erasmus+-ról szóló jelentése itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Kép: Foreign Students' Secretariat University of Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek