Bezár

Hírarchívum

2021. Május

1 2 

website_picture_HU

2021. május 05.
2 perc

Készen állsz a EUGLOH 3 napos ötletversenyére? Ez a nemzetközi esemény közelebb hozza a hallgatókat a startup világához és lehetőséget ad arra, hogy kipróbáld magad egy startup alapítójaként. Végezd el a kutatást, rendszerezd az eredményeket és nyűgözd le a zsűrit!

IMG_8812

2021. május 05.
3 perc

Az alapítványi kuratórium tagjainak személye és a tervezett átállás időpontja is elhangzott azon az online beszélgetésen, amelyet 2021. május 3-án tartott Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Szegedi Tudományegyetemen. A fórumon Dr. Pavlik Lívia az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztos is részt vett.

erettsegi_nyito

2021. május 05.
2 perc

A járvány alatti vizsgázásban már rutinosnak számítanak a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium diákjai és tanárai. A héten zajló érettségivel kapcsolatban egyvalaminek mindenki örül: újra személyesen is találkozhatnak az osztálytársak. Az intézményben ma 133-an írták meg a középszintű történelem írásbelit, amelyben a II. világháború mellett a Horthy- és a Kádár-korszak, a hűbériség, a dualizmus-kori ipar és a török terjeszkedés is szerepelt a feladatok között.

borito_2

2021. május 05.
1 perc

Hatból hat benyújtott pályázatot nyert el sikeresen a Szegedi Tudományegyetem, a „Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében” címen meghirdetett iparjog konstrukcióban.

sbo_tanc_nyito

2021. május 05.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba (SZAKK) is megérkezett a Jerusalema örömtánc mozgalma. A Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) munkatársai a világszerte népszerű dél-afrikai Master KG és Nomcembo ősi törzsi ritmusokat idéző dalára ropták május 1-jén az Újklinika és a mellette lévő Petri Gábor Klinikai Tömb különböző tereiben, amelyről videó is készült. A frontvonalban dolgozókként ugyan ők is elfáradtak, de ezzel a tánccal azt üzenik, hogy senki ne adja fel: mi fogunk győzni, és nem a COVID.

boritonak_1

2021. május 04.
4 perc

Stressz, frusztráció, agresszió, szorongás – tünetek, amelyek az elmúlt egy, mozgás- és ingerszegény évben sok embernél jelentkeztek. Nem beszélve az elhízásról, és a megnövekedett depresszióra való hajlamról. Az SZTE Sportközpontjának oktatója, Porobic Gregus Melinda, önismereti tanácsadó, sport coach szerint a mentális egészség karbantartása összetett és nehéz feladat - de tanulható!

weboldal_nyito_mihalko

2021. május 04.
5 perc

Az ÚNKP és a pályázatok ösztönző hatására példa Mihalkó József, a Szegedi Tudományegyetem MK Élelmiszermérnöki Intézet tanársegédjének, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatójának a pályája. A „Vörösáru sótartalmának csökkentése zabkorpa felhasználásával” című pályamunkájáért a „Szegedi Akadémiai Bizottság Tudományos díj” elismerést kapta. A kutatót munkája hátteréről és a Covid19 járványnak az oktatásra gyakorolt hatásáról is kérdeztük.

ajtk_nyito

2021. május 03.
1 perc

A józan észnek megfelelő jogalkalmazásról is beszélgettek a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete és a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezete közös műhelybeszélgetésének résztevevői. A polgári perrendtartás változásait bírói és ügyvédi szemszögből vizsgálták az online eseményen.

post_covid

2021. május 03.
3 perc

A COVID-19 betegségen átesettek körében az akut megbetegedést követően az esetek 10-20%-ában elhúzódó panaszok maradnak fenn. A post-COVID szindróma a panaszok és tünetek olyan csoportja, mely COVID-19 betegség alatt vagy azt követően alakul ki, 12 hétnél tovább tart és más betegséggel nem magyarázható.

kina_nyito

2021. május 03.
2 perc

Híres és nemzetközileg is elismert előadók közreműködésével, YouTube előadások formájában kaphatnak ízelítőt mindazok, akik kíváncsiak, milyen képzésre lehet számítani az SZTE, szeptembertől induló, magyar nyelvű Kína-specializációján. A sorozatban korábbi kínai nagykövet, gazdasági szakértő és sinológus prezentációja is látható lesz.

nyito

2021. május 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete 2021. 04. 16-án és 17-én rendezte meg a VII. Szegedi Innovatív Informatika Verseny döntőjét. A résztvevő középiskolás diákok műszaki informatikai és informatikai szekciókban mutathatták be megoldásaikat az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban. A megmérettetés a fiatal feltalálók körében idén is nagy sikernek örvendett.

nyito_mezetkoziemlitettseg

2021. május 03.
2 perc

Két év alatt több mint 7000 említéssel a nemzetközi sajtóban, a Szegedi Tudományegyetem a második helyen szerepel a magyar intézmények között - derül ki az Ynsight Research magyar kutatóinak nagy nemzetközi média körképéből. A szegedi egyetem népszerűségét elsősorban a magyar biokémikusnak, az SZTE alumnájának, Karikó Katalinnak köszönheti.

tankonyveken_tul

2021. május 03.
2 perc

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete; az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, s egyben segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

Mecses_6_of_7

2021. május 03.
1 perc

A koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozatokra emlékeztek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói május 2-án, vasárnap este a szegedi Fogadalmi templom előtt. A Dóm térre közel 28 ezer mécsest helyeztek el, eddig ugyanis ennyi magyar áldozatot követelt a járvány. A megemlékezés részeként 5 percre megszólaltak a város harangjai.

Nyito_Kariko_KatalinSusan_Francia

2021. május 01.
11 perc

„Beszélgessünk a nők helyzetéről és érvényesüléséről napjainkban az orvostudomány kutatási területein!” – javasolta a Doktoranduszok Országos Szövetsége OEO. Neves kutatónőket, köztük a szegedi egyetemen végzett, mára világhíressé lett biológust, Karikó Katalint kérték arra, hogy mutasson irányt a tudományos karrierre vágyó lányoknak és ifjú asszonyoknak. Az SZTE alumnája válaszolt a május első vasárnapján különösen aktuális kérdésre: „Hogyan egyeztethető össze egy anya életében a család és a munka?”

weboldal_nyito_sportdij

2021. május 01.
2 perc

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség minden évben díjazza a felsőoktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozókat. Idén a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának munkatársai közül ketten is komoly elismerésben részesültek. Dr. Boros-Gyeviné Sziklai Andrea a Csik Ferenc Ezüstplakettet, Ferentzi-Almási Dóra pedig a Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme díját kapta.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek