Bezár

Hírarchívum

erettsegi_nyito

Csinos ruha, kabala, maszk, fertőtlenítő –„érettségi szett” az SZTE Gyakorló Gimnáziumban

Csinos ruha, kabala, maszk, fertőtlenítő –„érettségi szett” az SZTE Gyakorló Gimnáziumban

2021. május 05.
2 perc

A járvány alatti vizsgázásban már rutinosnak számítanak a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium diákjai és tanárai. A héten zajló érettségivel kapcsolatban egyvalaminek mindenki örül: újra személyesen is találkozhatnak az osztálytársak. Az intézményben ma 133-an írták meg a középszintű történelem írásbelit, amelyben a II. világháború mellett a Horthy- és a Kádár-korszak, a hűbériség, a dualizmus-kori ipar és a török terjeszkedés is szerepelt a feladatok között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az érettségi hétfőn a magyar nyelv és irodalom tantárgyakkal kezdődött, a keddi matematika után pedig ma, a történelem volt soron. Délelőtt a tantermekben elmélyült arcokat lehetett látni, de senkin nem mutatkoztak a tanácstalanság jelei.


-  Nem gondolom nehéznek az idei feladatsort, inkább a barátságos jelzővel illetném. Nem volt nagyon könnyű sem, voltak gondolkodtató kérdések – értékelte az idei történelem érettségit Farkas Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola vezető történelemtanára. - Az ókori demokráciáktól napjainkig szerepeltek témák, mind olyan, ami nem volt meglepetés, fel lehetett készülni rá. Azok a tanulók, akikkel beszéltem, jól megírható feladattsornak tartották, akadt, akinek a lehetséges 3 óra helyett, 2 óra is elegendő volt a teljesítéséhez. Fontos tanulsága volt az idei történelem érettséginek is, hogy az atlaszhasználatot érdemes gyakorolni, mert sokat segíthet a vizsgán is – zárta gondolatai az iskola történelem munkaközösségének vezetője.


A történelem azért is fontos tantárgy, mert a középiskolából minden évben sokan tanulnak tovább a Szegedi Tudományegyetemre jogi vagy közgazdasági szakra. Ők jellemzően az emelt szintű érettségit választják, idén közel negyvenen.


Tortenelem_3_of_15


Az idei, a huszadik érettségije intézményvezetőként és a második a járvány alatt Dr. Dobi Jánosnak, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának. Így ő már igazán rutinosnak mondható, de a végzősöknek is volt alkalmuk hozzászokni a különleges óvintézkedésekhez, amelyekkel ma reggel is minden diák azonnal találkozott, amikor belépett az iskolába.


- Már-már szokásosnak nevezhető, hogy a maszk viselése kötelező, akárcsak a kéz fertőtlenítése. Az érettségi első négy napján 14-16 teremben zajlik a vizsgázás, minden teremben gyakori a szellőztetés, figyelünk a távolságtartásra is, meghatározott a maximális létszám – mondta el Dr. Dobi János, aki kiemelte, hogy a tavaly március óta tartó korlátozásokat az iskola diákjai elsősorban szociálisan viselték nehezen, ezért örültek, hogy az érettségi alkalmával együtt, újra közösségben adhatnak számot a tudásukról.Csütörtöktől az idegennyelvekkel folytatódik az idei érettségi. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzősei közül, a bizonyítványt június 24-éig minden érintett megkapja, aki sikeres vizsgát tett. Azok, akiknek a szóbeli időpontjuk – ami idén csak formális – korábban lesz, már június közepén érettnek mondhatják magukat és erről papírjuk is lesz.


Galériánk a képre kattintva megtekinthető.


Erettsegi
Képgaléria a történelem érettségiről.



SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek