SZTE Info

Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató – ezen szeretne változtatni Zeljko Janjetovic, Bosznia-Hercegovina nagykövete, aki június 19-én Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bosnyak nagykovet– Banja Lukának az előző nagykövet idején is voltak szegedi kapcsolatai, fontosnak tartottam, hogy én is megismerjem a várost – hallottuk Zeljko Janjetovictól. Bosznia-Hercegovina nagykövete elmondta, hogy a két település nagyon hasonló: nemcsak a lakosság számában, hanem abban is, hogy mindkettő egyetemi város. Banja Luka és Szeged is nagyon szép, sok a fiatal lakója, körülbelül egyforma gazdasági és kulturális potenciállal rendelkeznek. Abban is egyeznek, hogy mindkét település a nagyobb városok árnyékában létezik. A diplomata szerint a regionális együttműködés nagyon fontos a globális együttműködés keretein belül, ezért látogatta meg Szeged polgármesterét, Botka Lászlót és Pál Józsefet, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét.

 

– A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató, ezen változtatni szeretnénk – hangsúlyozta a nagykövet. Pál Józseffel az oktatók-kutatók közötti együttműködés lehetőségeit vették számba. A rektorhelyettes tájékoztatást adott az SZTE karairól is. Szó esett a hallgatói együttműködések eddigi tapasztalatairól és arról, mit lehet még tenni ezen a területen. – Az SZTE korábbi rektora ígéretet tett arra, hogy két bosznia-hercegovinai hallgató tandíjmentesen tanulhasson Szegeden. Amit ő megígért, az számunkra nézve kötelező. Ugyanakkor felvetettem azokat a lehetőségeket, amelyek túlmutatnak ezen – fogalmazott Pál József, aki a már meglévő CEEPUS-együttműködésre is felhívta a nagykövet figyelmét. Ez kifejezetten a térséget támogató program, melyet az Európai Unió finanszíroz. Számos olyan kiaknázatlan lehetőséget kínál, mely segítené a boszniai hallgatók és kutatók Szegedre utazását és itteni tanulmányaikat. Pál József a Balassi Intézet által elindított Campus Hungary ösztöndíjprogramot is megemlítette. Néhány mondatban bemutatta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot és az épülő gigaberuházást, az ELI-ALPS-ot is.

 

Bosnyak_nagykovet
Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE - GALÉRIA

A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy több intézmény közül választják majd ki azokat, amelyek együttműködési megállapodást kötnek. Felmerült a Szarajevói, a Mosztari és a Banja Lukai Egyetem is. A döntésnél fontos szempont, hogy hasonló tudományterületeken működő intézmények legyenek.

 

– Milyen a híre a Szegedi Tudományegyetemnek Bosznia-Hercegovinában? – kérdeztük a nagykövettől. – Egyelőre kevés róla az információ, de ezen fogunk most változtatni. A boszniai hallgatók nyitottak arra, hogy mást is lássanak a világból. Szeretnének nyelveket tanulni, új kultúrákat megismerni. Szeged a földrajzi közelsége miatt is ideális hely ehhez. Meggyőződésem, hogy a Szegedi Tudományegyetem egy nagyon nívós intézmény, ezzel az üzenettel térek haza, és ezt közvetítem minden fórumon – válaszolta Zeljko Janjetovic.

 

Bobkó Anna
fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.