Bezár

Hírarchívum

Átadták az SZTE felújított régi biológiai épületét

Átadták az SZTE felújított régi biológiai épületét

2013. április 24.
3 perc

Több mint 300 millió forintból valósult meg az újszegedi létesítmény energetikai korszerűsítése, és a laborokat, előadótermeket is modernizálták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_5697Az „SZTE-TTIK régi biológiai épület energetikai korszerűsítése” című, KEOP-5.3.0/A/09-2009-0075 azonosítószámú projekt zárórendezvényére került sor április 24-én a Szegedi Tudományegyetemen. A program keretében 2012. július 10-e és december 10-e között a kivitelező PARTISKUM-BAU Kft. 312 millió 968 614 forintból végezte el a munkálatokat. Ezt egyetemi, kari önerőből labor- és előadótermi fejlesztések is kiegészítették, így összesen 370 millió forint összértékű beruházással gazdagodott az universitas, illetve fakultása.


Szabó Gábor, az SZTE rektora örömünnepnek nevezte az eseményt, kifejezvén, tisztában van vele, milyen megnyugvást jelent egy tanszékcsoportnak, mikor a ki- és a visszaköltözés hányattatásait maga mögött tudva újra birtokba veheti megszépült otthonát. – Számomra kitüntetett jelentőséggel bír, hogy megtörténhetett az épület felújítása, s kiteljesedhetett a biológiai komplexum, hiszen évtizedeken át úgy tűnt, az Y-épület grandiózus, 1970-es évekbeli terveiből semmi sem válik valóra, és a telek az ott hagyott betontömbökkel a szocializmus mementójaként szolgál majd Újszegeden mondta az akadémikus. Hozzáfűzte, a szegedi egyetem alapfilozófiáját tükrözi ez a projekt is, miszerint – többek között a demográfiai mutatók alakulását szem előtt tartva – óvatosan bánnak az új dolgok létesítését célzó beruházásokkal, ismervén a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokat, és elsősorban a meglévő értékeket igyekeznek óvni, ápolni, jobbá tenni.


IMG_1193Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató emlékeztetett, mikor 2007-ben átadták Újszegeden az új biológiai épületet, mindenki megfogadta, a régi szárny rendbe tételével teljessé kell tenni a fejlesztést. A csaknem negyvenesztendős, 4400 négyzetméter alapterületű ház hűtési-fűtési, energetikai, világítási rendszere ugyanis teljesen elavult, üzemeltetése egyre drágábbá vált – egyfajta egyetemi „energiavámpírként” működött az SZTE energiafogyasztásában. A szakember közölte, ugyan az akkori ígéretekhez képest más ütemben és más keretből történhetett meg a modernizálás, de a lényeg, hogy végre méltó körülmények között dolgozhatnak az oktatók és a hallgatók. Mint megtudtuk, a program megvalósulásával az ingatlan(együttes) hosszú távon színvonalasan elégítheti ki az oktatás és a kutatás igényeit, illetve megfelelő költségszinten lehet üzemeltetni. Az SZTE geotermikus beruházásának keretében – utalt rá Majó Zoltán – egy éven belül itt is geotermikus energiával lehet majd fűteni.


A biológiai épület történetét, fejlesztésének állomásait Varga Csaba projektmenedzser, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánhelyettese mutatta be. Elárulta többek között, hogy a központi klimatizálásnak köszönhetően 77 egyedi klíma működtetését spórolják meg, ami komoly költségmegtakarítást jelent. – Nagy örömünkre szolgál, hogy végre kívül-belül európai szintű az épület – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Általános Orvostudományi Karral közös Orvosi Biológiai Intézet kivételével valamennyi biológiai tanszék, egység immár Újszegeden kaphatott helyet.


Az ünnepségen Szabó Gábor SZTE rektor vágta át a nemzeti színű szalagot, s a beruházásra emlékeztető táblát is ő leplezte le Varga Csabával közösen.

 

SZTEinfo


Biologiai_epulet_felujitasa_galeria
A képgaléria itt megtekinthető


Energetikai beruházás az SZTE biológiai épületében

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__9416


uszt_logo_rgb kohezios_alap



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek