Bezár

Hírarchívum

Koncertekkel és ceremóniával búcsúzott frekvenciájától a Rádió Mi

Koncertekkel és ceremóniával búcsúzott frekvenciájától a Rádió Mi

2012. június 11.
3 perc

„Az net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz”- elmélkedett Balog József, a Rádió Mi egyik alapítója a médium által szervezett frekvenciabúcsúztató rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) szorosan kötődő közösségi rádió egész napos programokkal várta hallgatóit: szabadtéri sütögetés és klubkoncertek kísérték az elköszönést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Együtt üldögéltek műsorvezetők és hallgatók a Rádió Mi frekvenciabúcsúztató rendezvényén. ARongy Kocsmában egész napos programok kísérték az elköszönést: a délután a lounge, az indie, a new és a drum and bass jegyében telt, hiszen a médiumhoz kötődő lemezlovasok kísérték a közös nosztalgiázást.

radiomi_monastereoSzeged egyetlen közösségi rádiója így búcsúzott a 89.9-eds hullámhossztól, hiszen június 4-től nem használhatják tovább a frekvenciát. Azonban az underground kedvelői továbbra is hallgathatják a „katicás” műsorokat: az interneten folytatódik a műsorkészítés. – A működésünkkel kapcsolatban annyi változás fog történni, hogy innentől nem ismételjük műsorainkat, mert az interneten bármikor elérhetőek lesznek. Nem attól mozdul előre egy rádió, vagy lesz presztízse, hogy van-e frekvenciája, hanem attól, milyen tartalmakat sugároz – ecsetelte a médium jövőjét Medvegy Gábor műsorvezető és „mindenes” a kert fái alatt.

 

Amíg az ebéd rotyogott a bográcsban, Balog Józsefet, a Rádió Mi egyik alapítóját, az SZTE oktatóját egy kis nosztalgiázásra invitáltuk. -2002-ben határoztuk el, hogy legyen egy civil rádió, amihez később sok-sok ember csatlakozott – mi csak elindítottuk, mint egy hógolyót. Abban a periódusban rádióztunk civilként, amikor ennek a műfajnak majdnem befellegzett, amikor az internet átvette a rádió, televízió és a nyomtatott sajtó helyét – emlékezett vissza a médiaszakember, félretéve a fakanalat egy rövid időre. – Egy podcast rádió teljesen más struktúrát, működést kíván, és egyúttal egy igazibb önkéntességet is igényel. Nem kell bemenni a stúdióba előadni a produkciót – az interneten milliárd dolgok egyvelegéből néhányan kiválaszthatják azt, hogy mit szeretnének tartalomként megosztani. Néhányan – direkt vagy kevésbé direkt módon – erre rátalálnak, majd találkoznak olyasvalamivel, amiről nem is feltétlenül kell tudniuk, micsoda. A net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz.

 

radiomi_kertA délutáni programokat szegedi zenekarok koncertjei követték a koncertteremben. Az Attention Chérie indie dallamaira, a MonaStereo funkos muzsikájára vagy éppen Suhov hip-hop mixeire az egykori és mai műsorvezetők mellett több száz érdeklődő ropta hajnalig. Az esten szintén fellépő Tha Sudras énekese, Molnár Tibor így beszélt meghívásukról: - Léptünk már fel Rádió Mi-bulin, most ismét meghívtak minket. Kedveljük a médium underground szellemiségét, amihez mi is szerettünk volna hozzáadni. Ez egy lüktető organizmus, ami szívja magába a hasonló gondolkozású, ízlésű embereket.

Mindeközben éjfélkor – az alapító tagok és műsorvezetők részvételével- egy „ceremóniát” követően megszüntették a 89.9-en való sugárzást. Azonban a színpadon többször is elhangzott: – A frekvencia történetének vége van, de minden más folytatódik.

Kiss Tímea


radiomi_teljeslogo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek