SZTE Info

Szegedi antropológusok vizsgálták Szent László koponyaereklyéjét

Természettudományi vizsgálatokat, méréseket végeztek Szent László koponyaereklyéjén. A munkát a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, Pálfi György antropológus koordinálta. A Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában található Hermában őrzött, és Szent László királyunknak tulajdonított koponyát az ereklyetartóból 150 évvel ezelőtt emelték ki utoljára. A 2011. szeptember 22. és 25. között végzett kutatómunka előkészítésben, valamint a különböző szakterületek, és szakemberek szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kristóf Lilla Alida, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológus doktorandusza is. A koponyaereklyén Molnár Erika antropológus is végzett méréseket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vizsgálatról szóló tudósítás innen tölthető le.

A kutatómunka hátteréről és eredményéről további információk és Nagy Károly Zsolt fotói alább láthatók a képek kattintásra eredeti méretben jelennek meg:

Szent László
A kutatócsoport egy része a herma felnyitása előtt a Héderváry Kápolnában.
 

Szent László
Varga Noémi ötvös, restaurátor felnyitja az ezüst ereklyetartót.

Szent László
Eltávolítják a DNS vizsgálat elvégzéséhez szükséges csontdarabot a koponyából.

Szent László
A Győri Bazilika Héderváry kápolnájában 3D optikai digitalizációs módszerrel vizsgálják a koponyaereklyét.

Szent László
Az antropológiai mérésekhez előkészített koponyaereklye és az ezüst ereklyetartó.

Szent László
Dr. Molnár Erika antropológus (SZTE) a koponyaereklyén antropológiai mérést végez.

Szent László
Dr. Pálfi György antropológus, kutatás-koordinátor (SZTE), a vizsgálatokat megtekintő Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspököt tájékoztatja a vizsgálatokról.

Szent László

Kristóf Lilla Alida (SZTE Biológiai Doktori Iskola) a vizsgálatsorozatot kezdeményező doktorandusz

 

Szent László

Dr. Pálfi György témavezető és Kristóf Lilla Alida doktorandusz (SZTE Biológia Doktori Iskola) a koponyaereklye vizsgálatánál.

 

15
A koponyaereklye a CT berendezésben.


Szent László
A koponyaereklye CT vizsgálata. Dr. Patonay Lajos (Semmelweis Egyetem), Dr. Pálfi György (SZTE) és Lukácsi Zoltán atya, rektor (Győri Hittudományi Főiskola), a kutatás koordinátorai.

Szent László
Lukácsi Zoltán atya, a Győri Hittudományi Főiskola rektora, a vizsgálatok egyházi irányítója lepecsételi az ereklyetartót.


Szent László
A lepecsételt ereklyetartó.

Szent László
Varga Péter ötvös, restaurátor visszahelyezi az ereklyetartót a hermába.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *