Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_padavatoja_Philadelphia

Egy Nobel-díjas hétköznapjai – Karikó Katalin egy philadelphiai parki padról és az mRNS kutatóiról

Egy Nobel-díjas hétköznapjai – Karikó Katalin egy philadelphiai parki padról és az mRNS kutatóiról

2024. október 01.
9 perc

Futással indított minden napot. Ezt is megtudtuk Karikó Katalinról azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: Nobel-díjas professzorának köszönhetően az SZTE az orvostudományi fejlesztések „svájci bicskájáról”, az mRNS-ről rendez kétnapos konferenciát. Újságírói kérdésekre válaszolva a Nobel-díjas tudós bepillantást engedett a kutatói munka részleteibe, elárulta: egykori JATE-s diáktársa vagy kisújszállási ismerőse miért kapott meghívót a szegedi szimpóziumra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogy teltek Karikó Katalin, az SZTE professzorának a napjai legutóbbi szegedi látogatása óta? – kérdeztük a Nobel-díjas kutatót. A hírekből úgy tűnik, mintha a Nobel-díj átvétele után is csak kitüntetési ceremóniákból állna az élete. Pedig nem.


A tudomány sztárjai

Közép-Európa első mRNS-konferenciájának előadói névsora szenzációs: a hírvivő RNS-sel foglalkozó kutatók világsztárjai érkeznek a Szegedi Tudományegyetemre 2024. november 7-én és 8-án.

Az „mRNA Conference Szeged” programot beharangozó 2024. szeptember 12-i sajtótájékoztatón is elhangzott: a szimpózium létrejötte egy kitüntetéshez kötődik, a Novo Nordisk-díjhoz, amelyet 2022-ben Karikó Katalin, Drew Weissman, Özlem Türeci és Uğur Şahin közösen vett át a Novo Nordisk Alapítványtól. A világ leggazdagabb, a tudományos kutatómunkát szponzoráló alapítvány díjával együtt járt egy szakmai konferencia támogatása is. Karikó Katalinnak köszönhetően az alma matere, a Szegedi Tudományegyetem adhat otthont a kivételes tanácskozásnak.

Novo_Nordisk_video

Vadnyugati cowboy-filmek paneljeit használta az a videófilm, amely a Covid-19 elleni harc négy úttörő kutatóját jellemezte

Szegedre látogatnak és a szimpóziumon előadást tartanak a 2022 Novo Nordisk díjjal jutalmazottak, Karikó Katalin és Nobel-díjas kutatótársa, Drew Weissman, valamint a németországi BioNTech cég alapítója és vezetője, Uğur Şahin. A díjazott trió előadását nagy érdeklődés övezi.

A tudomány sztárjait, neves mRNS-kutatókat köszönthet majd Szeged. Közülük két kutatót összekapcsol, hogy az SZTE jogelődjének számító JATE, azaz a szegedi József Attila Tudományegyetem öregdiákjai.

– Örültem volna, ha – a biológus Kiss Tamás és Pardi Norbert mellett a harmadik JATE-s kollega, a vegyész Ludwig János is eljön. Ő az egyetlen, aki nem állt kötélnek, de hátha meggondolja magát – fogalmazott Karikó Katalin az újságírói kérdésre, mely azt firtatta, kit miért kért föl szegedi előadásra.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-7

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas professzora otthonából, online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz


Kiss, akit állva tapsoltak Madisonban

„Az élő szervezetek működésének megértése” a cél. Ez az első mondat a Kiss Tamás mai munkahelyét, a franciaországi Toulouse-ban működő Integratív Biológiai Központot (CBI) bemutató honlapon.

Kiss_Tamas_balrol_2._es_kutatocsoportja_j

Kiss Tamás (balról a második) és kutatócsoportja. Fotó: CBI

– Egy évvel végzett utánam a szegedi egyetem biológus szakján Kiss Tamás. Mindketten a Herman Ottó Kollégiumban laktunk, együtt dolgoztunk a Szegedi Biológiai Központban. Én RNS-sekkel dolgoztam. Egy bizonyos típusú RNS-re nekem nem volt szükségem, és azt mindig oda adtam Tamásnak a kísérletezéshez. Nyomon követtem a munkáját. Ezt ajánlom a mai hallgatóknak is: kísérjék figyelemmel egymás tudományos munkáját – fordította át tapasztalatát jó tanáccsá a Nobel-díjas kutató.

mRNA_Conference_Szeged_-_Program_reszlet

Részlet a szegedi "mRNA Conference' programjából

Karikó Katalin büszke Kiss Tamásra, mert felfedezte a kis nukleoláris RNS-eket, más néven a snoRNS-eket, majd bebizonyította, hogy ezeket a kis RNS molekulákat mire használja a sejt.

– Fölállva tapsolták meg 1996-ban a Wisconsin állambeli Madisonban rendezett első „RNA Society Meetingen” Kiss Tamást. Így ünnepelték a kutatók, hogy végre valaki rájött a snoRNS-ek titkára. Ezekről a felfedezéseiről két szép publikációt közölt a Cell tudományos újságban – idézte föl emlékeit Karikó Katalin.

„Hé, Tamás, meg kell módosítanom az mRNS-t” – hívta föl anno telefonon a szegedi egyetemről ismerős biológust az mRNS kutatással foglalkozó Karikó Katalin. Egykori SZBK-beli munkatársától megtudta: annál bonyolultabb a folyamat, mint hogy kémcsőben, in vitro megoldják.

– Többször meghívtam már arra a konferenciára, amit tíz év óta minden esztendőben megrendezünk a BioNTech, a Moderna és CureVac cég kutatóival. Nagyon örülök, hogy most, a szegedi mRNS konferenciára eljön Kiss Tamás már csak azért is, mert Madison óta nem is találkoztunk.

 

A „kölcsönös bizalom a siker alapja”

Vállvetve dolgozott két éven át a University of Pennsylvania laborjában Karikó Katalin a mentoráltjával, Pardi Norberttel. A szegedi József Attila Tudományegyetem, azaz a JATE biológia szakos hallgatójaként kezdte, majd a Szegedi Tudományegyetemen, azaz az SZTE biokémikus doktoranduszaként zárta felsőfokú tanulmányait.

SZBK_mRNS_csoport_Pardival_IMG_7528_UI

Versenyelőnyt jelent a nukleozid módosított mRNS technológia ismerete - vélik a Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumban. A módszer kifejlesztésében elévülhetetlen az érdeme és szerepe Karikó Katalinnak és Pardi Norbertnek. Mindkét biológus a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és doktorált, mindkettőjüknek a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) jelentette az első munkahelyet. A Pennsylvaniai Egyetemen saját laboratóriumot vezető Pardi Norbert (az első sorban balról a második) bekapcsolódik az SZBK mRNS laboratórium munkájába. Az SZBK kutatóinak a zöme és a BNL alprogram vezetője, Erdélyi Miklós (az első sorban, jobbról a második) is a Szegedi Tudományegyetemen doktorált. Fotó: Ú. I.

Pardi Norbert kísérletei eredményeként tudtuk meg, hogy milyen lipidbe kell becsomagolni a módosított mRNS-t. Fontos kísérleteket végzett, ma már saját laborjában dolgozik a University of Pennsylvanián. Az NIH-tól pályázati támogatást szerzett, tenured professzor lett. Nagyon büszke vagyok rá, mindent elért, amit én soha – zárta a felsorolást a szegedi mRNS konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón Karikó Katalin.

Penn_Pardi_Lab-ban_Pardi_Norbert-4_-_S-TI

Pardi Norbert a szegedi mRNS konferencián előadást tart 'Lipid nanorészecskék az mRNS vakcinák beadásához' címmel. Fotó: Sahin-Tóth István  

Segítsük egymást! Szurkoljunk a másiknak. Így, közösen sikeresebbek lehetünk! – lelkesített a Nobel-díjas szegedi professzor, aki szerint a siker alapja a kölcsönös bizalom, ami különösen erős a honfitársak iránt. Példaként említette a sajtótájékoztatón, hogy Pardi Norbert nagyapja és Karikó Katalin édesapja ugyanabban a hentes üzletben dolgozott. A Kisújszállásról eredő ismeretség Pennsylvaniáig vezetett és vissza.


A szomszédok ajándéka

A napjai jellemzéséül mesélte el Karikó Katalin, hogy egy kisebb, barátságos hangulatú philadelphiai ünnepségen vett részt. Az utcájában lakók a közeli parkban padot telepítettek és fát ültettek, hogy így fejezzék ki tiszteletüket a Nobel-díjas kutató iránt. Elmondta, 1989 óta élnek jelenlegi otthonukban, és jól ismeri a szomszédságot, hiszen korábban minden napot futással indított a háztömb körül.

KK_padavato

A philadelphiai zöldövezet lakói a szomszédságukban élő Nobel-díjas Karikó Katalin tiszteletére fát ültettek, padot állítottak. Fotó: K. K.

– E-mailekre és üzenetekre válaszolok a nap első felében. Nagyon sok program szerveződik idén őszre. Ezekre is fel kell készülnöm. Tegnap Washingtonban voltam, a hétvégén San Diegóba utazom, előadást is tartok – sorolta.

Az amerikai Országos Orvostudományi Könyvtár (NLM) Barátainak honlapján megtudhatjuk, valamint az SZTE hírportálján is megírtuk: A Karikó – Şahin – Türeci kutatói trió kapta meg az amerikai Distinguished Medical Science Award elismerést. 


Ozlem_Tureci__Andrew_Balas_kariko_Katalin_-_NLM_Baratai_szervezet_dijatadon_20240910

Washingtonban, a díjátadó gálán Karikó Katalin a németországi munkatársával, Özlem Türecivel, a BioNTech cég társalapítójával és vezetőjével együtt vette át a díjat a magyar származású Dr. E. Andrew Balastól, a szervezet alelnökétől

A National Library of Medicine (NLM), azaz az amerikai Országos Orvostudományi Könyvtár tevékenységei közül Karikó Katalin a legfontosabbnak a PubMed, valamint a ClinicalTrials.gov adatbázis működtetését tartja. A szegedi mRNS konferencia, a kutatómunka iránt érdeklődők figyelmébe ajánlotta legutóbbi sajtótájékoztatóján is, hogy az NLM honlapjának adatbázisa a világ minden pontjáról ingyen elérhető, így az mRNS-t felhasználó klinikai vizsgálatokra is rá lehet keresni. Így bárki tájékozódhat arról, hogy egy-egy betegség gyógyítására milyen teszt anyag mely kórházban érhető el.


Könyv- és kiállításajánló Tokiótól Párizsig

– A nyáron próbáltam egy kicsit pihenni is, bár majdnem minden nap történt valami. Külön öröm volt, amikor semmilyen programom sem volt. Szeretem az ilyen „unalmas napokat”. Persze ezek se igazán „unalmasak”.

Már tizenegy nyelven olvasható Karikó Katalin könyve, az Áttörések – Életem és a tudomány című memoár. Újságírói kérdésekre válaszolva a Nobel-díjas professzor arról is beszámolt, hogy a nyáron számos forgatócsoport kereste fel őt philadelphiai otthonában, hogy filmeket készítsenek a könyvbemutatókra.

Kina_Kariko_kiallitas_2

Kína több metropolisában is bemutatták már a Karikó Katalin életútját, az mRNS-kutatás jelentőségét reprezentáló kiállítást

Koreába, Kínába is meghívták Karikó Katalint, de továbbra is próbál minden meghívásra nemet mondani, hogy a legfontosabbra, a tudományra maradjon elegendő ideje.

Kina_Kariko_kiallitas_gy2_j

Japánban nagy tisztelet övezi Karikó Katalint

Kutatómunkája jelentőségét hivatottak bemutatni azok a kiállítások, amelyek a nyári hónapokban is látogatókat vonzottak Japánban és Kínában. Például a tokiói kiállítás, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ 2024. május 28. és augusztus 2. közötti „Életem és a tudomány – Magyarország első női Nobel-díjasa” című program anyagának összeállítása ugyanúgy feladatot jelentett az érintettek számára, mint a Pasteur Intézetbe tervezett, 2024. szeptember 20-án megnyílt párizsi tárlat.

A Pasteur Intézet két PhD hallgatójának a nyáron adott online interjút Karikó Katalin. A beszélgetés hátterét az az intézeti szokásrend adta, mely szerint minden induló évfolyamot elneveznek valakiről. A Pasteur Intézet PhD hallgatói az interjúval készültek fel arra a jeles eseményre, hogy évfolyamukat Karikó Katalinról nevezhetik el. A két pályakezdő kutató, Nicole Bertola és Aline Grata kérdései nyomán Karikó Katalin beszélt, többek között magyarországi pályafutása kezdetéről és az RNS technológia jövőjéről is. Az itt megtekinthető interjú része a párizsi Pasteur Intézet tudományos-ismeretterjesztő kiállításának.

Habsburg_Gyorgy_Magyarorszag_parizsi_nagykovete_a_Kariko_kiallitason

Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is jelen volt az mRNS útját és Karikó Katalin pályáját bemutató kiállítás 2024. szeptember 20-i megnyitóján. Fotó: Somogyi Norbert

Parizsi_Kariko_kiallitas_2

Párizsból a Pasteur Intézet különböző campusaira indul vándorútra a csodálatos mRNS molekulát és Karikó Katalin pályáját bemutató kiállítás. A tablókat Céleste Gangolphe francia grafikusművész tervezte. Fotó: Somogyi Norbert

A Karikó Katalinnak szentelt párizsi kiállítás a hírvivő RNS-re szakosodott magyar biokémikus életét és tudományos kutatásait mutatja be, aki biokémiai felfedezéseiért 2023-ban Drew Weissmannal közösen fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. Az angol és francia nyelvű, egyedi grafikai és művészeti koncepcióra alapozott kiállítás a nagyközönség számára is könnyen értelmezhető formában követi végig a hírvivő RNS történetét a molekuláris biológia alapvető felfedezéseitől a vakcinológiában való forradalmi alkalmazásáig. Szeptember végétől ugyanez a kiállítás a Pasteur Intézet különböző campusaira vándorol. A Céleste Gangolphe francia grafikusművész által tervezett tablókat – a tervek szerint – bemutatják Európa más tudásközpontjaiban is.

Újszászi Ilona, Vida-Szűcs Imre

Fotók: Sahin-Tóth István, K. K.

Az „mRNA Conference Szeged” programról írtuk:

University of Szeged to host two-day conference on the ‘Swiss Army knife’ of medical science

Az orvostudományi fejlesztések svájci bicskájáról rendeznek kétnapos konferenciát az SZTE-n


Top Researchers from Around the World will Present at the November 2024 mRNA Conference at the University of Szeged

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián


*


Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzoráról további információk:

- az SZTE „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című állandó és egyetemtörténeti kiállításán (magyar és angol nyelven) az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében (Szeged, Ady tér 10.), nyitva tartási időben;

- az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin” virtuális kiállításán (magyar, angol, francia, német nyelven);

- az SZTE honlap Karikó Katalin weboldalán (magyar és angol nyelven).




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek