Bezár

Hírarchívum

Veruket_adjak_betegeikert_a_szegedi_gasztroenterologusok

Véradásra buzdítanak az SZTE SZAKK Gasztroenterológiai Osztály dolgozói

Véradásra buzdítanak az SZTE SZAKK Gasztroenterológiai Osztály dolgozói

2023. április 20.
2 perc

Nemes cél érdekében gyűltek össze 2023. április 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályán és Ambulanciáján dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók, akik közül többen is vérüket adták a betegeikért. Az akció a Szegedi Regionális Vérellátó Központ támogatásával jött létre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Fontosnak tartom, hogy részt vegyünk az ilyen és ehhez hasonló eseményeken, mint, amilyen a mai véradás is, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában minden egységnek nagy szüksége van a vérre, ahogyan a Gasztroenterológiai Osztálynak is. Tehát amellett, hogy másokon szeretnénk segíteni, egyúttal erre is szeretnénk felhívni a figyelmet, nemcsak egymás között, hanem a lakosság körében is – mondta Dr. Németh Balázs, egyetemi adjunktus, aki természetesen nem először adott vért.

 Dr. Németh Balázs

Dr. Németh Balázs

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint hazánkban a különféle orvosi beavatkozások vérszükséglete évente 390 ezer véradással biztosítható. Mivel a vérből előállított vérkészítmények felhasználási ideje eltérő, ezért fontos, hogy a véradók folyamatosan érkezzenek a véradó állomásokra. Munkanaponként 1600-1800 véradóra lenne szükség a kiegyensúlyozott és biztonságos vérellátáshoz.

 

Veruket_adjak_betegeikert_a_szegedi_gasztroenterologusok_galeria
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológiai Osztályát és Ambulanciáját a legforgalmasabb betegellátó egységek között tartják számon, Szegeden. Prof. Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője szerint a prevenció mindennél fontosabb és nem hanyagolható el a napi betegellátás terhei mellett sem, ráadásul a megelőzés csökkentheti a betegszámot, ami segíthet a „forgalomcsökkentésben”. Ennek érdekében, több olyan figyelemfelkeltő programot is rendeznek majd a közeljövőben, mint, amilyen a véradás volt.

Véradás, SZTE SZAKK

A véradás helyszíne.

– Az Országos Vérellátó Szolgálattal, azon belül a Szegedi Regionális Vérellátó Központtal remek a kapcsolatunk, talán ezt bizonyítja az is, hogy a mai esemény megszervezése zökkenőmentes volt és minden szempontból megfelelt az előírásoknak. A toborzás a különböző beosztások miatt ugyan kihívások elé állított bennünket, de a végére sikerült több tucat orvost, orvostanhallgatót és egészségügyi szakdolgozót is mozgósítani, akik vérüket adták a betegeikért – mondta Prof. Dr. Molnár Tamás, aki szintén a véradók sorát erősítette.

Prof. Dr. Molnár Tamás

Prof. Dr. Molnár Tamás

Kiemelte: életeket nemcsak a „szuperhősök”, azaz a tudósok vagy orvosok, hanem véradóként a hétköznapi emberek is menthetnek.

A Gasztroenterológiai Osztály következő akcióját május 5-én 16 órára hirdetik, amikor közös futásra invitálják mindazokat, akik szereznének tenni azért, hogy meggyőzzék a környezetükben élőket arról, hogy egészségük érdekében rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, táplálkozzanak egészségesen és mozogjanak rendszeresen. Az újszegedi Ligetben a „Fuss el a vastagbélrák elől” címmel meghirdetett közös futáshoz bárki csatlakozhat.

Pósa Tamara

Borítókép: Véradás az SZTE SZAKK Gasztroenterológiai Osztályán.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek