Bezár

Hírarchívum

Nyito_TIME100_FZs_BG_KK_gettyimages

Karikó Katalin New Yorkban: orvosi szimpóziumon, Time100 gálán, díjátadókon

Karikó Katalin New Yorkban: orvosi szimpóziumon, Time100 gálán, díjátadókon

2022. június 11.

Bill Gates is együtt fényképezkedett Karikó Katalinnal, aki 2022. június 7. és 9. között New Yorkban két előadást tartott, átvett két kitüntetést, magára öltötte a Rockefeller Egyetem díszdoktori palástját és tucatnyi interjút adott. A Time100 gálán is ünnepelték az mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó tudóst, a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az mRNS-technológia megváltoztatta az orvostudomány gyakorlatát. Ez a globális egészségügyet érintő jelentős fordulat nem következhetett volna be a Szegedi Tudományegyetemről indult biokémikus, Karikó Katalin kitartó és eredményes kutatómunkája nélkül.

 Kariko_Katalint_fotozzak_Time100_galan_IMG_7938

ROSS-DÍJ A SZIMPÓZIUMON

Közel negyven éve foglalkozik a csodálatos hírvivő RNS-molekulával dr. Karikó Katalin. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban megismert téma kibontásához szükséges akadémiai támogatásért keményen küzdött amerikai munkahelyein. Csatlakozott hozzá a Pennsylvaniai Egyetemen dr. Drew Weissman. Közösen juttatták el az mRNS-technológiát arra a szintre, ami alkalmassá tette a platformot a Covid-19 pandémia megállítására használt vakcinák kifejlesztéséig.

SUMMARY_-_2022_Ross_Prize_Symposium_j

„Dr. Karikó és Dr. Weissman fontos alapkutatásai egy több évtizedes, akadályokat és szkepticizmust leküzdő együttműködésen alapulnak. Kitartásuk és innovációjuk nemcsak a Covid-19 világjárvány kritikus vakcináihoz vezetett, hanem ígéretes az egyetemes koronavírus vakcina, valamint más fertőző és krónikus betegségek” terápiás megoldásai, köztük oltóanyagok kifejlesztésére – olvasható a Ross Prize Symposium beharangozó hírében.

New York állam legnagyobb egészségügyi szolgáltatója a Northwell Health. Ennek a nonprofit integrált egészségügyi hálózatnak a kutatócsoportja a Feinstein Institutes for Medical Research. E Feinstein Orvosi Kutatóintézet kitüntetése a Molekuláris Orvostudományi Ross-díj, amelyet 2022. június 7-én a New York-i Tudományos Akadémia (NYAS) kutatási szimpóziumán vett át dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman.

Ross_Prize_DW_es_KK_IMG_7898

A Szegedi Tudományegyetemről indult, itteni kutatóprofesszor, dr. Karikó Katalin és amerikai kutatótársa a Pennsylvaniai Egyetemen közösen végzett, a Covid-19 elleni védőoltást lehetővé tevő eredményeikért nyerte el a Ross-díjat – adtuk hírül az SZTE Hírportálján is. Ez a kitüntetés is azt ismeri el, hogy az mRNS-t tanulmányozó két kutató megértette: miként lehet hasznosítani a géninformációkat, hogyan lehet új és hatékony oltóanyagokat fejleszteni. A felfedezés jelentőségét a pandémia tette egyértelművé.

D_Wesissman_Kariko_Katalin-_Ross_Prize_20220607_j

„Hihetetlen lehetőségeket rejt az mRNS-technológia” – nyilatkozták több alkalommal is a kutatók. Dr. Karikó Katalin mindig hozzáteszi: az mRNS orvosi terápiás fejlesztésével foglalkozott. Az oltóanyag formájú alkalmazást a Covid-19 pandémia megfékezésére tett erőfeszítés váltotta ki.

Mivel az új típusú koronavírus okozta járványhoz hasonló pandémia kirobbanása a jövőben is várható, a megelőzést is szolgálja az mRNS-technológia további fejlesztése, például a tárolási hőmérséklet emelése. E témaköröket, illetve az mRNS-alapú oltóanyagok alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat is megvitatták a Ross Prize Symposium résztvevői.

KITÜNTETÉS A NŐI KUTATÓNAK

„A sejtekben a fehérjeszintézis templétjeként szolgáló molekula, a hírvivő RNS (mRNS) által közvetített biológiai mechanizmusokra összpontosított” dr. Karikó Katalin, négy évtizeden át. „Célja az volt, hogy a laboratóriumban olyan mRNS-molekulákat hozzon létre, amelyeket a szerzett és genetikai betegségek kezelésére lehetne használni. 1997-ben összefogott Drew Weissmannal, és együtt fejlesztették ki az orvosi felhasználásra alkalmas mRNS-t. Kémiai módosításokat alkalmaztak az idegen mRNS-re adott nemkívánatos immunválaszok mérséklésére, illetve bebizonyították: a lipid nanorészecskékbe zárt módosított mRNS-molekulák hatásos vakcinák lehetnek. Ez a technológia lett az alapja az FDA által jóváhagyott Covid-19 mRNS-vakcináknak, amelyeket a jelenlegi globális járvány leküzdésére használnak. Dr. Karikó úttörő munkája számos előrelépést ösztönzött, megnyitotta az utat a jövőbeli terápiás fejlesztések előtt” – ismertette dióhéjban dr. Karikó Katalin amerikai munkahelyein végzett kutatómunkája lényegét a Rockefeller Egyetem. A méltatás apropóját a Pearl Meister Greengard Prize 2022. június 8-i díjátadó ceremónia adta.

The_Pearl_Meister_Greengard_Prize_video_j

Dr. Karikó a Szegedi Tudományegyetemen kapott diplomát, ahol biokémikus doktori fokozatot szerzett. Kutatásait a szegedi Biológiai Kutatóközpontban, a philadelphiai Temple Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán folytatta, ahol 24 évig dolgozott. 2013-ban csatlakozott a BioNTechez” – zárul a laudáció.

Pearl_Meister_Greengard_Prize_ceremonia_20220608_jj

A 120 éves The Rockefeller University, a világ egyik legrangosabb orvosbiológiai kutatóegyeteme a 2022-es Pearl Meistre Greengard Prize elismerését Karikó Katalin kapja – tettük közzé tavaly ősszel az SZTE Hírportálon.

Pearl_Meister_Greengard_Prize_ceremonia_4_20220608_j

A Pearl Meister Greengard Prize immár 23 kiváló női tudóst állít reflektorfénybe. A The Rockefeller University kiállításon mutatja be, hogy közülük eddig három kutató nyert Nobel-díjat.

 Kiallitason_PMG-Exhibit-2_j

BILL GATES TÁRSASÁGÁBAN A TIME100 GÁLÁN

A Time100 közösség egyik vezetőjeként Karikó Katalin is megjelent 2022. június 8-án este a Lincoln Center díszes színpadán. Televíziós közvetítés tette a korábbiaknál is emlékezetesebbé a 2022-es Time100 gálát. A „TIME100: The World’s Most Influential People” című, az exkluzív eseményről készült filmet június 12-én adja közre az ABC amerikai televízió.

Time100_gettyimages_j

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin” – adtuk hírül 2021 őszén az SZTE Hírportálján. Majd arról írtunk, hogy „Az SZTE-nek reagált először a TIME címlapra Karikó Katalin”.

Kariko_interju_Time100_galan_IMG_7956

Az eddigi kitüntetettek találkoztak a TIME100 legutóbbi listáira választott „legbefolyásosabb személyekkel” és sztárokkal. A beszélgetésekről és a gálaestről készült fotógalériából kiderül, kik kerülnek a legújabb listára.

A Time100 gála résztvevői ovációval fogadták Karikó Katalin rövid bemutatkozó beszédét.

Az SZTE kutatóprofesszora, mint „magyar tudós” beszélt a hírvivő RNS módosításáról, ami az első lépést jelentette a molekula orvosi alkalmazása felé. Elmondta: a laboratóriumban dolgozva soha nem gondolta volna, hogy az mRNS majd vakcinaként válik világszerte ismertté, s részt vesz a Covid-19 elleni világjárvány leküzdésében. A TIME100 gálán is fontosnak tartotta, hogy fölhívja a fiatalok figyelmét a tudományos kutatómunka fontosságára és nagyszerűségére.

A hírességek felismerésére „szakosodott” fotósok, Karikó Katalin mellett a lányát, a Szegeden született Francia Zsuzsannát is örömmel fényképezték. Az édesanyját New Yorkba elkísérő kétszeres olimpiai bajnok, Susan Francia amerikai színekben, az evezős pályán szerzett dicsőséget és hírnevet.

KK_FZs_BG_Time100_gettyimages_j

Bill Gates is fontosnak tartotta, hogy közös fotó készüljön róla és Karikó Katalinról. Az amerikai milliárdos még a Time100 gála előtti személyes találkozójuk előtt hosszú cikket írt, videót készített a Gates Notes elnevezésű blogján a magyar kutatóról. Az üzletember, filantróp, szoftverfejlesztő és feltaláló a „Hogyan készüljünk fel a következő világjárványra?” című könyvében is külön fejezetet szánt annak kifejtésére, hogy a magyar kutató elképesztően előrelátó. Bill Gates szerint az mRNS-ben rejlő lehetőségek felfedezésével Karikó Katalin „segített, hogy örökre megváltozzanak az oltások”.

 Kariko_Katalin_es_Francia_Zsuzsanna_Time100_galan_IMG_7968_j

A HETEDIK DÍSZDOKTORI TALÁR

A frissdiplomás fiatalok számára példakép az alma mater díszdoktora.

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_2_20220609_j

E hagyomány jegyében öltötte magára a The Rockefeller University díszdoktori talárját dr. Karikó Katalin. Rajta kívül „tiszteletbeli oklevéllel” ismerték el – többek között – dr. Antony S. Fauci, az amerikai Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézet igazgatója, az USA elnökének egészségügyi főtanácsadója munkásságát is.

Dr. Karikó Magyarországon született és nőtt fel. A Szegedi Tudományegyetemen végzett tanulmányai során, 1978-ban PhD fokozatot szerzett. 1982-ben kezdett el foglalkozni az mRNS klinikai felhasználásával. Dr. Karikó nukleinsavat csomagolt lipid alapú hordozókba és elsajátította az RNS-manipulációt. A magyarországi kutatásfinanszírozási problémák az Egyesült Államokba sodorták” – fogalmazott a 2022. június 9-i ünnepségre készült laudáció.

„Karikó Katalin pályafutását egy olyan álom megvalósításának szentelte, amelyet a tudományos intézmény egykor elképzelhetetlennek tartott.”

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_3_20220609_j

A magyar biokémikus méltatása hangsúlyozta: „Alapvető felfedezései megalapozták az mRNS-oltások gyors kifejlesztését, amelyek milliók életét mentették meg a Covid-19 világjárvány idején. (…) Az elmúlt két évben, felfedezésének kritikus fontosságát elismerve, lélegzetelállítóan sok kitüntetést és díjat nyert.” Dr. Karikó Katalin elismerései közül hatot emelt ki a The Rockefeller University: a felsorolásban elsőként említve a „tudományos Oscar-díjként” ismert Breakthrough Prize in Life Sciences-t, zárásként a világhírű tudósnak most átadott kitüntetést, a Rockefeller Egyetem Pearl Meister Greengard-díját.

Kariko_Katalin_a_Rockafeller_Egyetem_diszdoktora_20220609_j

A Szegedi Tudományegyetem alumnája első díszdoktori talárját alma materében ölthette magára, a Rockefeller Egyetem díszdoktori oklevele a hetedik, amely fölkerült dr. Karikó Katalin „lélegzetelállítóan” gazdag „dicsőségtáblájára”.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K., F. Zs., „gettyimages/Kevin Mazur”

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek